Sve zanimljivosti prvog zadarskog turističkog vodiča

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
Profesorica Balić-Nižić kazala je kako se Sabalich načinom pisanja predstavlja kao književnik

Giuseppe Sabalich između zbilje i fikcije, naslov je predavanja koje je Nedjeljka Balić-Nižić održala jučer na Odjelu za talijanistiku, u sklopu Festivala znanosti.

Giuseppe Sabalich dao je ogroman doprinos zadarskoj historiografiji, a u njegovo vrijeme Zadar je plijenio pažnju svojom ljepotom. Putopisi i memoari tomu su davali važnost. Profesorica Balić-Nižić jučer je govorila o Sabalichevom vodiču "Guida archeologica di Zara".

- Nakon pada Venezije venetski se još neko vrijeme govorio, uz hrvatski, do kraja 19. stoljeća. U Zadru u to vrijeme, dakle krajem 19. stoljeća, ne postoji turistički vodič. Godine 1897. izlazi "Guida archeologica di Zara" Giuseppea Sabalicha. Njegov zadatak bio je dosta težak, trebalo je objediniti kulturno-turističke sadržaje. S jedne strane možemo reći da se radi o jednom "književnom" djelu, kazala je Balić-Nižić navevši potom sadržaj Sabalicheva vodiča. Tako on, među ostalim, detaljno opisuje Teatro nuovo, kao i kuću Pier Alessandra Paravije. Na posebnoj stranici nabraja plemićke obitelji iz Zadra.

- Načinom pisanja se predstavlja kao književnik. Kaže da je dosta informacija bilo krivo, a on sam se ispričava ako je naveo previše informacija, kazala je Balić-Nižić istaknuvši kako je Zadar u to vrijeme bio bogat kulturnim nasljeđem. Kao jedan od kurioziteta spominje se nerazumijevanje za kulturne projekte. U svom vodiču Sabalich opisuje Gradsku ložu, koja je u to vrijeme bila knjižnica Paravia, a osim Paravije spominje i ostale ličnosti, kao Tomaseo, Drioli, daje opis obitelji Stratico...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno