Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bilježnica Branke P.

26.04.2012. 22:00


Otkopavši bilježnicu iz vrta, Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a, mogla bi politički pokopati sve one koji su navraćali u stranačke prostorije po svoju dozu „čarobnog dobitka”.
Naime, gotovo filmskom čini se priča o raskošnom životu HDZ-a pod palicom Ive Sanadera, šefa kojega se nije ništa pitalo, već ga se samo slušalo. A imalo se, moglo se, hvala dragom crnom fondu…
Posebno danas u vrijeme krize iritiraju priče o Sanaderovim skupim odijelima, nagradama za zaslužnike, ružama, gozbama, plaćenim putovanjima, rasipanju milijuna, rađanju tajkuna i sve to pod krinkom neupitnog, nedostižnog i privatiziranog domoljublja.
Pošten bi se čovjek koji radi za plaću i ima svijest i savjest da mora zaraditi svaku dobivenu kunu, uplašio tolikog novca koji stiže u torbama, broji se i dijeli šakom i kapom, pa bi se zapitao što je on to toliko teško odradio da mu u ruke samo dolijeću kune i gdje li su i kako tolike ulovljene. No, kako se može zaključiti iz činjenice da je sve doguralo do suda, o tome nitko nije pretjerano razmišljao.
Valjda se u onoj subjektivnoj, drugoj strani ogledala, u drugoj strani priče svi mogu vidjeti kao pošteni i prikazivati kao iznimno cijenjeni, kao oni koji su zaslužili svaku kunu svojim teškim i mukotrpnim političkim (ne)djelom.
Dok traje iznošenje obiju strana medalje, javnost ima pravo na ogorčenje pa i na čuđenje koliko daleko može ići samoljublje, bahatost, pohlepa, ali i nepromišljenost i kratkovidnost jer moralo pomisliti da nekad stvari kreću dolje, a tada svatko ipak brani sebe prokazujući drugoga.
Pa iako se, novac iz crnog fonda, apostrofiranog u aferi Fimi medija, izgleda, neustrašivo primao, Branka Pavošević, koja tvrdi da ga je po nalogu Sanadera isplaćivala, kao da se jedina stvarno uplašila svoga posla pa je crnu bilježnicu zakopala za crne dane.
Sada iz vrtne bilježnice Branke P. iskače i potpis Darka Milinovića, kandidata za predsjednika HDZ-a, koji tvrdi da mu tu prizemnost podmeće „obavještajno podzemlje”, da su njegove ruke čiste jer da je legalno uzeo novac za crkvu, a Bog mu je svjedok i župnik u Bilaju.
Istina, sve se ove priče medijski raspredaju u vrijeme kampanje za stranačko vodstvo HDZ-a, čije je članstvo posebno osupnuto i zbunjeno kosturima iz Sanaderovog ormara.
Što je prava istina i koliko je crna, ne treba suditi prije suđenja, no ostaje činjenica da je jednu veliku političku stranku naveliko uzdrmala blagajnica i njezina uskrsnula bilježnica.
Stranku, pak, ne želi dodatno rastresti nekadašnji ministar poljoprivrede Čobanković koji je upao u aferu Planinska i kojemu se sada broje hektari i poticaji pa se stranački povlači, ali se politike ne odriče. Unosna je to oranica, iako narod kaže „kako posiješ tako ćeš i žeti” i „zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju”.
Žalosno je što ispada da je vlast prilika koja čini lopova pa je to i upozorenje vladajućima.
Jer nisu afere samo iz sfere jedne stranke, poslije Branke mnoge će blagajnice imati svoje bilježnice, prve će dame razmisliti mogu li milijunske stanove kupovati same, a političari na vlasti ili u oporbi češće će pomisliti „sve se vraća, sve se plaća”.