Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stabla srušena na prometnice opasnost su za sudionike u prometu

26.04.2011. 22:00
Stabla srušena na  prometnice opasnost su  za sudionike u prometu


Zbog učestalog vandalizma posljednjih desetak dana, paljenja guma, kontejnera te rušenja stabala preko prometnica iz nadležnih službi upozoravaju kako se time pričinjava materijalna šteta, ali prije svega, dovode se u opasnost svi sudionici u prometu


Ni desetak dana od  presude koju je haški sud izrekao generalima Anti Gotovini i  Mladenu Markaču pojedinci ne  prestaju izražavati nezadovoljstvo paljenjem guma i kontejnera te rušenjem stabala preko  prometnica diljem Zadarske  županije.
Posljednji slučajevi vandalizma zabilježeni su u noći s ponedjeljka na utorak na području  Biograda, Bibinja i Sv. Filipa i  Jakova, a čak u dva navrata  vatrogasci su intervenirali zbog  stabala koja su ometala promet i  predstavljala opasnost za vozače. U županijskom VOC-u prva je dojava zaprimljena u 22.08  kada je savjesni građanin vatrogasce obavijestio da je na  prometnici u Biogradu, nedaleko od teniskog igrališta,  srušeno stablo, a svega pola sata  kasnije uslijedila je dojava o stablu srušenom na prometnicu  nedaleko od nadvožnjaka u Bibinjama. Na teren su u prvom  slučaju izašli djelatnici JVP Biograd, stablo su ispilali i uklonili s  ceste, a u drugom slučaju to su  učinili njihovi kolege iz Javne  vatrogasne postrojbe Zadar. Tijekom iste noći vatrogasci su  intervenirali i zbog paljevine u  Sv. Filip i Jakovu gdje su nešto  iza jedan sat u noći gorjele drvene palete, a dva sata kasnije  zapaljena je i kanta sa smećem u  Vukovarskoj ulici, na predjelu  Bilog briga. Ugasili su je djelatnici JVP Biograd.
Podsjetimo, u prvih nekoliko  noći nakon izricanja presuda generalima vatrogasci su zbog  vandalskih izgreda prosječno  intervenirali po desetak puta, a  najveća materijalna šteta  pričinjena je paljevinom kontejnera u otvorenom dvorištu  pakoštanskog komunalnog  društva. Tada je, naime, još uvijek nepoznati počinitelj ili više  njih, zapalio 30-ak kontejnera  vrijednih više od 80-ak tisuća  kuna. Policija je zbog sumnje na  vandalizam do danas privela i  ispitala 20-ak osoba, a protiv  sedmorice mladića iz Bibinja,  od kojih su petorica maloljetni,  a ostala dvojica u dobi od 19 i 20  godina, podneseno je posebno  izvješće Općinskom državnom  odvjetništvu za mladež u Zadru.
Iako, srećom, u ovim izgredima nitko nije stradao, iz nadležnih službi upozoravaju kako  se ovakvim vandalističkim ispadima čini velika materijalna šteta, a ujedno i dovode u opasnost  svi sudionici u prometu, pa stoga podsjećaju na slučaj od prije  deset godina, kada je u naletu  osobnog vozila na srušeno stablo kod Bibinja, teško ozlijeđena četveročlana obitelj.  Slično se dogodilo i prije šest  godina, no sve je srećom prošlo  tek s materijalnom štetom koja  je nastala na autobusu koji je  na Jadranskoj magistrali naletio na srušeno stablo.