Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tovareća mužika ide na sajam turizma

26.04.2012. 22:00
Tovareća mužika ide na sajam turizma


11. svibnja u Zagrebu u sklopu Međunarodnog sajma turizma Cro Tour prilikom svečanog otvorenja Hrvatske kuće predstavit ćemo djelić tradicijske baštine s našeg otoka, kazao je Raljević najavljujući 1. festival turističkih manifestacija u srpnju 2013. kad će se prigodno obilježiti ulazak Hrvatske u europsku obitelj naroda


Saljska udruga Tovareća mužika okuplja članove i podupiratelje osebujnog i nadasve jedinstvenog orkestra u ovom dijelu Europe koji svoju svirku producira puhanjem u volovske rogove uvijek stvarajući ozračje fascinirajuće pojave i zvuka tijekom svojih nastupa. Osim što obogaćuje zvučnu kulisu i događanja Saljskih užanci, tradicionalne mjesne kolovoške fešte, originalnom scenskom pojavom i glazbom osvojila je i dobar dio hrvatskog i europskog slušateljstva na brojnim turnejama što ih je dosad imala. Postoje i višegeneracijski postavi ovog orkestra čime se njegova “prva momčad” uvijek nadopunjuje i pomlađuje iz redova nadolazećih naraštaja iz one male Tovareće mužike.
 Nedavno je po tom sistemu izabrano novo upravno tijelo ove udruge u kojem su Paško Bonja, predsjednik, Lovro Raljević, dopredsjednik i Juraj Milin, tajnik udruge. Tako ekipirani imaju ambiciozne planove, kako saznajemo od Lovre Raljevića, zaduženog za odnose s javnošću. Na tom planu razmišljaju o obnovi fonda puhačkih instrumenata te već imaju ozbiljnu ponudu za akviziciju novih rogova iz Škotske.
 – Od nastupa koje planiramo poduzeti u bliskoj budućnosti najzahtjevniji je onaj koji imamo 11. svibnja u Zagrebu na manifestaciji “Hrvatsko naj” u sklopu  Međunarodnog sajma turizma Cro Tour, i tada ćemo prilikom svečanog otvorenja Hrvatske kuće u Preradovićevoj 31 predstaviti djelić tradicijske baštine s našeg otoka, kazao je Raljević naglašavajući pritom da će tada biti najavljen 1. festival turističkih manifestacija s kojim će se u srpnju 2013. na prikladan način obilježiti ulazak Hrvatske u europsku obitelj naroda. Na tom festivalu će Tovareća mužika nastupiti uz bok sa skupinama uvrštenim na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine kao što su: sinjski alkari, zvončari, rapski samostreličari, Ljelje iz Gorjana, moreška iz Korčule, pokušavajući uvrstiti u taj popis i bogatu baštinu Dugog otoka.
Pored navedenog nastupit će početkom svibnja na zadarskom Vitrenjaku prilikom Svjetkog prvenstva jedriličara, a sljedećeg mjeseca imaju u Zadru i nastup humanitarne naravi za djecu s Down sindromom.
 – Imamo puno poziva na razne domaće i međunarodne priredbe, no zbog nedostatka vremena i novca nismo u mogućnosti svima udovoljiti, zaključuje Raljević.