Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bolest u krivo vrijeme

26.04.2011. 22:00
Bolest u krivo vrijeme


Da je ovu sezonu završio kao četvrti, Zadar bi ušao u viši rang natjecanja


Kako uvijek treba  držati udicu u ruci jer kada  tunjaš nikada ne znaš što i  kada može zagristi, mogli su  se uvjeriti odbojkaši Zadra u  seniorskoj sezoni koja za njih  nije bila baš predobrom. Da  su bili, kao prošle godine,  homogeni i nadahnuti, kada  su po riječima njihova kapetana Stipe Belića “stvarno  počeli uživati u toj odbojci” te  na kraju sezone osvojili treće  mjesto, sljedeću bi godinu bili  u jedinstvenoj Prvoj hrvatskoj  odbojkaškoj ligi, koja će brojiti šesnaest klubova te bi se u  njoj vjerojatno zadržali duge  godine budući da bi svakako  grizli što više mogu, a i mnoge  druge stvari su se mogle otvoriti. U Zadar bi dolazili  snažni hrvatski sastavi i tada  bi zadarski klub konačno ostvario dvadesetogodišnji san  županijskih odbojkaških  zaljubljenika o ulasku jednoga kluba u najjači hrvatski  rang. Nakon toga bi se Zadar  vjerojatno maknuo iz svoje  dvorane-čahure, čije je besplatnosti čini nam se također  uznikom, ledenoga Višnjika s  limenim krovom gdje su uvjeti često neregularni jer je u  zimi hladnije nego vani i gdje  gledatelji, kada ih dođe više  od 30, moraju stajati i sjediti  na parketu. No, Zadrani nisu  držali tunju u ruci, ili je udica  bila slabo vezana ili najlon  pretanak pa je lovina ostala u  moru te je san o zanosnomu  vonju pečene ribe i maslinovu  ulju i svemu što još u lijepo  aranžiranomu tanjuru ide ostao tek sanak pusti.
Tomićeve pohvale
I da je ovu sezonu završio  kao četvrti, Zadar bi ušao u  viši rang natjecanja, ali je bio  duplo lošije plasiran nego  prošle godine a šesto mjesto  Zadrane vodi u regionalnu  (dalmatinsku) ligu, što dugoročno možda i nije tako  loša opcija iz više razloga. Ta  vijest, koja je donesena niti  mjesec dana prije kraja prvenstva, a o kojoj klubovi nisu  bili odmah upoznati, bila je  “šećer na kraju” sezone. I  premda je upitno koliko je  regularno da se odluka o  promjeni sustava natjecanja  donosi samo mjesec dana prije kraja natjecanja, izgleda  kako je sve zakonito jer HOU  nije pravni sljednik HOS-a.  Ako je to vrijedilo za dugove  koji su odbojkašima otpisani,  zašto ne bi vrijedilo i za sustav  natjecanja. Tu su klubovi koji  su možda ostali uskraćeni, a  među njima je svakako i Zadar, žrtve dugogodišnjega stanja u hrvatskoj odbojci koja je  bila opisana kao “najprestižniji sport po količini afera i  obračuna”. A kada se stanje  počne sređivati, netko za nered i plati.
Zadrani su zadnju utakmicu s Vukovarom zaigrali s  kadetima i juniorima jer je  trener Marin Masnić pripremao svoj kadetski sastav za  predstojeća natjecanja u kojima se nada velikim uspjesima, što nije bez temelja jer  je Masnić sa svojim sastavima  u tri zadnje godine osvojio  četiri medalje na državnim  natjecanjima za mlađe dobne  uzraste. Rudolf Tomić, Trener  Vukovara, vidjevši Zadrovu  talentiranu mladost, koja se  odlično nosila s prvim sastavom lige, rekao je kako je  “Zadar  jedina ekipa u ovoj  ligi koja ima neku perspektivu. Vidim  kako je organizacija kluba u Zadru dobra i  da trener kvalitetno radi i da  imaju sredstva”. Nakon završene utakmice, pred dvoranom je Rudolf Tomić odmah bio u potrazi za jednim  od dva kvalitetna igrača, koliko nam je rekao da mu  nedostaju kako bi i u sezoni  iza sljedeće igrao u prvoj skupini Prve lige. Razgovarao je s  Filipom Hrabrovom, koji završava srednju školu, te mu  obećavao odlične uvjete za  studij, dom i stipendiju, ako bi  u sljedećoj sezoni potpisao za  Vukovar. Hrabrova je Tomić  snimio još prošle godine, a  uistinu ga nije ni trebalo posebno snimati budući da Filip  ima sve predispozicije kako bi  postao kvalitetan, a ne samo  ostao potencijalno kvalitetan  odbojkaš. I potrebnu visinu, i  sportsku inteligenciju, a i  srčanost.
Odlazak braće Hrabrov
Ipak, jedan je događaj i ono  što je nakon njega uslijedilo  obilježilo sezonu. Na Prvenstvu Dalmacije za juniore  održanom u Splitu nešto je  pošlo u krivom smjeru. Filip  Hrabrov nakon toga je napustio klub, a Josip Viduka je  jedno vrijeme bio suspendiran, da bi se kasnije vratio u  momčad. Kada se vratio Viduka iz momčadi je otišao i  Ivan Hrabrov, Filipov brat.
– Izgleda kako ne mogu biti  ni bolestan – rekao je trener  Masnić, koji je bio u bolnici  kada se sukob između Filipa  Hrabrova i Josipa Viduke, o  kojemu smo pisali, dogodio.  Neke se stvari događaju mimo naše volje i onda kada  bismo to možda najmanje  željeli. Kada se tako zbude,  bitno je samo to da smo u  njima reagirali čovječno, kako  se poslije, kada emocije  prođu, nemamo čega sramiti.  A i crvenilo srama nije najgore što nam se može dogoditi jer je ono ipak znak  čiste duše.
 


Zadar u Prvoj B ligi




       Sezona Plasman           Broj klubova
            2004./05.          4.         7
            2005./06.          5.         9
            2006./07.          3.         11
            2007./08.          4.         11
            2008./09.          7.         11
            2009./10.          3.         10
            2010./11.          6.         8


 


Prva HOL (m) 2010./11.


Poredak: Vukovar 36, Rovinj 33, Mladost KL II 27, Split 23, G. Vežica 22, Zadar 16, Brod 6, Goran 5