Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Luka i Martin žele se zaposliti kao pomoćni kuhari

26.04.2011. 22:00
Luka i Martin žele se  zaposliti kao pomoćni kuhari


Život u Domu je sasvim drugačiji nego u stanu gdje imam svoj mir, ali i određene obveze do kojih treba držati. Održavanje čistoće u prostoru u kojem živimo i krećemo se jednako je važno i u Domu i u stanu, kazuje Martin, dodavši da i on kao i Luka priželjkuje posao, sređivanje stambenog pitanja, a potom želi imati svoju obitelj


U sklopu Doma  za odgoj djece i mladeži postoji stambena jedinica za samostalno stanovanje starijih  štićenika koji su završili ili su  pri kraju školovanja, a prema  nekim njihovim sposobnostima koje procijeni stručni tim  mogu samostalno živjeti uz  pomoć i kontrolu odgojitelja.
Odgovornost za životne  izbore
Smisao stambene jedinice, pojasnila je ravnateljica Doma Tatjana Vukman, jest da se mladi  štićenici nauče socijalnim vještinama samostalnog življenja, da  preuzmu odgovornost za životne  izbore i da aktivno sudjeluju u  rješevanju bitnih pitanja kao što je  zapošljavanje, izbor prijatelja te  kako će osmisliti slobodno vrijeme.
– Pod socijalne vještine podrazumijevamo da štićenici mogu  skuhati obrok, samostalno riješiti  pitanje dokumentacije, komunicirati s osobom u zajedničkoj zajednici i ostalo, dodaje ravnateljica.
Jednosoban stan Domu je ustupio Grad Zadar na korištenje, a  sadrži kuhinju, blagovaonicu, jednu spavaću sobu i kupaonicu.  Dom pokriva sve troškove režija,  higijenskih potrepština i prehrane.  Štićenici svaki dan ručaju u Domu,  a doručak i večeru spreme u svom  stanu. Dom je uputio zahtjev Gradu Zadru za još jednim stanom  koji bi mogli koristiti štićenici.
U proteklih četiri do pet godina  koliko dugo Dom koristi stan, kroz  ovu stambenu jedinicu je prošlo  pet štićenika.
Trenutačno u stanu žive dva  štićenika, devetnaestogodišnji Luka P. i osamnaestogodišnji Martin  H. Njih dvoje u stan su se uselili 15.  rujna prošle godine i trebali bi ga  napustiti nakon godine dana.
– Ovakav oblik života u stambenoj jedinici trebao bi biti na  pomoć mladima kako bi tijekom te  godine dana ‘stali na svoje noge’.  No tu bismo trebali biti fleksibilni  ako ima opravdanih razloga zašto  osoba ne može krenuti u samostalni život, pojašnjava Vukman.
Luka P. maturant je kuharske  škole. U Domu za odgoj djece i  mladeži je od svoje jedanaeste  godine.
– U Dječjem domu u Splitu  proveo sam nekoliko godina, a u  Zadar sam stigao kad sam upisao  prvi razred srednje škole, kazuje  Luka.
Priželjkuju posao
Na upit koja je razlika između  života u Domu ili u stanu, Luka  odgovara da je puno bolje u  stanu.
– U Domu sam uvijek bio pod  nadzorom, moram slušati odgojitelje koji pozorno motre na  naše školovanje. U stanu imam  svoj mir i uvjete za kvalitetniji  rad i učenje, govori Luka koji je  prvo polugodište trećeg razreda  Kuharske škole završio s izvrsnim uspjehom. Ovaj devetnaestogodišnjak priželjkuje sretan  život sa svojom obitelji te svakako da što prije nađe posao i  osamostali se u svakom pogledu.
Martin H. završio je srednju  kuharsku školu te je nezaposlen.  U Domu je od 3. razreda srednje  škole. Za život u stambenoj jedinici ovaj osamnaestogodišnjak  ima samo riječi hvale.
– Život u Domu je sasvim  drugačiji nego u stanu gdje  imam svoj mir, ali i određene  obveze do kojih treba držati.  Održavanje čistoće u prostoru u  kojem živimo i krećemo se jednako je važno i u Domu i u  stanu, kazuje Martin, dodavši da  i on kao i Luka priželjkuje posao,  sređivanje stambenog pitanja, a  potom želi imati svoju obitelj. 
Ovom je prilikom ravnateljica  Vukman uputila apel svim ugostiteljskim objektima ako traže  pomoćnog kuhara da se jave u  Dom za odgoj djece i mladeži.