Mediteranski dijalozi Hanibala Salvara

Slika korisnika admin
kapetanova kula izlozba
Sebastian GOVORČIN
Hanibal Salvaro Hani, T. M. Bilosnić i Ivo Govorčin

Predstavivši Hanibala Salvara Hanija kao umjetnika čija bi biografija bila dostatna za veliki umjetnički dijalog, Tomislav Marijan Bilosnić otvorio je u srijedu navečer izložbu akril kolaža "Mediteranski dijalozi" koje je ovaj umjetnik zadarskih korijena postavio u Kapetanovoj kuli u organizaciji HDLU-a Zadar.

Osim Bilosnića izložbu i umjetnika zadarskoj je javnosti predstavio Ivo Govorčin, predsjednik HDLU-a Zadar izrazivši zadovoljstvo što je ova likovna udruga ugostila Hanibala, te otkrivši kako je on izrazio želju postati njezin član što će mu se i omogućiti.

U opsežnom katalogu ove izložbe o njoj Nikola Albaneže, likovni kritičar, između ostalog, piše: "Jesmo li navikli uočavati, prepoznavati te uživati u svakovrsnim senzacijama koje nam podastire svijet? Taj sklop sposobnosti - izravno povezan s čulima - ovisi o stupnju otvorenosti naše svijesti i svaki smisleni odgovor podrazumijeva individualizaciju. Budući da je ovdje riječ o takvom tipu vizualnih senzacija koje tek zahvaljujući mediju u kome se pojavljuju - a to je svaka predodžba, bila ona analogna ili digitalna - bivaju zapažene, zanimljivo je osvijestiti put njihova nastanka, odnosno relaciju prema ne-umjetničkoj stvarnosti. Naime, sve predodžbe - a one upravo i čine umjetnu stvarnost, dakle stvarnost koju je čovjek stvorio - nastaju izdvajanjem iz prirodne, ne-umjetne stvarnosti. Predodžbe su selektirane, pročišćene, estetizirane. Ostvarenja Hanibala Salvara to jasno pokazuju... Poput legendarnog Hanibala i naš Hanibal zadire u materijal koji je privukao njegovu pozornost, jednako tako u oblasti i područja koja ga intrigiraju..."

Izložba "Mediteranski dijalozi" u Kapetanovoj kuli, inače izložbenom prostoru HDLU-a Zadar, ostaje postavljena do 15. svibnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno