Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjede u Trnskom i protiv Jollyja trebale bi biti dovoljne

26.04.2012. 22:00
Pobjede u Trnskom i protiv Jollyja trebale bi biti dovoljne


Mnogo se proteklih dana pričalo o suđenju. Doista, da je ono bilo pravedno, Zadar bi danas imao pobjedu, a možda i dvije više, bez obzira na vlastite propuste i pogreške u igri


Kompletirano je jedanaesto kolo Lige za prvaka, u kojemu su tri pobjede ostvarili gosti, a samo jednu domaćin (Zagreb protiv Svjetlosti). Osim Cedevite na Višnjiku, u gostima su slavili i Cibona kod Zaboka i to sa čak 60 razlike, te Split u Šibeniku, rezultatom 77:83. Tri kola prije kraja, Cibona (omjer 11-0) je osigurala startnu jedinicu i prednost domaćeg terena u polufinalu i eventualnom finalu doigravanja, što znači da joj utakmice protiv Zagreba (29. travnja) i Zadra (4. svibnja) kod kuće te u Splitu 9. svibnja rezultatski neće značiti mnogo. Cedevita (8-3) do kraja igra protiv Zagreba kod kuće (5. svibnja), Jollyja u gostima i Zaboka u svojoj dvorani, ali više ni teoretski ne može biti prva. Sutra ju u Tel Avivu očekuje polufinale ABA lige protiv Partizana (drugi par je Maccabi – Budućnost), dok je finale na rasporedu u ponedjeljak. Split (7-3) je pobjedom na gostovanju kod Jollyja napravio veliki korak prema doigravanju. “Žute” je do vrijedna dva boda odvela standardna šestorka Sobin, Mimica, Subotić, Babić, Vujčić, Dijan, dok domaćima nije bio dovoljan dvocifreni učinak Rossa, Vrsaljka i Mrve.
Split korak do cilja
Splićani su tako došli u situaciju da pobjedom u zaostaloj utakmici 10. kola, protiv Zagreba na Gripama 2. svibnja te tri dana kasnije, također kod kuće, protiv Zaboka, mogu osigurati mjesto među prva četiri, bez obzira na rezultate u posljednja dva kola (dočekuju Cibonu i gostuju u Slavonskom Brodu). Dakle, utakmica Splita i Zagreba će mnogo toga odrediti, s tim da će “mravi” prije toga unaprijed odigrati utakmicu posljednjeg kola protiv Cibone i to već preksutra. Eventualna pobjeda momčadi iz Trnskog (omjer 6-4) u jednom od preostala dva gradska okršaja, Zadranima (6-5) bi dodatno zakomplicirala posao. Premda, računica Aleša Pipana i njegovih igrača je u ovom trenutku prilično jednostavna. Od danas imaju točno tjedan dana da se pripreme za gostovanje pod tornjem i pokušaju iznenaditi Cibonu, a ako to i ne uspiju, pobjede protiv Zagreba u Trnskom i Jollyja kod kuće trebale bi im biti dovoljne za željeni plasman. U tom bi slučaju imali omjer 8-6 i bili bolji od “mrava” u međusobnim susretima, a ipak nije realno očekivati da Zagreb pobijedi na sva tri gostovanja, kod Cibone, Splita i Cedevite.
Odluka u Trnskom
U svakom slučaju, budući da će dvoboj sa Zadrom 8. svibnja biti posljednja Zagrebova utakmica u Ligi za prvaka (Zadar četiri dana kasnije u posljednjem kolu dočekuje Jolly), sve će tada biti jasno. Hoće li Zadrani imati imperativ pobjede ili će im biti dovoljno izgubiti manjom razlikom od one kojom su pobijedili u Krešinom domu (+7), u ovom je trenutku manje bitno. Najvažnije je da igrači ohlade glave nakon dva šokantna i razočaravajuća poraza u završnici od Svjetlosti i Cedevite, te se u miru pripreme za utakmicu sezone. Onu, koja će najvjerojatnije odlučiti o sudbini kluba sljedeće, a možda i sljedećih nekoliko sezona. Mnogo se proteklih dana pričalo o suđenju. Doista, da je ono bilo pravedno, Zadar bi danas imao pobjedu, a možda i dvije više, bez obzira na vlastite propuste i pogreške u igri. Ali nije i to nije prvi put. No, to je sada prošlost i ništa se, nažalost, ne može promijeniti. Ako se bude razmišljalo o tome kakvo bi suđenje moglo biti u Trnskom ili na nekim drugim utakmicama, može biti samo još gore. Jedino ispravno je okrenuti se sebi i nastojati napraviti sve da u odlučujućoj utakmici momčad bude u pravom izdanju. Ako tako bude, nakon svih scila i haribda kroz koje je klub prošao u posljednje vrijeme, nema razloga ne vjerovati da će izboriti toliko željeni povratak u regionalnu ligu.


Banićevih tristo




Tri stotine utakmica u dresu jednoga kluba. Malo tko se može pohvaliti takvim dostignućem, naročito u današnje vrijeme. Toliko je Marko Banić odigrao u dresu Bilbaa. Jubilarna tristota bila je u srijedu, kada su Baski kod kuće pobijedili Zaragozu sa 68:57 i tako napravili veliki korak prema doigravanju. Zadarski centar zabio je 12 poena, uz pet skokova i tri osvojene lopte za 29 minuta, a prije utakmice predsjednik kluba Predrag Savović uručio mu je poseban slavljenički dres u znak zahvalnosti za sve što je dao klubu. Aktualni kapetan momčadi u Bilbau je već sedmu sezonu, a za to je vrijeme odigrao 240 utakmica u prvenstvu Španjolske, 52 u Europi (32 u Eurokupu, 20 u Euroligi) te osam u domaćim kup natjecanjima.
Redoslijed: Barcelona 25-5, Real Madrid 23-7, Caja Laboral 21-9, Banca Civica Sevilla, Bilbao i Valencia 18-13, Lagun Aro 17-13, Alicante 16-14…