Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Skromno proslavljena stota obljetnica

26.04.2011. 22:00
Skromno proslavljena  stota obljetnica


Za razliku od  velikog rivala iz Splita, Dinamo je svoju stotu obljetnicu  postojanja proslavio priličino  skromno. U jutarnjim satima  utorka održana je misa u Zagrebačkoj katedrali, a navečer  Svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.  Svečarsko raspoloženje nadahnjujuće je djelovalo na Dinamovog izvršnog predsjednika Zdravka Mamića koji je u  dvije rečenice objasnio trenutnu situaciju vezanu uz eventualni odlazak trenera Vahida  Halilhodžića na kraju sezone.
– Sada je vrijeme za slavlje,  ali mogu reći da se time ne  zamaram. Do kraja ovog tjedna to pitanje ćemo sigurno  maknuti s dnevnog reda – istaknuo je prvi operativac “modrih”.
Nešto više riječi Mamić je  ponudio na pitanje vezano uz  skromno obilježavanje stotog  rođendana kluba.
– Svakom ljubitelju sporta u  Hrvatskoj mora biti žao što  nemamo raskošnu proslavu,  jer malo je institucija na svijetu  koje dožive sto godina života.  Čitav hrvatski puk diše za Hajduk i Dinamo, a ja stvarno ne  znam koje druge institucije u  Hrvatskoj postoje tako dugo.  Zahvaljujući svojim navijačima, Hajduk je nedavno slavio na dosad neviđen način u  svjetskim razmjerima. Na žalost, mi Purgeri i Zagrepčani, to  slavimo malo skromnije, ali također idemo na sveto mjesto, u  Hrvatsko narodno kazalište.  Uprava kluba daje baš sve da  se poštuje tradicija i imam veliku čast i privilegiju sudjelovati u tome – dodaje Mamić.
Prije četiri dana “modri” su  na stadionu Maksimir osvojili  šesti uzastopni naslov prvaka  pred 1.850 gledatelja. Štoviše,  cijelo proljeće obilježeno je  mizernim posjetima Dinamovih domaćih utakmica, a jedini  izuzetak predstavljao je derbi s  Hajdukom. No, tada su se uz  kupljene utakmice dijelili i darovi.
Jedan od razloga za takvo  izostanak euforije zbog proslave predstavljaju aktivnosti  Građanske inicijative “Zajedno za Dinamo”, koja od prošle  jeseni ultimativno zahtijeva  Mamićev odlazak iz Maksimirske 128. Drugi, pak, leži u  činjenici da su “modri” prije  trinaest godina slavili 95.  obljetnicu, naslanjajući se na  tradiciju HAŠK-a, te da su  2005. obilježili šest desetljeća  od osnutka Dinama.
Aktualna proslava vezuje se  uz Građanski, odnosno klub  koji je nova vlast ukinula nakon oslobođenja 1945. godine.  Prema najnovijem tumačenju,  jedini pravi prethodnik Dinama. Ta kombinacija matematike i tumačenja prošlosti vrlo  je zbunjujuća za većinu i to je  drugi razlog zbog kojeg nema  euforije.