Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Olić: Tamburaši su spremni

26.04.2012. 22:00
Olić: Tamburaši su spremni


Nogometaši Bayerna izborili su deveto finale Kupa/Lige prvaka, a do sada su slavili četiri puta. Posljednji put prije 11 godina. Zanimljivo, Bayern je postao tek četvrti klub u povijesti ovog natjecanja koji će europski naslov braniti na svom stadionu. Prije Bayerna to je uspjelo Realu (1957), Interu (1965) i Romi (1984), a jedino Rimljani nisu iskoristili prednost domaćeg terena


Utakmica je već odavno završila, istjecao je prvi sat četvrtka, a na zaslonu Iphonea zasvijetlilo poznato ime i prezime: Ivica Olić! Trenutak kasnije u slušalicu je dopirala razdragana pjesma nogometaša Bayerna koji su u hotelu “Westin Palace” do sitnih sati slavili plasman u finale Lige prvaka. Ola je uvijek iskren do srži. I baš nikad ne suzdržava osjećaje. I kad je tužan i kad je sretan kao malo dijete:
– Brate, nema dalje. Drugi put ću u tri sezone igrati u finalu Lige prvaka. Ma, ja sam stvarno gospodin… Baš sad govorim Pranji, ako postanem prvak Europe s Bayernom ne moram više igrati nogomet. Ozbiljan nogomet. Majke mi mile, mogu odmah u Koreju ili Kinu… Više me nogomet neće zanimati, ha, ha… Sve sam napravio u nogometnom životu. Osvojio sam Kup UEFA-e kao igrač CSKA, još ovo i onda je gotovo. Bolje ne može. Ej, kakav će to biti dernek ako uzmemo “kantu”. Gorjet će u restoranu kod Ante… Tamburaši su već spremni – kazivao je Olić, koji ni u uzvratnoj utakmici protiv “Reala” nije zaslužio ni jednu Heynckesovu minutu. Čovjek zaista rijetko mijenja početnu postavu. Na obje utakmice napravio je dvije zamjene, u oba navrata u igru je s klupe ušao jedino Thomas Müller.
Ulaznica ni za lijek
– To je u ovom trenutku zaista manje važno. Ali… To kako smo mi igrali na Bernabeuu, pogotovo u zadnjih pola sata je neviđeno. Taj moćni Real kome se svi dive je stajao na svojih trideset metara, naši stoperi su bili na centru ili nekoliko metara u polju Reala. Tako odigrati protiv Reala na Bernabeuu može samo velika momčad, a mi smo pokazali da smo veliki. Ma…, ja sam i kad smo gubili 0:2 bio totalno hladnokrvan. Ali stvarno. Toliko sam bio siguran u momčad da je to bilo neviđeno. A Neuer je posebna priča. Čovjek brani sve živo. Ulijeva sigurnost. Sve u svemu, ovo je san snova. Bit ćemo prva momčad koja će igrati finale Lige prvaka na svom stadionu. Ajde da i to doživim pa mogu u Wolfsburg. Po mogućnosti kao prvak Europe.
Naravno da Koreja i Kina ne dolaze u obzir. Ola je, uostalom, već davno dogovorio uvjete dvogodišnje suradnje s momčadi iz “vučjega grada”. Tim više će s posebni zadovoljstvom odigrati svoje posljednje utakmice u dresu “Bayerna” gdje je doživio zvjezdane trenutke svoje karijere. Prije dvije sezone odveo je Bayern u finale na Bernabeuu. Tada mu je Jose Mourinho ukrao snove. Ovaj put je na tom istom Bernabeuu plakao Mou.
– E, pa ne može uvijek samo on smijati, ha, ha… Finale na Allianz Areni. Još ne mogu vjerovati. Kakva će to ludnica biti u gradu… Mogu samo zamisliti. E, sad… Meni je najbolje odmah danas ugasiti mobitel i upaliti ga tek 20. svibnja, dan poslije finala, ha, ha… Mene će karte tražiti barem tisuću ljudi, znam ja to. E, pa nemam ih, jednostavno ih nemam. Bit će mjesta za sve one koji su bili na Allianz Areni u polufinalu protiv Reala. Nisam Copperfield pa da ih izmislim.
U finalu će na suprotnoj strani stajati Chelsea iza kojega je povijesni trijumf nad Barcelonom. I krater u momčadi. Roberto Di Matteo imat će težak zadatak pokrpati rupe uslijed značajnih izostanaka (Terry, Meireles, Ivanović, Ramires).
Pranjićevi izgledi
– Naravno da će nam lakše biti protiv Chelseaja nego protiv “Barcelone” i odmah da vam kažem, favoriti smo u finalu. Igramo na svom stadionu, pred većinom naših navijača, a i kvalitetniji smo u ovom trenutku. To je sigurno. Gledali smo utakmicu između Barcelone i Chelseaja u madridskom hotelu. Sve ja cijenim, borbenost i požrtvovnost igrača Chelseaja, taktiku, rezultat i njihov plasman u finale, ali reći ću otvoreno. Uvijek sve kažem pa ću i ovo, sramota je kako je igrao Chelsea. Ljudi cijelu utakmicu nisu izlazili iz šesnaesterca. Ja znam da je Barca najbolja momčad na svijetu, ali ne bi Bayern tako igrao, nema teoretske šanse. Imala bi Barca s nama problema, ali ne zbog bunkera kao što je to bio slučaj protiv Chelseaja. Ako smo zabili Reala na njihovu polovicu na Bernabeuu, suprotstavili bismo se i Barceloni.
Danijel Pranjić ima razlog više za zadovoljstvo. Činjenica da će Bavarci u finalu biti bez Alabe, Luiza Gustava i Badstubera, praktično bez kompletne lijeve strane u igri prema natrag, otvara izglednom mogućnost Pranjićeva nastupa 19. svibnja na Allianz Areni.
– Postoji velika mogućnost da zaigram u finalu. Samo… Pitanje je misli li tako i Jupp Heynckes. Iskreno, moje je mišljenje da će, kad je u pitanju pozicija lijevoga beka, prednost ipak dobiti Contento. Međutim, ja ću se do finala na treninzima ponašati na način da sebe želim vidjeti na toj poziciji.


SVA FINALA BAYERNA




1974. (Bruxelles): Bayern – Atletico Madrid 4:0
1975. (Pariz): Bayern – Leeds United 2:0
1976. (Glasgow): Bayern – St Etienne 1:0
1982. (Rotterdam): Aston Villa – Bayern 1:0
1987. (Beč): Porto – Bayern 2:1
1999. (Barcelona): Manchester United – Bayern 2:1
2001. (Milan): Bayern – Valencia 5:4 11m (1:1)
2010. (Madrid): Inter – Bayern 2:0