Devetmetarski Rašićev Apoksiomen ovladao zadarskom rotondom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Prošlost i sadašnjost na jednom mjestu
Ovaj trenutak zapravo je ostvarenje mog sna. Sveti Donat je uistinu jedinstven prostor i mislim da je skulptura ovdje “kao doma”, rekao je autor Ante Rašić
Vedran SITNICA
Nemojte zaboraviti pogledati Apoksiomena na samom ulazu u Sveti Donat, poručuje autor

Nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu i bazilike Svetog srca u Puli, devetmetarski kip Ante Rašića Hrvatski Apoksiomen, postavljen je u novi prostor - crkvu Sv. Donata u Zadru. Riječ je o gigantiziranoj i neomaniristički komponiranoj skulpturi optočenoj sa 300-tinjak mobilnih zrcala, a koja će dominirati rotondinom unutrašnjošću sve do 12. srpnja.

To je kinetički objekt koji doživljava silne mjene upravo kroz ta zrcala, kazao je Ante Rašić.

-Ono što ju čini posebnom je činjenica da u mjene uključuje i publiku koja se vidi u tim odrazima. Dok posjetitelji razgledavaju skulpturu, dobivaju osjećaj da se i sama skulptura kreće,a sve zbog mobilnih ogledala. I zato nemojte zaboraviti pogledati Apoksiomena na samom ulazu u Sveti Donat jer upravo će jedno zrcalo uhvatiti vaš odraz. To nije bilo planirano, ali je na kraju ispalo vrlo simpatično, pojasnio je autor, dodavši kako je vrlo zanimljivo što svaki novi postav daje jedan novi kontekst i skulpturi, i prostoru, ali i posjetiteljima. Mijenja se percepcija, spaja istovremeno i prošlost i sadašnjost, a skulptura dobiva novo značenje.

Smještanje Apoksiomena bio ujedno i autorov san.

-Ovaj trenutak zapravo je ostvarenje mog sna. Sveti Donat je uistinu jedinstven prostor i mislim da je skulptura ovdje "kao doma". Apoksiomen je tu našao svoje pravo utočište za jedan istinski doživljaj i neopisivo sam sretan zbog toga, dodao je.

Za izradu Apoksiomena autoru je pomagao niz stručnjaka, od onih za statiku do stručnjaka za 3D snimanje. Samo "stvaranje" skulpture, sačinjene od stiropora, gaze, boja, metalnih nosivih konstrukcija i drveta, podijeljenih u sedam dijelova koji se montiraju, trajalo je oko 3 mjeseca, uz žestoki tempo i danonoćni angažman.

No, za autora ostaje velika enigma gdje će s Apoksiomenom nakon izložbe u Zadru jer, kako kaže, ona nakon toga više neće imati svoje utočište.

- Skulptura zahtjeva određen prostor. Do sada je bila spremljena u Muzeju suvremne umjetnosti Istre u Puli, ali zbog preuređenja koje je u tijeku, tamo više ne može. Volio bih ju negdje montirati i izložiti te da joj novi prostor da novi doživljaj, kazao je Rašić.

Poruka ove skulpture je višeslojna i višeznačna. Ovom izložbom Ante Rašić nastavlja referiranje na baštinu. Referenca na antičku skulpturu koju gigantizira do devet metara visine svjedoči o sveprisutnoj suvremenoj inspiraciji antikom kao kanonom poimanja ljepote ljudskog tijela i svega što paradigmatski pripada antičkoj klasičnoj skulpturi. Antika mu je bila polazna točka i ideja da upravo tim klasičnim primjerom spoji nespojivo, a to je duh antike, vremena historicizma, predromanike, neoromanike i današnje postmoderne....

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno