Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pet novih Citara na gradskim linijama

26.04.2017. 22:00
Pet novih Citara na gradskim linijama


Zadarska Liburnija u okviru redovnog petogodišnjeg programa obnove voznog parka nabavila je pet novih, najmodernijih autobusa na tržištu – Mercedes Benz Citaro C2. Nakon provedenog postupka javne nabave, za 9,5 milijuna kuna plus 2,3 milijuna kn PDV-a Liburnija će tako osnažiti i praktički sasvim modernizirati vozni park u gradskom prometu, koji će biti i jedan od najsuvremenijih u državi.
Fotografije autobusa, koji su trenutno u transportu prema Hrvatskoj, već su osvanule na društvenim mrežama, a direktor Liburnije Edvin Šimunov najavljuje i službeno predstavljanje pred aktiviranje autobusa na prometnim linijama.
– Teško je reći hoće li to biti za tjedan ili dva tjedna, ali svakako u ljetnu sezonu ulazimo s novim autobusima. Možemo reći da imamo izvrsne autobuse u gradskom prijevozu, sve s euro normama 4,5, sada i 6, pa vjerujem da će i naši putnici biti zadovoljni, kaže Šimunov.
U prometnim špicama, povezanim najčešće s prijevozom učenika, u gradske linije ubacuju se i autobusi s prigradskih linija, a u opticaju je i nekoliko autobusa koji pokrivaju eventualne nezgode ili tehničke preglede. U pripremi je i proširenje nekih postojećih linija, čemu će se pristupiti nakon uvođenja autobusa u promet.
Citaro je gradski, niskopodni autobus njemačkog proizvođača Mercedes-Benz, koji je do danas proizveden u više 40.000 primjeraka te se smatra najuspješnijim gradskim autobusom svih vremena. Novi Citari C2 prvi su takvi autobusi u Hrvatskoj, a Liburnija ih je kupila uz kredit s povoljnim kamatama. Udovoljavaju normi euro 6, te su ekološki prihvatljivi zbog manje buke i potrošnje, te minimalnog ispusta CO2.