Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prednosti obiteljskog poljodjelstva

26.04.2012. 22:00


Dvije koncepcije poljodjelskih strategija kod nas, naoko se sukobljavaju. Što razvijati, krupno ili obiteljsko poljodjelstvo?
Prednost krupnog specijaliziranog tzv. državnog poljodjelstva je ekonomija razmjera uz manje angažiranje ljudskog rada. Smanjeni troškovi daju veću dobit u proizvodnji.
Nedostaci specijaliziranoga poljodjelstva su rušenje prirodnog okoliša i životne raznolikosti, povećanje troškova zaštite i melioracije zbog nedostatka plodoreda.
Obiteljsko gospodarstvo, održava dobru uposlenost, čuva nacionalne vrijednosti i vlasničku strukturu, čuva bioraznolikost, tlo, kakvoću proizvoda i postiže veće tržne cijene proizvoda.
Razvitak obiteljskog poljodjelstva potiče održivu i ekološku proizvodnju. Smanjuje pritisak na gradove i zapošljavanje i dobro raspodjeljuje i koristi hrvatski prostor.
Da bi se obiteljsko gospodarstvo održalo, u poljodjelskoj politici treba dobiti izvanrednu prednost. Obiteljska struktura je vrlo krhka. Obitelj često ostaje bez nasljednika. Teško se vraćaju oni koji su otišli iz poljodjelskog gospodarstva. Da bi se oni koji su otišli vratili, potrebito je cjelovito rješenje gospodarske, posebice tržne strukture obiteljskog gospodarstva.
Hoćemo li hrvatsko poljodjelstvo, ili poljoprivredu sveobazirajućeg gospodarstva?
Pitanje je koje nas može odvesti u stranputicu.
Vizija novog svjetskog poljodjelstva je što manje tabla u ratarstvu. Specijalizacija na jednu kulturu. Visoki prinosi. Cjelovita uporaba strojeva i priključaka, velika potrošnja dušičnih gnojiva, cjelovita odvodnja i navodnjavanje, što dugoročno daje neodrživo poljodjelstvo.
Smanjenje obiteljskih gospodarstava na manje od 80.000 u hrvatskom poljodjelstvu naškodilo bi nacionalnim interesima.
Pomalo bismo ostali bez vlastitog poljodjelstva. Također, i bez domaćih proizvoda, što bi razorno utjecalo na daljnji razvitak hrvatskog turizma.
Stratezima koji brinu o razvitku hrvatskog poljodjelstva na uvid i ravnanje.
Vaš Bage