Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mediteranski dijalozi Hanibala Salvara

26.04.2012. 22:00
Mediteranski dijalozi Hanibala Salvara


Predstavivši Hanibala Salvara Hanija kao umjetnika čija bi biografija bila dostatna za veliki umjetnički dijalog, Tomislav Marijan Bilosnić otvorio je u srijedu navečer izložbu akril kolaža “Mediteranski dijalozi” koje je ovaj umjetnik zadarskih korijena postavio u Kapetanovoj kuli u organizaciji HDLU-a Zadar.
Osim Bilosnića izložbu i umjetnika zadarskoj je javnosti predstavio Ivo Govorčin, predsjednik HDLU-a Zadar izrazivši zadovoljstvo što je ova likovna udruga ugostila Hanibala, te otkrivši kako je on izrazio želju postati njezin član što će mu se i omogućiti.
U opsežnom katalogu ove izložbe o njoj Nikola Albaneže, likovni kritičar, između ostalog, piše: “Jesmo li navikli uočavati, prepoznavati te uživati u svakovrsnim senzacijama koje nam podastire svijet? Taj sklop sposobnosti – izravno povezan s čulima – ovisi o stupnju otvorenosti naše svijesti i svaki smisleni odgovor podrazumijeva individualizaciju. Budući da je ovdje riječ o takvom tipu vizualnih senzacija koje tek zahvaljujući mediju u kome se pojavljuju – a to je svaka predodžba, bila ona analogna ili digitalna – bivaju zapažene, zanimljivo je osvijestiti put njihova nastanka, odnosno relaciju prema ne-umjetničkoj stvarnosti. Naime, sve predodžbe – a one upravo i čine umjetnu stvarnost, dakle stvarnost koju je čovjek stvorio – nastaju izdvajanjem iz prirodne, ne-umjetne stvarnosti. Predodžbe su selektirane, pročišćene, estetizirane. Ostvarenja Hanibala Salvara to jasno pokazuju… Poput legendarnog Hanibala i naš Hanibal zadire u materijal koji je privukao njegovu pozornost, jednako tako u oblasti i područja koja ga intrigiraju…”
Izložba “Mediteranski dijalozi” u Kapetanovoj kuli, inače izložbenom prostoru HDLU-a Zadar, ostaje postavljena do 15. svibnja.