Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umirovljenici žele u Ustav

26.04.2011. 22:00
Umirovljenici žele u Ustav


Silvano Hrelja ističe da bi se tako umirovljenicima zajamčio minimum njihovih prava, i dodaje da se kroz prvi stup rješavaju svi: branitelji, vojska, policija, borci NOR-a, invalidi


Silvano Hrelja  zatražio je jučer donošenje  ustavnog zakona kojim bi se  umirovljenicima zajamčio barem minimum njihovih prava.  – Ako branitelji žele ući u  Ustav, onda to zaslužuju i  umirovljenici, naglasio je  predsjednik Hrvatske stranke  umirovljenika, podsjetivši da  su oni bili prvi u mirovinskom  sustavu, a ostali su došli naknadno.
Hrelja je to rekao na okruglom stolu u organizaciji Hrvatske narodne stranke, na  kojem su govornici zatražili  nastavak mirovinske reforme.  Rekli su da sadašnji sustav, u  kojem prevladava prvi stup  solidarnosti, dugoročno nije  održiv. Za isplatu mirovina u  Hrvatskoj potrebno je 38 milijarda kuna godišnje. Samo  polovica podmiruje se iz mirovinskih doprinosa, a više od  18 milijarda dodaje se iz  državnog proračuna, primijetio je ekonomski strateg  HNS-a Dragan Kovačević.
– Danas imamo tri mirovinska stupa, ali ukupna mirovina iz njih niža je od nekadašnje mirovine iz jednog  stupa, gorko je primijetio  Hrelja, napomenuvši da se  kroz taj prvi stup danas  rješavaju svi – branitelji, vojska, policija, borci NOR-a i  invalidi.
Isključivo doprinosi
Član Predsjedništva HSU  Željko Šemper smatra da će  mirovinski sustav biti održiv  ako se bude temeljio isključivo na doprinosima, zbog  čega bi iz njega trebalo “izdvojiti povlastice i socijalu”.
Podsjetivši na nepravde nanesene zbog različitog vremena odlaska u penziju, Šemper  je procijenio da je država novim umirovljenicima, koji su  penzionirani od 1998., uskratila oko 20 milijarda kuna.  Razlika između prosječne  “stare” i “nove mirovine”,  kaže, iznosila je 1999. godine  ukupno 570, a danas 450 kuna.
– Zbog razlike između “starih” i “novih” mirovina država  je samo 2010. uštedjela tri  milijarde kuna, tvrdi Šemper.  Također, tri milijarde država  je uštedjela “nemoralnom ponudom” umirovljenicima da  im vrati samo polovicu duga,  ako isplatu žele odmah. Dug  starim umirovljenicima zapravo su platili novi umirovljenici, izračunao je Šemper.   
Izdašnije nego danas
Dragan Kovačević je predložio da mirovinski fondovi u  drugom stupu, koji raspolažu  s oko 40 milijarda kuna, dobiju zakonsku mogućnost ulaganja novca u dugoročno isplative investicije u Hrvatskoj.  U energetske i druge objekte,  kaže, mogli bi uložiti oko 10  milijarda kuna. Kako je moguće da su ti fondovi sada  uložili četiri milijarde kuna u  dionice u inozemstvu, sve do  Kine, a ne mogu ulagati u  isplative projekte u Hrvatskoj,  čudi se Kovačević. Podržao ga  je i predsjednik HNS-a Radimir Čačić, tvrdeći da bi od  takvih ulaganja koristi imali  svi – i umirovljenici, i hrvatsko  gospodarstvo, kojeg treba  jačati kako bi mirovinski sustav bio izdašniji nego danas.