Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U bitci za HDZ i obavještajci?

26.04.2012. 22:00
U bitci za HDZ i obavještajci?


Kandidat za šefa stranke Darko Milinović na optužbe o isplatama iz crnih stranačkih fondova odgovara da se u političku kampanju uplelo obavještajno podzemlje


Izborni sabor HDZ-a primakao se na manje od mjesec dana, već do 5. svibnja svi zainteresirani moraju najaviti za koju će se točno stranačku dužnost kandidirati, a sve to izaziva dodatnu nervozu u stranci i kampanju čini još beskompromisnijom. Vodeći HDZ-ovi ljudi jučer su se gotovo izmjenjivali ispred kamera i mikrofona postavljenih u Saboru kako bi nešto važno objavili, pokušali diskreditirati protivnike ili skinuti sa sebe odgovornost za neke događaje u bližoj prošlosti stranke. 8
Petar Čobanković je potvrdio da se u unutarstranačkim izborima neće natjecati niti za jednu dužnost. Razlog je slučaj Planinska u kojem je on jedan od osumnjičenih.
– Neću opeterećivati stranku svojim problemima, rješavat ću ih sam i tada ću se opet staviti HDZ-u na raspolaganje, rekao je donedavni ministar poljoprivrede. Iz politike se, međutim, ne povlači i namjerava do kraja odraditi mandat zastupnika.
Jandroković za Karamarka
Čobanković nije želio govoriti o detaljima pravosudnog postupka koji se vodi protiv njega. Ponovio je samo stav da nema nedodirljivih i da svatko tko je učinio nešto nezakoniti treba za to i odgovarati pred nadležnim institucijama.
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, čiji je Čobanković bio lojalan saveznik, požurila je pozdraviti njegovu odluku da se ne kandidira.
– Bila sam sigurna da će Čobanković napraviti ono što smatra da je najbolje za HDZ i za Hrvatsku. To je i učinio, ovo je dobra odluka, izjavila je Jadranka Kosor. Na novinarsko pitanje je li joj žao, ipak je dodala da jest jer je Čobanković “dobar čovjek i stručnjak”. Dok su novinari čekali predsjednicu HDZ-a, Gordan Jandroković potvrdio im je da će u tjednima do izbornog sabora podržavati predsjedničku kandidaturu Tomislava Karamarka.
– Došao sam do zaključka da je Karamarko trenutačno najbolje rješenje za HDZ. Svjetonazorski je jasno definiran, ima veliko političko iskustvo, a dopada mi se i kao osoba kazao je Jandroković. Novinari su Jadranku Kosor pitali za komentar.
– Bit će zanimljivo vidjeti sve Jandrokovićeve točke kojima se kretao kroz unutarstranačke izbore. Stalno je mijenjao mišljenja. Primjerice, u intervjuu Globusu u listopadu prošle godine vrlo je jasno rekao da će poduprijeti mene jer to zaslužujem, a poslije je podržavao i neke druge kandidate, zamjerila je Jadranka Kosor Jandrokoviću “političku nestabilnost”.
Falsifikati i objede
Zamjenik predsjednika HDZ-a Darko Milinović došao je, pak, u Sabor kako bi osporio ponovne medijske tvrdnje da su grafolozi ustanovili da je on potpisao primitak 200 tisuća kuna iz ruku nekadašnje šefice računovodstva Branke Pavošević.
– Očito sam prepoznat kao favorit, pa su počele igre. Dokument koji ste vidjeli u jednom dnevnom tisku je falsifikat. Grafološko testiranje zatražila je stranka, bez mojeg znanja, a da su me pitali, rekao bih im da za to nema potrebe. Naime, moji su potpisi autentični, ali novčani iznosi su, tko zna na koji način, mijenjani i dopisivani, kazao je Milinović.
– Ovo mi sliči na rukopis obavještajnog podzemlja, naglasio je Milinović. Nije želio komentirati novinarsko pitanje misli li pod sintagmom obavještajno podzemlje na Karamarka koji je svojedobno bio na čelu jedne obavještajne službe.


Prepravljene isplatnice




Milinović je novinarima pokazao i takozvane isplatnice što ih je Branka Pavošević predala USKOK-u iz kojih se doista može zaključiti da su na njima rađene naknadne intervencije. Primjerice, jedna jedinica pretvorena je u nulu, a ispred nje je dopisana jedinica. Tako je umjesto iznosa 10 tisuća kuna, koliko je Milinović tvrdi potpisao, ispalo da je tom prilikom, kao donaciju za crkvu u Bilaju, preuzeo 100 tisuća kuna.