Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ove godine doletjelo više uskrsnih gostiju

26.04.2011. 22:00
Ove godine doletjelo više uskrsnih gostiju


U vremenu od 22. do 25. travnja imali smo 40 zrakoplova s ukupno 4.547 putnika, dok je prošle godine u vrijeme Uskrsa, odnosno od 2. do 5. travnja bilo 35 zrakoplova i 2.693 putnika. To znači da ove godine imamo povećanje broja putnika od 69 posto, a riječ je o putnicima u oba smjera, kazala je Katica Pupić Bakrač


Ako je istina da  se, kada je riječ o turistima, po  Uskrsu poznaje sezona, onda  zadarski turistički djelatnici  uistinu nemaju razloga za brigu od nadolazećih ljetnih mjeseci. Iako su se proteklog “uskrsnog” vikenda, kada je grad  vrvio turistima i tako neodovljivo podsjećao na ljeto,  građani imali priliku i sami u  to uvjeriti, najsigurnija potvrda su ipak podaci Turističke  zajednice grada Zadra.
Manje domaćih, više  stranih
Kako je istaknuo Zvonko  Šupe, direktor TZ grada Zadra, ovako dobrim rezultatima najviše je pogodovao povoljan datum Uskrsa, zbog kojeg je u Zadru za ovogodišnje  uskrsne praznike bilo gostiju  više nego ikad.
– Ne pamtim kad je za Uskrs  bio ovako dobar turistički promet i mogu slobodno reći da je  najviše podsjećao na sezonu.  Jako smo zadovoljni, a pogotovo zato jer se nadamo da  ovako dobri rezultati ukazuju i  na dobru sezonu. Turisti su u  najvećem dijelu bili u hotelskom smještaju, a vrijeme  njihovog boravka je od jednog  do sedam dana, dok je, naravno, ‘udarni’ bio uskrsni vikend, kazao je Šupe, napomenuvši kako je struktura gostiju bila ona uobičajena, dok  je, kako je kazao, iznenađenje  bio povećani broj Talijana.
Kako je istaknuo Šupe, na  temelju prijava hotelskih kuća  te prijava u turističkim uredima TZ grada Zadra tijekom  ovogodišnjih uskrsnih blagdana, odnosno od 22. do 25.  travnja na području grada Zadra boravilo ukupno 2.568 gostiju od čega 539 domaćih i  2.029 stranih. Također je istaknuo kako je u navedenom  vremenu ukupno ostvareno  7.820 noćenja, od kojih je bilo  1.520 domaćih, a 6.300 stranih  gostiju.
– Prema službenim podacima evidentno je da je ovogodišnji turistički promet ostvaren na području grada Zadra za uskrsne blagdane bitno  uvećan u odnosu na prošlogodišnji promet kada je u razdoblju od 2. do 5. travnja 2010.  bilo ukupno 2.399 gostiju koji  su ostvarili 6.336 noćenja. U  odnosu na prošlogodišnje uskrsne blagdane broj gostiju  uvećan je tako za sedam posto, uz veći pad registriranih  domaćih turista od 38,5 posto i  značajan porast broja stranih  turista od 33,2 posto, kazao je  Šupe, istaknuvši kako su među  stranim gostima najbrojniji bili gosti iz Slovenije, Njemačke,  Italije, Francuske i Austrije.
Povećanje od 69 posto
Naglasio je također da posebno raduje visoki porast  ukupno ostvarenih noćenja i  to za čak 23,4 posto, dok je  broj noćenja stranih gostiju  porastao za visokih 53,4 posto  dok noćenja domaćih gostiju  bilježe pad i to od 31,8 posto.
– Već neko vrijeme problem  su domaći gosti čiji se dolasci  smanjuju, ali s obzirom na situaciju u državi, to nas ne čudi.  Za ovo je razdoblje također  specifično da se gosti zadržavaju kratko, uglavnom su  to gosti “u prolazu”, rijetki su  oni koji u ovom razdoblju u  Zadru borave duže. Među  takvima bi eventualno bili gosti “treće dobi”, umirovljenici  koji bi u predsezoni i posezoni  duže boravili, ali nažalost u  Zadru još uvijek ne postoji  turistička ponuda prilagođena  njima, pojasnio je Šupe.
Da je Zadar postao hit  odredište u vrijeme uskrsne  sezone potvrđuju i pozitivni  podaci iz zadarske Zračne luke, koja je prošli vikend zabilježila čak 69 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje lani.
– U vremenu od 22. do 25.  travnja imali smo 40 zrakoplova s ukupno 4.547 putnika,  dok je prošle godine u vrijeme  Uskrsa, odnosno od 2. do 5.  travnja bilo 35 zrakoplova i  2.693 putnika. To znači da ove  godine imamo povećanje broja putnika od 69 posto, a riječ  je o putnicima u oba smjera,  kazala je Katica Pupić Bakrač,  direktorica Zračne luke Zadar, ističući kako je tu mahom  riječ o Rayanairovim letovima  Oslo i London te Dublin,  Stockholm, Frankfurt, Dusseldorf i Bruxelles, dok su poboljšanju sezonu pridonijeli i  Germanwings letovi za Köln,  Stuttgart i Berlin, te Lufthansa za Muenchen.