Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pohod budućem zadarskom svecu

26.04.2011. 22:00
Pohod budućem zadarskom svecu


Od 26. do 30. travnja održava se hodočašće Blaženom Jakovu Zadraninu, bratu franjevačkog reda, u Bitetto. Na put je u ranim jutarnjim satima jučer s autobusnog kolodvora u Zadru krenulo stotinu hodočasnika uz dva vozača. Hodočašće je organizirala Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) Zadar na čelu s predsjednicom s. Melhiorom Biošić u suradnji s franjevcima reda Male braće iz zadarskog Samostana Sv. Frane. Na put su krenuli i fra Veselko Grubišić, župnik zadarske župe Srca Isusova, fra Božo Bugarija te dr. Josip Kraljić, gospodarstvenik Pave Ivić i drugi poznati Zadrani.
 Hodočašće je organizirano u povodu blagdana Blaženog Jakova Zadranina koji se slavi u srijedu, 27. travnja. Ovaj blagdan se svečano slavi i u crkvi Sv. Frane u Zadru gdje misno slavlje toga dana, u 19 sati predvodi fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru.  
– Lijepo je ići Božjim putovima. Božji tragovi su svugdje prisutni. Sve je od njega, po njemu i za njega. Stoga smo i mi od njega i za njega. Želja nam je da budemo još više njegovi i jedni prema drugima više braća i sestre, rekla nam je u razgovoru s. Melhiora Biošić te predstavila tijek hodočašća. Dodala je da je interes za ovo hodočašće bio jako velik, a program će biti ispunjen slavljenjem svetih misa svakog dana,  duhovnim pjesmama, molitvom i zajedništvom.     
– Za utorak 26. travnja predviđen je posjet Dubrovniku, gdje će se hodočasnicima pridružiti turistički vodič. Slijedi razgledavanje grada i misa u franjevačkom samostanu Male braće u večernjim satima, nakon čega se brodom putuje u Bari. Hodočasnici će posjetiti Bitetto na blagdan Blaženog Jakova Zadranina u srijedu 27. travnja. Jakov je u Bitetto došao kad je imao oko 30 godina u pratnji provincijala i tamo živio kao brat laik, radeći domaćinske poslove i kuhajući. Bog je blagoslivljao njegov rad i za vrijeme nestašice hrane mu proviđao. Bio je jako pobožan, na glasu svetosti još za života. U srijedu 27. travnja sudjelovat ćemo u svetoj misi i velikoj procesiji kroz Bitetto koja traje skoro dva sata. Nakon toga ćemo se pomoliti i uručiti darove svećenicima u Bitettu, koji su nam organizirali zajednički ručak. Zatim se vraćamo u Bari. Tijekom prvog dana hodočašća posjetit ćemo i katedralu Sv. Nikole, rekla nam je s. Melhiora.  
  Na programu drugog dana hodočašća u četvrtak 28. travnja je posjet svetom pateru Piu u San Giovanni Rotondo, njegovom samostanu, crkvi bolnici koju je ustanovio i svetom Mihaelu u Gargano. U petak 29. travnja putuje se prema Anconi, slijedi posjet San Gabriele – Decadopulata, a zatim posjet svetištu Loreto. Hodočasnici će u petak 29. travnja u 21 sat  brodom iz Ancone otputovati prema Splitu, a u Zadar će se vratiti u subotu 30. travnja.
– Prije više godina iz Zadra se također hodočastilo Blaženom Jakovu Zadraninu u Bitetto, još za vrijeme dok je nadbiskupiju vodio sada pokojni zadarski nadbiskup mons. Marijan Oblak.  Sada smo nakon sedam-osam godina željeli ponovno njemu hodočastiti, jer se očekuje njegovo proglašenje svetim. Prvi put sudjelujem u hodočašću za Bitetto. Želimo se utjecati njegovom zagovoru. Molimo Zadrane da nas prate molitvom i nadamo se da ćemo uskoro biti obdareni budućim svecem Zadraninom. To jest, vjerujemo da će Blaženi Jakov Zadranin biti proglašen svetim, poručio je u kratkom razgovoru fra Veselko Grubišić.
 


O Jakovu Zadraninu


Jakov Zadranin rođen je 1400. godine u Zadru, boravio je i u zadarskom Samostanu Sv. Frane, gdje je kao mladić stupio u franjevački red. Umro je 1490. ili 1496. godine u Bitettu, gdje se nalazi njegovo neraspadnuto tijelo, kojem hodočaste brojni vjernici iz Italije i drugih dijelova svijeta. Jakov Zadranin poznat je po poniznosti, jednostavnosti, služenju i ljubavi prema Bogu i bližnjemu, što je svjedočio u samostanskom životu te potpunoj predanosti i apostolatu. U samostanu u Bitettu, Jakov je kroz pedesetak  godina obavljao službu kuhara te je obnašao službu sakupljača milostinje. Poznat je i po brojnim čudesima. Papa Klement XI. proglasio ga je blaženim 1700. godine. Kako je poznato, Leon XIII. dao je dopuštenje da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji. Također saznajemo da najnoviji Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskog jezičnog područja sadrže tekstove za liturgijsko štovanje Blaženog Jakova Zadranina.