Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Općini Ražanac prijeti blokada računa zbog duga Geodetskoj upravi!

26.04.2012. 22:00
Općini Ražanac prijeti blokada računa zbog duga Geodetskoj upravi!


Negativno stanje se prelilo i na prve ovogodišnje mjesece i ako s planom poduzetih ovrha i prisilnih naplata na tom planu ne polučimo određene pomake prijeti nam blokada računa i to prije svega od strane Geodetske uprave Rijeka kojoj smo ovog trena na ime izrade nove katastarske izmjere dužni milijun kuna


Vijećnici ražanačkog Općinskog vijeća okupili su se pod predsjedanjem Predraga Duševića (HDZ) na drugoj po redu ovogodišnjoj redovitoj sjenici. Gotovo da nije bilo točke dnevnog reda o kojoj se nije temeljito raspravljalo. Aktualni sat također je bio ispunjen vijećničkim pitanjima, gdje su uobičajeno po postavljenim pitanjima i traženjima određenih pojašnjenja prednjačili vijećnici Božo Čolak i Branko Dundović (HDZ), Ivica Katić (HSS) te Jure Kožul (SDP), na koja je uglavnom odgovarao načelnik Dragutin Miočić (HDZ).
(Ne)utjeravanje dugova
Pozornost vijećnika ipak je u najvećoj mjeri bila usmjerena prema jednoj od važnijih tema, onoj vezanoj za godišnji obračun proračuna za 2011. godinu o čemu su iscrpno elaborirali načelnik Miočić i pročelnica za financije Danijela Mrkić. Miočić je istaknuo da su od prvotno planiranih 11,8 milijuna kuna uz dva provedena rebalansa lanjsku godinu okončali sa 7,3 milijuna kuna.
– Manjak sredstava je nastao u sferi nemogućnosti naplate potraživanja od komunalne naknade i slivnih voda, odvoza smeća, raznih poreza i katastarske izmjere gdje ovog trena od građanstva i pravnih osoba potražujemo 2,5 milijuna kuna. Negativno stanje se prelilo i na prve ovogodišnje mjesece i ako s planom poduzetih ovrha i prisilnih naplata na tom planu ne polučimo određene pomake prijeti nam blokada računa i to prije svega od strane Geodetske uprave Rijeka kojoj smo ovog trena za izradu nove katastarske izmjere dužni milijun kuna. Zato vas molim gospodo vijećnici da nam pomognete i da nam pružite potporu kako bi izbjegli ono najgore, rekao je načelnik Miočić.
Oporbeni vijećnik Ivica Katić (HSS) iz Krneze konstatirajući da je stanje alarmantno ipak je ustvrdio pozitivnim to što su lanjski prihodi ipak bili na kraju nešto veći od rashoda. Po njemu je neprihvatljivo to što je odvjetničkom uredu Jajaš iz Rijeke, s kojim je Općina Ražanac sklopila ugovor o provedbi ovrha i naplati duga uplaćeno 350.000 kuna dok je navedeni ured uspio naplatiti 1,1 milijun kuna duga.
Načelnik Miočić je kazao da je u to vrijeme bilo 500 utuženih i da ih je 190 platilo svoja dugovanja, a da se uskoro očekuje veći priliv sredstava jer se trenutačno vodi veći broj rasprava i parnica na sudu. Dodao je da su zadovoljni s radom navedenog odvjetničkog ureda i da jedino na taj način mogu stati na kraj anarhiji u pogledu ponašanja dužnika.
Vijećnici su svi do jednoga pozdravili, a na kraju i jednoglasno prihvatili izvršenje proračuna za 2011. godinu koje im je ponudio predsjednik Vijeća Dušević.
O solarnim postrojenjima
Vijeće je u nastavku usvojilo odluku da se krene po treći put u izmjene i dopune općinskog Prostornog plana. Kako je istaknuo pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan promjene se uglavnom odnose na utvrđivanje uvjeta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i to putem solarnih postrojenja i vjetroelektrana koje bi trebale uskoro niknuti i na burom bogatom ražanačkom području.
Nadalje, prihvaćen je nacrt procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća za općinu Ražanac. U nastavku se govorilo o planiranom uklanjanju derutne zgrade na obali u Ražancu sagrađene još 1946. godine, a usprotivio se vijećnik Jure Kožul (SDP) rekavši kako su uz tu građevinu vezane emocije mnogih Ražančana te kako bi se prije samog čina rušenja trebala provesti javna rasprava.
S Kožulom se nije složio vijećnik HDZ-a Pave Zubčić iz Ražanca kazavši da je potreba uklanjanja objekta veća nego što su to emocije. Vijeće je ipak uz jedan glas protiv i jedan suzdržani prihvatilo odluku da se krene u rušenje.
Budući da je dosadašnjoj ravnateljici općinske knjižnice Juraj Baraković u Ražancu istekao četverogodišnji mandat Vijeće je imenovalo peteročlano Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja i izbor novog ravnatelja na čijem je čelu pored Bože Čolaka, Josipa Miletića, Damira Jordana i Mate Mustaća predsjednik načelnik Dragutin Miočić. Na kraju je usvojen plan korištenja sredstava boravišne pristojbe za ovu godinu u iznosu od 60.000 kuna. Od toga iznosa, po onome kako se čulo, već je za uređenje plaže u Ražancu izdvojeno 50.000 kuna, za nedavno čišćenje podmorja 5.000 kuna dok će se još toliko izdvojiti za smeđu turističku signalizaciju.


AKTUALNI SAT: Nema više novca za nogostup




Aktualni sat otvoren je pitanjem vijećnika Jure Kožula kada će se ulica prema Turističkom naselju Puntica asfaltirati nakon što su je radnici Vodovoda raskopali prije dva mjeseca pri rekonstrukciji vodovodne mreže.
Načelnik Miočić je kazao kako mu je osobno novoizabrani direktor Vodovoda obećao da će se taj posao obaviti u idućih desetak dana.
Branko Dundović (HDZ) iz Radovina je tražio odgovor kada će se nastaviti s izgradnjom nogostupa u Radovinu, kada će se nastaviti izgradnja visokonaponske mreže, a zanimala ga je i izgradnja škole.
– Gradnja nogostupa sada nije moguća jer za taj projekt trenutačno nemamo novaca. Elektro mrežu nastavit će graditi Elektra i to je njihov projekt. Što se pak tiče novih škola i dvorana i plana Vlade RH o tome još ne znamo ništa. Ja vam samo mogu potvrditi da smo mi krenuli u projekt izgradnje škole i vrtića u Ražancu te školske dvorane u Radovinu za što smo već pripremili svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, zaključio je načelnik Miočić.