Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povlaštena mirovina predsjednika države posvađala SDP-ovce

26.04.2012. 22:00
Povlaštena mirovina predsjednika države posvađala SDP-ovce


Šime Lučin i Nenad Stazić iz SDP-a, te Boris Blažeković iz HNS-a protive se ukidanju predsjedničke mirovine, iako se upravo takav prijedlog, nakon postignutog dogovora Milanovića i Josipovića priprema u Banskim dvorima


Vlada će uskoro predložiti zakonske izmjene temeljem kojih bi se ukinulo pravo predsjednika Republike na povlaštenu mirovinu, ali kad taj prijedlog dođe u Sabor, zastupnici stranaka Kukuriku koalicije mogli bi ga odbiti. To se moglo iščitati jučer tijekom saborske rasprave o zasebnim zakonskim inicijativama HDZ-a i Hrvatskih laburista da se i predsjedniku Republike, kao što je nedavno učinjeno i ostalim državnim dužnosnicima, ukine privilegirana mirovina.
Kao što je prije nekoliko dana objavio naš list, Vlada je pripremila izmjene Zakona o pravima bivšeg predsjednika koje predviđaju da će aktualni šef države Ivo Josipović kao i njegovi nasljednici ići u mirovinu sukladno propisima koji vrijede za ostale građane. Jedina će razlika, objasnili su u Vladi, biti u tome što će predsjednici kojima završi mandat moći u mirovinu i prije 65. godine, ali bi im u tom slučaju ona bila manja.
Simbol države
Nakon što su krajem siječnja ukinute povlaštene mirovine svim državnim dužnosnicima osim predsjedniku Republike, u javnosti se razvila rasprava zašto bi predsjednik ostao privilegiran. Premijer Zoran Milanović tada je dogovorio s Josipovićem da se ne protivi izjednačavanju svojeg mirovinskog statusa s ostalima. Vlada će sada to zakonski regulirati, međutim, zastupnici iz SDP-a i HNS-a jučer su se oštro usprotivili mogućem ukidanju predsjedničke mirovine.
– Iz principijelnih razloga ne treba ukidati mirovinu predsjedniku, bez obzira predlaže li to Klub HDZ-a, laburisti ili Vlada Republike Hrvatske. Predsjednik je jedan od simbola države, nacije i to treba ostati tako kako jest, rekao je SDP-ovac Šime Lučin kritizirajući prijedloge HDZ-a i laburista.
Slično njemu govorio je i njegov stranački kolega, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. I on smatra da se tu radi o odnosu prema državnim institucijama.
Beznačajan novac
– Kroz institut mirovine predsjednika Republike pokazujemo koliko tu instituciju poštujemo ili ne poštujemo. Nisam za to da se bilo koji predsjednik, bez obzira iz koje političke stranke dolazio, mora nakon što mu prođe mandat vraćati u svijet rada. I da predsjednik Tuđman oživi, ne bih bio za to da se vraća u Institut za povijest. Poljaci su imali predsjednika koji je bio varilac u škveru, ali nije im na pamet padalo da ga vrate u škver jer drže do svoje zemlje i svojeg predsjednika, ustvrdio je Stazić. Prema njegovom mišljenju predsjednička mirovina predstavlja za državu “beznačajan novac”, ali zato se zato kroz nju iskazuje “koliko cijenimo svoj narod, svoju državu”.
HNS-ovac Boris Blažeković smatra da bi se ukidanjem predsjedničke mirovine “izravno zadiralo u neovisnost predsjednika”.
– Da mu se ne dogodi da, čim sjedne u fotelju, počne razmišljati o tome na koji će si način osigurati budućnost kad mu završi mandat, protiv sam toga da se ukine povlaštena mirovina. On je to pravo stekao jer je izravno izabran od građana, upozorio je Blažeković koji je također pozivao na čuvanje digniteta dužnosti predsjednika Republike.


Dragovan: SDP će ispuniti obećanje




Nakon rasprave o povlaštenim mirovinama Šime Lučin objasnio je da je samo iznio svoj osobni stav, zbog kojega nije imao nimalo problema u Klubu zastupnika. “Riječ je o principu, o instituciji, o simbolu države, i zvalo se to povlaštena mirovina ili neki dodatak na mirovinu, ja smatram da on za predsjednika Republike mora ostati. Ne zbog egzistencijalnih razloga, jasno, nego upravo iz poštovanja prema instituciji”. Lučinu je normalno da iznese svoj osobni stav slobodno i bez problema u stranci, ali šef kluba Igor Dragovan nije bio tako razgovorljiv, niti je htio tumačiti pojedinačne istupe, samo je ponovio da SDP neće razočarati građane i da će obećanje o ukidanju povlaštenih mirovina, pa i predsjedničke, sigurno uskoro ispuniti.
– Oporbeni prijedlog HDZ-a je čista demagogija. Imali su osam godina da urede to pitanje, a nisu. Za razliku od njih, mi ćemo urediti sustav i ta će se situacija promijeniti, upravo sukladno očekivanjima građana – rekao je Dragovan. Sigurno je, dodaje, da će Vlada izaći s adekvatnim prijedlogom.
Ovo nije prvi slučaj u kojem i unutar kluba SDP-a postoje različita stajališta, ali i između Vlade i nekih zastupnika. No, zasad nije jasno je li to pitanje konfuzije i loše organizacije unutar iste stranke, ili pak istinske demokratičnosti u redovima SDP-ovaca. (T. T.)


Josipović: Sve je dogovoreno


Za razliku od zastupnika SDP-a i HNS-a, njihov nekadašnji saborski kolega, predsjednik Ivo Josipović, pomirio se s tim da neće imati povlaštenu mirovinu kad mu okonča mandat. Josipović je jučer izrazio čuđenje što su HDZ i laburisti uopće tražili ukidanje predsjedničke mirovine.
– To je već dogovoreno i dio je programa vladajuće koalicije. Uostalom, i osobno sam govorio o potrebi da se svi građani pod jednakim uvjetima umirove, izjavio je Josipović i ponovio da se, kad više ne bude predsjednik, namjerava vratiti na sveučilište.
– Nadam se da će i budući predsjednici pronaći pravi način da se nakon završetka mandata uključe u društveni život i rad, zaključio je predsjednik Republike.