Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pažanin našao zub čudovišta iz miocena

26.04.2011. 22:00
Pažanin našao zub  čudovišta iz miocena


Posebno je zanimljiv fosil zuba jer je dvadesetak puta veći od zuba krokodila koji je postavljen na izložbi “Pradavno paško jezero”


Nevjerojatni fosili  koje je posve slučajno pronašao Tonči Sabalić iz Paga  mogli bi paleontološka istraživanja s miocenskih naslaga na području Crnike  proširiti i na središnji dio  otoka Paga. Sabalić je, naime,  pronašao fosil golemog puža i  velik okamenjeni zub, s dijelom okamenjenog zubnog  mesa u kojem se nalaze još  dva manja zuba. U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba od  2001. godine na plaži Crnika  se provode paleontološka istraživanja na temelju kojih je  u Zagrebu i Pagu postavljena  izložba “Pradavno paško jezero” na kojoj su prikazani  brojni fosili, a među ostalim i  zub krokodila kakav je prije  18 milijuna godina živio na  području na kojem se danas  nalazi otok Pag. Na Crniku  dolaze paleontolozi iz čitavog  svijeta, a nakon pronalaska  brojnih manjih fosila i ostataka krokodila nadaju se  pronaći i ostatke velikih miocenskih životinja.  Kažu kako  za to treba imati veliku sreću.  No, možda im u tome pomognu fosili koje je pronašao  Tonči Sabalić jer je okamenjeni zub sasvim sigurno  pripadao nekoj velikoj životinji.
– Obrađivao sam kamen za  ogradni zid oko dvorišta kuće  i tako sam naišao na ove  fosile koji su me iznenadili jer  tako velike nikada nisam vidio. Dugo obrađujem kamen  i nalazio sam na manje fosile  školjkaša i ježeva, ali nikada  nisam vidio nešto ovako veliko i upravo zbog toga sam ih  i uzeo – rekao je Tonči Sabalić.
Kamen u kojem se nalazio  fosil golemog puža Sabalić je  uzeo kod mjesta Gorica na  središnjem dijelu otoka, a  kamen u kojem je bio zub  uzeo je  zapadno od mjesta  Proboj.  Fosil zuba bi mogao  biti posebno zanimljiv jer je  dvadesetak puta veći od zuba  krokodila koji je postavljen  na izložbi “Pradavno paško  jezero”, a i dva manja zuba su  desetak puta veća od zuba  krokodila.  Bez daljnjih istraživanja nije moguće utvrditi kojoj je životinji pripadao takav zub, no bez  sumnje se moralo raditi o  životinji golemih dimenzija.  Fotografije pronađenih fosila, Tonči Sabalić dostavit će  se  Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu koji  organizira istraživanja miocenskih naslaga na području  Crnike.


Pronađeni fosili




– Veliki puž
– Golemi zub
– Dio okamenjenog zubnog mesa s dva manja zuba