Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I jedna žrtva za nuklearnu energiju – previše je

26.04.2011. 22:00
I jedna žrtva za nuklearnu  energiju – previše je


Od eksplozije reaktora u Černobilu neposredno je umrlo oko 7.000 ljudi, a do danas, u razdoblju od 25 godina, prema ukrajinskim izvorima, broj žrtava posljedica Černobila se popeo na milijun


Danas, sjećajući se na žrtve černobilske nuklearne katastrofe, postavljamo zahtjev sadašnjoj i svim budućim hrvatskim vladama da zauvijek zatvore vrata nuklearnim elektranama i okrenu se razvoju tehnologija koje koriste bezopasne i neiscrpne obnovljive izvore poput sunca, vjetra, biomase i geo-termalnih izvora.
Od eksplozije reaktora u Černobilu neposredno je umrlo oko 7.000 ljudi, a do danas, u razdoblju od 25 godina, prema ukrajinskim izvorima, broj žrtava posljedica Černobila se popeo na milijun. Milijuni četvornih kilometara Ukrajine, Bjelorusije i Rusije trajno su zagađeni radioaktivnim materijama i bit će nenastanjeni narednih nekoliko stotina godina. Te „davne” 1986. radioaktivni oblaci zagadili su doslovno cijelu Europu. Porast broja kancerogenih oboljenja kao posljedicu Černobila teško je dokazati zbog utjecaja raznih drugih čimbenika na okoliš i zdravlje, ali je nepobitna činjenica da u Europi više nema željeza ili nekog drugog metala koji bi bio podoban za izradu preciznog instrumenta za mjerenje stupnja radijacije. Istovremeno, na drugoj strani svijeta u Japanu, nuklearka Fukušima odnosi nove žrtve nuklearne tehnologije.
Članovi i članice Zelene liste iz Zadra na simboličan način su se prisjetili černobilske katastrofe u kojoj su život izgubile mnoge žrtve. Pod motom „I jedna žrtva je previše” na zadarskim Orguljama, na planetu Zemlji, zapalili smo samo jednu svijeću, pored kišobrana „European Greensa” s akcije „Nucklear power? No thanks!”
Nadamo se da brojke žrtava govore dovoljno, i da su u stanju potaknuti vlast da promijene primarni izvor električne energije, jer onaj najpristupačniji je svima iznad nas – Sunce.