Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HDZ sprema saborsku deklaraciji o Oluji

26.04.2011. 22:00
HDZ sprema saborsku deklaraciji o Oluji


Odluka je prolongirana jer dio vodstva HDZ-a smatra kako bi izjašnjavanje parlamenta o haškoj presudi moglo negativno utjecati na brzi završetak pristupnih pregovora s EU. U deklaraciji se ne bi polemiziralo s Haškim sudom nego bi se potvrdio oslobodilački karakter Oluje


U vodstvu HDZ-a trenutačno se odvija rasprava treba li na dnevni red Sabora staviti haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Ta je tema otvorena prošlog tjedna na sjednici stranačkog predsjedništva, ali je odluka prolongirana za iduću sjednicu, s obzirom da u vrhu HDZ-a još ne postoji jedinstven stav o tom politički delikatnom pitanju. Naime, dio članova vodstva većinske stranke smatra kako bi izjašnjavanje parlamenta o haškoj presudi moglo negativno utjecati na hrvatske šanse za brzi završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, posebno na zaključivanje poglavlja 23 pravosuđe i temeljna ljudska prava.
– Gotovini i Markaču nimalo ne bismo pomogli ako bismo u Saboru raspravljali o njihovoj presudi. A u sadašnjem osjetljivom razdoblju, kad moramo jako paziti na svaki naš potez i izjavu, takvom raspravom može se ugroziti temeljni nacionalni cilj, okončanje pristupnih pregovora već u lipnju. Moramo stoga dobro razmisliti treba li s presudom ići i u Sabor, objasnio nam je jedan visoki dužnosnik HDZ-a rezerve prema saborskoj raspravi o odjecima haške presude hrvatskim generalima.
Sjednica Sabora nastavlja se iduću srijedu, a dan ranije i Klub zastupnika HDZ-a vjerojatno će se očitovati o inicijativi koja je u stranci izazvala dvojbe. No, oni članovi predsjedništva koji zagovaraju saborsku raspravu smatraju da se s njom već kasni.
– Dosad su se o ovome izjasnile valjda sve institucije u Hrvatskoj. Od Vlade i predsjednika Republike do Hrvatske biskupske konferencije, pa čak i školskih razreda. Međutim, Sabor kao narodno predstavništvo još šuti, izjava predsjednika Sabora Luke Bebića na dan presude ne može se shvatiti kao stav Sabora. Mi moramo jasno reći što mislimo o osporavanju Oluje, ističe visokopozicionirani HDZ-ovac, pobornik teze da tako krupan događaj kao što je haška presuda hrvatskim genaralima ne smije proći bez reakcije parlamenta.
Kako neslužbeno doznajemo već postoji i nacrt deklaracije koju bi HDZ predložio na usvajanje i drugim strankama, ako u samom HDZ-u prevlada mišljenje da je potreban takav dokument. U njemu se ne bi izravno polemiziralo s Haškim sudom nego bi se iznova potvrdio oslobodilački karakter akcije Oluja.
– Ne mora to biti opširna rasprava, možemo se dogovoriti da govore samo predstavnici zastupničkih klubova, ali važno bi bilo da konsenzusom svih parlamentarnih stranaka donesemo deklaraciju o Oluji. Za povijest bismo u njoj morali zapisati da je Hrvatska imala legitimno pravo osloboditi svoj okupirani teritorij, da su pripadnici srpske nacionalne manjine već uoči Oluje započeli s evakuacijom i da su se dogodili ratni zločini koje moramo osuditi. To su povijesne istine na kojima moramo inzistirati, a zbog kojih se nećemo zamjeriti Europi, uvjeren je naš sugovornik.
Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Krunoslav Markovinović čeka ishod vijećanja u vrhu stranke, ali osobno nema dileme treba li Sabor raspravljati o ovim stvarima.
– Jasno da treba. Zbog nas samih i zbog mlađih generacija koje o Oluji znaju iz udžbenika. Nemamo se čega bojati, ni rasprave i deklaracije. Vjerujem da i u Europi znaju da smo se branili, da su zločini posljedica rata, ali ne i njegova suština, rekao nam je Markovinović koji bi u Saboru rado raspravljao i o curenju Tuđmanovih transkripata. Najavio nam je da će to pitanje pokrenuti na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost.


Predizborna uskrsna čestitka




I dok u vrhu HDZ-a još dvoje treba li se Sabor izjasniti o Gotovini i  Markaču, na terenu stranka već pokušava politički poentirati na njihovoj  presudi. Predsjednik vinkovačkog HDZ-a Tomislav Čuljak, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, ovih je dana svojim  članovima čestitao Uskrs i ujedno ih pozvao na aktivan angažman na  izborima za mjesne odbore u Vinkovcima koji se održavaju 8. svibnja.  Pritom je članstvo motivirao podsjećanjem na “sramotnu presudu našim  herojima Domovinskog rata, Anti Gotovini i Mladenu Markaču”. “Osobito nas  užasava kvalifikacija haških sudaca o udruženom zločinačkom pothvatu jer  se time izravno udara na temelje hrvatske države i optužuje tvorac naše  domovine, naš prvi predsjednik HDZ-a i predsjednik Republike Franjo  Tuđman. Najviše boli što su ovakve teze podržavali i pojedinci koji su svojim  svjedočenjima i predanim transkriptima i osobno doprinjeli stvaranju haške  presude, a nagrađeni su od hrvatskog naroda s dužnosti predsjednika  Republike. Sve se ovo događa uoči parlamentarnih izbora i otvorenih pitanja  tko će dobiti povjerenje naroda i hoćemo li dopustiti neku novu crvenu  Hrvatsku”, naglašava Čuljak u obraćanju “poštenim, vrijednim, vjernim i  odanim članovima HDZ-a”.