Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zebić: Nedostaje nam nogometne inteligencije

Autor: Šime Ćurko

26.04.2010. 22:00
Zebić: Nedostaje nam nogometne inteligencije

Foto: Vedran SITNICA



Jutro je, kažu, pametnije od večeri. No, za neke stvari nisu dovoljna ni dva jutra. I neće ih biti dovoljno ni više od toga. Vidjelo se to jučer ujutro na treningu nogometaša Zadra. Najprije 10-minutna lekcija u svlačionici u kojoj je bio, uz članove stručnog stožera, i Reno Sinovčić, prvi klupski operativac. Nakon toga igrači su na travnjak izlazili spuštenog pogleda, kao da je utakmica s Rijekom tek završila. Ni Dalibor Zebić jučer nije previše toga za kazati iako je odvojio pet minuta treninga i nešto ipak rekao o Rijeci. Na primjedbu da je nakon utakmice na Kantridi govorio o svemu osim o svojim i slabostima momčadi, što mu inače nije običaj, Zebić je kazao:
– Ja sam uvijek samokritičan i razloge našeg poraza od Rijeke nisam tražio nigdje izvan naše svlačionice. Govorio sam o tome kakva je bila situacija na utakmici, a bila je onakva kakva je nekad bila u Zadru. To znači da nas je protivnik pobijedio na galamu, na buku i unio je i nas i loptu dvaput u gol. To su stvari koje su dopuštene i kamo sreće da i mi tako igramo na domaćim utakmicama. Druga je stvar što smo mi reagirali kako nismo smjeli reagirati.
Sami smo krivi
Kako ste trebali reagirati?
– Iako smo imali nekoliko iskusnijih igrača u momčadi oni se nisu u posljednjih petnaestak minuta postavili na pravi način. Bilo je nekoliko oštrih prekršaja domaćina, ali mi nismo znali odgovoriti pravom mjerom. Ne govorim o nekoj nesportskoj grubosti već o čvrstini u duelima. Umjesto toga mi smo se stalno vraćali natrag Guliću u naručje. Ponavljam, krivnja za poraz je apsolutno na nama i našim nevjerojatno lošim reakcijama u završnici utakmice.
Zebić je posebno “impresioniran” kako mu je momčad nakon drugog za praktički niti 60 sekundi primila i treći gol.
– Drugi gol još mogu nekako razumjeti, u nogometu se događaju takve stvari i nije prvi put da netko postigne gol u sudačkoj nadoknadi. Ono što ne mogu objasniti je treći gol. Umjesto da smo zadržali loptu to kratko vrijeme, jer je bilo očito da su sa 2:2 zapravo svi zadovoljni, mi smo je brzo prepustili Riječanima i primili gol kakav smo primili. Nakon 2:2 kao da nas nije bilo na terenu, igrači su samo stajali, nitko nije potrčao i Rijeka je samo uzela ono što joj ponudili.
Zadar je izgubio četvrtu utakmicu zaredom, situacija na ljestvici je sve teža, premda je sva prilika da će umjesto najavljene tri iz Prve HNL ispasti dvije momčadi.
– Nama se događaju stvari koje se u Prvoj ligi nikome ne događaju. Najprije na gostovanjima gubimo dobivene utakmice, a kod kuće ne pobjeđujemo u utakmicama koje se ne smiju izgubiti. Možemo sada svugdje tražiti krivca, ali to ništa neće promijeniti. Završnice utakmica su naš veliki problem i u tom dijelu nam nedostaje nogometne inteligencije.
Ponovili Zaprešić
Pojasnite!
– Nemamo igrača koji će u situaciji kakva je bila u Rijeci znati kad treba stati, a kad povući momčad. Kad je Inter prošlo kolo poveo na Stanovima u posljednjih 15 minuta niti trećina tog vremena nije bila prava igra. Sve se svelo na prekide, odugovlačenje ili čuvanje lopte što nije ništa nedopušteno. Ništa od toga mi nismo znali primijeniti u Rijeci gdje smo mirno mogli utakmicu privesti kraju i uzeti sva tri boda.
Teško je 2:3 na Kantridi ne usporediti s 3:4 u Zaprešiću.
– Ne znam koja me utakmica više ubila. Možemo govoriti što hoćemo, ali činjenica je da od poraza u Zaprešiću ništa nismo naučili, a to je najžalosnije.
Kako dalje? Konkurenti su stigli na tri boda, a još su tri kola do kraja sezone.
– Inter, Istra, Zagreb, pa i Varteks i Međimurje su pokazali u prošlim kolima kako se igraju utakmice koje se moraju pobijediti. Na taj način mi moramo igrati u subotu s Lokomotivom. Poraz protiv Intera još uvijek možemo nadoknaditi, ali bez tri boda protiv Lokomotive doći ćemo u vrlo tešku poziciju.


 BANOVIĆ NA MIROVANJU ZBOG POTRESA MOZGA


Na zagrijavanju pred utakmicu s Rijekom ozlijedio se Ivan Santini. Na Kantridi u momčadi nije bilo ni Stjepana Skočibušića koji je imao tri žuta kartona. To je sada Skočibušić “odležao”, ali novi problem je ozljeda koljena zadarskog korektora. I dok će Santini i Skočibušić gotovo sigurno biti u subotu u momčadi zna se da će dvoboj s Lokomotivom propustiti Igor Banović. Zadarski je veznjak na Kantridi dobio potres mozga pred kraj utakmice nakon čega će cijeli tjedan biti na kućnoj njezi. Osim što je ozlijeđen Banović ima i tri žuta kartona.