Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Alternativa mora imati svoju bazu

26.04.2011. 22:00
Alternativa mora imati svoju bazu


Prostoriju za alternativne udruge Zadar čeka već trideset godina, a kako bi se alternativna scena i razvijala, potrebno je mnogo više osim pukog preživljavanja, ističe Vedran Miočić Stošić


Nakon najave gradonačelnika Vrančića da bi se  uskoro moglo naći rješenje za  “smještaj”, odnosno prostorija  za zadarske alternativne udruge, alternativci se nadaju  useljenju prije ljeta.
Naime, Grad Zadar će u  vlasništvo dobiti staru zgradu  Kazališta lutaka, a prema riječima gradonačelnika  Vrančića, zgrada će se dati na  korištenje mladima koji imaju  potrebe od Centra za mlade  koji se još ne može izgraditi.
Podsjetimo, zadarska alternativna scena nema svoj prijeko potrebni prostor djelovanja, a udruge već godinama  traže prostor. Alternativci su  rješenje svojih “muka” nedavno vidjeli u nekadašnjoj zgradi  Zaraušek koja je na kraju bila  srušena, kao i sve nade da će  napokon imati odgovarajući  prostor koji će zadarsku kulturu uzdignuti na višu razinu.
Gdje s kreativnom  energijom?
“Šigureca” je upravo iz tih  razloga poslala otvoreno pismo koje je javnost prepoznalo  kao surovu istinu i zrcalo svih  događanja u gradu Zadru.
“Ovdje će se govoriti o  višedesetljetnom sramotnom  odnosu gradskih vlasti prema  nezavisnoj kulturnoj sceni i o  stanju svijesti o infrastrukturnoj podršci koju bi jedan grad  morao osigurati tom društveno-kulturnom ‘organu’ koji bi  u svakom gradu morao biti  jedan od najvitalnijih. Naime,  nezavisna kulturna scena bi  trebala biti jedna od glavnih  platformi za razvoj kreativne  energije, mjesto susreta i razmjenjivanja ideja, konstruktivnih misli i vizija, mjesto formiranja novih društveno-kulturnih, pa ako hoćete i političkih pokreta, te općenito  novih pogleda na život u cjelini. Platforma koja će iznjedriti neke nove genijalne  umove, ali isto tako i educirati  i osposobiti pojedinca za dostojanstven pristup životu u  današnje vrijeme globalne dekadencije, otuđenja i svih ostalih negativnih posljedica  ljudske bahatosti i pohlepe u  kojem grca ovaj svijet”, stoji u  otvorenom pismu Udruge  “Šigureca”.
Prostor u kojem su zadarske  alternativne udruge neko vrijeme djelovale jest Kino “Pobjeda” gdje se održavala “Artikultura”, manifestacija koja  je Zadranima nudila mnoštvo  događanja.
Alternativna scena je uz pomoć “Artikulture” bila dobro  prihvaćena i prepoznata od  strane građana koji su posjećivali mnogobrojne izložbe,  predstave i koncerte.
– Mi smo već dulje vrijeme u  pregovorima u vezi sa starom  zgradom Kazališta lutaka te se  nadamo da će se sve zaista i  realizirati, kazao je Vedran  Miočić Stošić, predsjednik  Udruge za razvoj nezavisne  kulture “Šigureca”, dodavši da  su zadovoljni jer će prostor  pomoći udrugama u njihovom  djelovanju, međutim ni kazalište nije trajno rješenje.
Osim Udruge “Šigureca” i  ostale zadarske alternativne  udruge iščekuju prostor u kojem bi nesmetano mogle djelovati i raditi na novim projektima.
Čekanje dugo 30  godina
– Prostoriju za alternativne  udruge Zadar čeka već trideset godina, a kako bi se  alternativna scena i razvijala,  potrebno je mnogo više osim  pukog preživljavanja. Zadarska kvaliteta je bila itekako  vidljiva u nekadašnjim događanjima u Kinu ‘Pobjeda’,  ističe Stošić.
Unatoč nedostatku sredstava i prostorije, Udruga “Šigureca” radi punom parom. Projekt Zadarske gitarijade ide  dalje, a u svibnju će se održati  i zadnji kvalifikacijski koncert  “Miksofonija”.
– Nakon gitarijade, a povodom četvrtog rođendana  naše udruge, ugostit ćemo i  kultnu punk grupu Goblini iz  Srbije, kazao je Vedran  Miočić Stošić, dodavši da je u  pripremi i veliki projekt “Uho  fest”, trodnevni festival koji bi  trebao okupiti veliki broj poznatih izvođača.
Projekt je još u pripremi, u  Udruzi vjeruju da će privući  veliki broj ljudi, a festival bi se  trebao održati na zadarskom  “Kapetanskom”.
– Zadarska alternativna scena je veoma živa i kvalitetna,  ali ne može se u potpunosti  afirmirati ako nema baze, prostorije gdje bi se razmjenjivala  kreativna energija i stvarale  mnogobrojne ideje, ističu iz  “Šigurece”.