Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Donatorima daruje 300 sadnica maslina

26.04.2017. 22:00
Donatorima daruje 300 sadnica maslina


Uvijek kada treba pomoći tu je Rade Babić, čovjek iz čijeg rasadnika su podignuti brojni nasadi maslina. Tijekom Maslinarskog marendina u sklopu 19. Međunarodnog dana masline na Forumu poznati zadarski rasadničar Rade Babić će donirati 300 sadnica maslina koje će dobiti svatko tko uplati 20 kuna za Ligu protiv raka Zadar.
Radu poznaje većina maslinara, ali njegov maslinarski put samo prijatelji.
Rasadnik na katu
Sve je počelo za vrijeme jednog stručnog putovanja u Italiju i Francusku.
-U Italiji smo boravili u jednom rasadniku gdje sam uvidio da proizvodnja sadnica maslina nije previše kompliciran posao. U to vrijeme rasadničke proizvodnje maslina nije bilo, već se je maslina širila odcjepljivanjem mladica sa stabla, odnosno razmnožavala se je pomoću guke. Treba reći da je to bilo vrijeme kada je maslinarstvo bilo na niskim granama i o nekoj ozbiljnijoj maslinarskoj proizvodnji nitko nije vodio brigu.
Maslina je bila tamo neka kultura koja je bila zanimacija otočana da prikrate slobodne trenutke. Nakon ekskurzije stupio sam u kontakt s rasadnikom u Italiji i dobio potrebne informacije o proizvodnji sadnica maslina. Krenuo sam s poslom u kojem sam do današnjih dana, govori Rade vrlo živahan i okretan iako mu je na leđima 89 godina života.
Pošto nisam imao dovoljno prostora iskoristio sam dvorište i terasu iznad garaže otuda priča da imam rasadnik na katu kuće.
Sadnice svih sorti
Sadnice maslina iz rasadnika Rade Babića postale su vrlo brzo prepoznatljive ne samo u zadarskom kraju već i šire. Godišnje sam proizvodio oko 4000 sadnica od čega je sorta Oblica bila dominanta.
– Ona je prije u mojem sortimentu činila oko 80 posto, a ostalo su bile i danas su razne druge, kako autohtone tako i introducirane sorte.
Vrijeme je prolazilo, a godine su učinile svoje. Ja nisam više u “Cvijetu mladosti” jer mi je na leđima 88 godina govori uvijek spreman na šalu Rade, a i supruga mi se je razboljela. Došlo je vrijeme da posao koji iznimno volim prekinem. Nisam više u snazi da voćem na kat zemlju i punim kotejnere za proizvodnju sadnica. Osim toga treba sakupiti reznice, sve to staviti na ožiljavanje, voditi brigu o temperaturi i vlazi i još pregršt svakodnevnih poslova.
Mladi su krenuli svojim životnim putovima i nema tko da nastavi mogu reći uhodan posao. Zbog toga sam odlučio da ovo proljeće završim sa proizvodnjom sadnica maslina, kaže vitalni Rade, ne krijući da je zadovoljan šro će u sklopu Maslinarskog marendina na Forumu, 28. travnja s početkom u 11,30 sati svoje kvalitene sadnice dijeliti za simboličnih 20 kuna.
Rade Babić je završio svoj radni vijek koji je trajao punih 70 godina na najljepši način. Želimo da što duže uživa u mirovinskim danima, ali znajući Radu on će uvijek naći nešto što će njegov život ispunjavati.