Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na Forumu gastro novost Maslinarski marendin

26.04.2016. 22:00
Na Forumu gastro novost Maslinarski marendin


Novina manifestacije je Maslinarski marendin. Posebnost Marendina je što ima humanitarnu notu, prikupljnja sredstava za kupnju uređaja office histeroskopa za Odjel ginekologije zadarske Opće bolnice. Uređaj je vrijedan 150 tisuća kuna, a do sada je prikupljeno 70 tisuća kuna
18. Međunarodni Dani masline u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista predstavljeni su jučer na konferenciji za medije. Manifestacija koja je dosad iznjedrila vrhunska maslinova ulja svečano će se otvoriti u petak, 29. travnja u 10 sati u Gradskoj loži dodjelom godišnjih nagrada i priznanja.
Humanitarni Marendin
– Drago nam je da su Dani masline međunarodna manifestacija. Ove godine dobili smo više uzoraka nego lani, ukupno 127, od čega ih je 15 iz Slovenije, tri iz Italije i četiri iz Crne gore. Očekivano, najveći broj uzoraka pristigao je iz naše županije, rekao je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora.
Novina manifestacije je Maslinarski marendin koji će se održati od 11 do 14 sati na Forumu. Posebnost Maslinarskog marendina jest što ima humanitarnu notu, prikupljnja sredstava za kupnju uređaja office histeroskopa za Odjel ginekologije zadarske Opće bolnice.
Poznati zadarski kuhar, Renato Kraljev, kuhat će varivo od leće, orza i čičvarde, uz neizostavno maslinovo ulje, a građani će varivo moći probati i pritom ostaviti dobrovljni prilog za kupnju uređaja. Osim toga, na Forumu će biti i degustacije maslinovog ulja.
Nedjeljko Jusup, predsjednik povjerenstva za dodjelu godišnjih nagrada predstavio je Maslinarski marendin kao gastro novost koja se idealno slaže sa maslinovom uljem. Na konferenciji za medije posebno je naglasio važnost manifestacije u kojoj djelatnici Zavoda za javno zdravstvo odlaze kod maslinara i uzimaju uzorke ulja, kako bi se izbjegle manipulacije, a njihovo ocjenjivanje pritom je korektno i profesionalno.
Na zadaskom Sveučilištu održat će se stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu, a na jednom od predavanja nazočit će i ministar poljoprivrede, Davor Romić.
Na visokoj razini
U subotu 30. travnja manifestacija se seli na otok Ugljan. U sklopu ovog stručnog izleta obići će se antički maslinik u Lukoranu, te će se zainteresiranima pokazati rezidba maslina. Drugi maslinik kojeg će posjetiti je u Ugljanu gdje će prof. dr. sc. Đani Benčić održati kratko predavanje. U Mulinama je planiran posjet antičkom mlinu, a nakon toga je predviđena završnica prvog Međunarodnog natjecanja u kuhanju žgvaceta, tradicionalnog jela od janjetine, graška i krumpira,a u kuhanju će se nadmetati 10 ekipa.
Pucar naglašava kako bez pomoći svih sudionika u Organizacijskom odboru ovu manifestaciju ne bi bilo moguće dovesti na respektabilnu razinu koja je svake godine sve veća, a ove godine ima izložbeni, natjecateljski i humanitarni karakter.
I dr. Luka Matak inicijator akcije za prikupljanje sredstava za kupnju office histeroskopa zahvalio je svima što su prepoznali ovu akciju, jer, dodaje, kada je krenuo u prikupljanje sredstava nije se nadao da će doseći ovaj nivo.
– Sve je započelo s nogometnom utakmicom, nastavlja se Danima maslina, a završit će koncertom u Zagrebu. Uređaj koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice koriste sve klinike u europskim državama. Zadarskoj je bolnici prijeko potreban kako bi se ovo liječenje izvelo u sklopu ambulantnog pregleda, a ne kao i dosada da se pacijentice moraju prethodno uspavati i zadržati dan, dva u bolnici. Ovu inicijativu podržala je i Liga protiv raka Zadar. Uređaj je vrijedan 150 tisuća kuna, a do sada je prikupljeno 70 tisuća kuna, rekao je dr. Matak.
Dani maslina održavaju se u sklopu Županijskih dana, a na jučerašnjoj je konferenciji za medije istaknuto je kako će Zadarska županija i dalje poticati razvoj poljoprivrede i maslinarstva jer naša županija ima velike površine pod maslinama, stoga je potrebno i dalje njegovati tradiciju uzgoja ove biljke, kraljice Mediterana.