Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Posao mogu pronaći i žene iznad 40 godina starosti

26.04.2011. 22:00
Posao mogu pronaći i žene  iznad 40 godina starosti


Jedna starija trgovkinja ima jako veliko iskustvo koje je gradila 20 godina. U odnosu, primjerice, na mladu trgovkinju koja je tek izašla iz škole i koja nema apsolutno niti dana radnog iskustva, njezino iskustvo je neprocjenjivo


 Kako se predstaviti potencijalnom poslodavcu, koji su novi trendovi na  području rada, što vas poslodavac smije pitati, a što ne – sve  to, a i više, mogle su doznati  jučer zainteresirane žene na radionici komunikacijskih vještina „Budi proaktivna, budi  spremna – kako se predstaviti  potencijalnom poslodavcu”  održanoj u prostorijama Gradske uprave grada Obrovca.
Na višednevnoj radionici  nastojali su se obraditi svi segmenti bitni za što uspješnije  zapošljavanje; kako izgledati,  kako što bolje govoriti, što je to  govor tijela.
– Sve to služi kako bi se one  izvukle iz mase koja aplicira za  određeni posao. Jer, ovdje govorimo o ženama koje su starije  od 40 godina i koje danas teško  dobivaju posao, pojasnila je  Gordana Bujišić, predsjednica  Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja i obrazovanje koji zajedno s Područnim  uredom HZZ Sisak, te gradovima Vukovarom i Obrovcem  provodi projekt „Žene most ka  zajedničkom uspjehu”.
 Što se tiče same pripreme,  Bujišić kazuje kako tu nema  nekih posebnih trikova.
– Radimo na njihovom samopouzdanju s kojim polaznice uglavnom imaju problem  nakon dugogodišnje nezaposlenosti. One trebaju znati procijeniti svoje kvalitete, istaknuti ih u prvi plan i dati poslodavcu do znanja da one znaju da imaju prava. To je vrlo  važno jer svi gledaju s pozicije  nezaposlenog misleći da je poslodavac u tko zna kakvoj superiornoj poziciji, a zapravo nije jer i poslodavac treba odgovarajuću osobu, kazala je  Bujišić. Polaznice se tako na  radionici uputilo da na razgovorima za posao kažu pošteno  što znaju, a što ne znaju, te da  kažu što žele od posla, kako ne  bi i jedna i druga strana nakon  tjedan dana imali problem.
Radionicu komunikacijskih  vještina u Obrovcu jučer je  držala novinarka hrvatskog  Radija Vukovar Marija Molnar.
– Većina polaznica je završila  školu prije 20, 25 godina i imaju  radno iskustvo, no onda se dogodio rat, javila se praznina,  provele su godine na zavodu za  zapošljavanje i misle da više  nisu konkurentne. Postoji puno stereotipa i jedan od većih je  “ja sam sada već prestara i nitko  me više neće”. No, to nije istina.  Jedna starija trgovkinja ima jako veliko iskustvo koje je gradila 20 godina. U odnosu,  primjerice, na mladu trgovkinju koja je tek izašla iz škole i  koja nema apsolutno niti dana  radnog iskustva, njezino iskustvo je neprocjenjivo. Pokušavamo ih naučiti da stave to kao  svoju prednost, pojasnila je  Molnar.
Uz simuliranje razgovora s  poslodavcem koji se snimao s  kamerom te potom analizirao,  polaznice su prolazile i proceduru sastavljanja svog životopisa kako bi uopće bile i pozvane na razgovor, što je također velika prepreka pri zaposlenju, naznačeno je jučer.
Radionica u Obrovcu započeta jučer druga je po redu i  na njoj je prisustvovalo 16 sudionica, što je i očekivana brojka, dodala je Bujišić napominjući kako se osim radionice  prezentacijskih vještina projekt sastoji i od seminara iz  poduzetništva i “online” potpore za sve one koje se odluče  na poduzetnički pothvat, kao i  radionica lončarstva koja će se  održati i svibnju, a koja ujedno  predstavlja i srž samog projekta.
– Ovo je projekt koji ima  namjeru trajno ostati u Obrovcu. Grad je osigurao prostor, a  mi smo im osigurali ono osnovno što im je potrebno za  funkcioniranje u uredu, kao i  kolut za rad s glinom i peć u  vrijednosti od desetak tisuća  eura, kazala je Bujišić dodajući  kako vukovarski institut nema  nikakve pretenzije ostati u  Obrovcu, budući da je Vukovar  udaljen 600 kilometara, zbog  čega će biti osnovana udruga  žena Kamenice koja će upravljati s doniranim sredstvima.
Također, kako je u Obrovcu  najavljeno otvaranje talijanske  tvornice Fassa, vukovarski institut će obrovačkim ženama  izvan projekta financirati i  tečaj talijanskog jezika.