Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Azil za napuštene pse ostaje na Žmirićima

Autor: Vanja Mirčeta

26.04.2013. 22:00
Azil za napuštene pse ostaje na Žmirićima

Foto: Marin GOSPIĆ



Situacija oko zadarskog azila za prihvat životinja ne rješava se godinama, brojnim obećanjima unatoč. Turiste i ove sezone na semaforu na Žmirićima dočekuje prizor čopora pasa, zapuhne ih smrad njihovih izlučevina i gromoglasno lajanje od rane zore iz sklepanih nastambi. Psi nisu samo u azilu, nego se oko njega roje i brojni odbjegli, lutalice koji nesmetano borave po okolnim dijelovima grada, od Puntamike, preko Žmirića, Bokanjca, Belafuže i Puta Petrića, a znaju doći i do Poluotoka.
 Tragično je što se godinama najavljuje rješenje ovog gradskog komunalnog problema i da Udruga za zaštitu životinja Zadar koja vodi azil ima zabranu rada već dvije godine, a unatoč tome dobiva sredstva iz gradskog proračuna.
Zabrana rada uslijedila je nakon nalaza veterinarske inspekcije jer azil ne zadovoljava zakonske propise, a Grad Zadar dobio je nalog da angažira putem javnog natječaja tvrtku koja bi u međuvremenu, dok se ne premjesti azil, odnosno ne zbrinu životinje, odrađivala posao zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s područja grada preko registriranog skloništa.
Trenutačno stanje je takvo da se napuštene i odbjegle životinje odvoze u Pokupsko-Cerje, dok postojeći azil koji vodi Marijana Mustać ne smanjuje broj svojih »štićenika« iako bi to zapravo bilo logično, s obzirom na višegodišnje natezanje oko gradnje azila za napuštene životinje koji se treba(o) graditi na državnom terenu istočno od vodocrpilišta Bokanjac. Na tom su terenu obavljeni i pripremni radovi u vrijednosti oko 100.000 kuna, no daljnje su aktivnosti zastale, a Zadar još uvijek nema novi azil.
Po informacijama do kojih smo došli, na Žmirićima bi se u sklopu rekonstrukcije raskrižja, drugi put u četiri godine, trebao mijenjati prostorni plan s ciljem da se na terenu gdje je sada azil, a u vlasništvu je tvrtke Hedus d.o.o. izgradi trgovinski centar Konzum i vjerojatno benzinska crpka.
Dražen Grgurović ističe kako Grad Zadar i dalje sufinancira Udrugu Marijane Mustać, unatoč zabrani rada jer je jedina koja se na ovim prostorima bavi zbrinjavanjem životinja.
– Dok se ne izgradi azil Zadar nema drugog rješenja, zaključuje.