HAVC sa 190.000 kuna financira animirani film po romanu "1202"

Slika korisnika valentinam
Izniman uspjeh zadarskog pisca Frane Herende
Ovo nije animirani film za djecu nego umjetnički animirani film koji će se predstavljati na međunarodnim festivalima. Zato projekt i financira HAVC kao promociju Hrvatske u svijetu
Zvonko KUCELIN
Frane Herenda

Roman "1202" Zadranina Frane Herende o križarskoj opsadi  Zadra, dobit će i svoje animirano izdanje. Hrvatski audiovizualni centar  (HAVC) odobrio je za projekt snimanja Animiranog filma u tehnici 2D  animacija/glina po ovoj knjizi 190.000 kuna.  Film producira ugledna  producentska kuća Maxima film d.o.o., trajat će osam minuta, a oko njega se okupila ekipa vrhunskih imena: Tomislav Gregl (kamera i režija),  Maja Gregl i Frane Herenda (scenarij), Dario Kukić (animacija i likovno  rješenje), Tihoni Brčić (dizajn i grafička obrada), Ante Strinić (glinena  scenografija).

- Zamisao priče ovog animiranog filma bit će ispričana kroz oblikovanje situacija na glinenoj podlozi koja se ručno boja, a kompjutorski se interpoliraju prirodni elementi, te animacija crteža. Povremeno se na stiliziranim glinenim pločama pojavljuju originalni dijalozi iz romana '1202'  Frane Herende. Ova neobična kombinacija tehnika iznova potiče na  kreativno usavršavanje, te revitalizira u nas malo zastupljenu glinu u  animaciji, rekao je redatelj Tomislav Gregl istaknuvši kako je bitno naglasiti kako ovo nije animirani film za djecu nego umjetnički animirani film  koji će se predstavljati na međunarodnim festivalima.

Prezentacija na festivalima

Herenda kaže kako razrada ideje o animiranom filmu po "1202" traje  već gotovo godinu dana, a sve se zakuhalo još na zagrebačkom predstavljanju ovog zadarskog romana. Tamo se naša poznata scenaristica i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Maja Gregl zaljubila u roman, a što je  rezultiralo i radio-romanom koji se emitirao u siječnju ove godine na Hrvatskom radiju. Njezin brat Tomislav Gregl, snimatelj i redatelj u Zagreb- filmu, također se zainteresirao za roman i tako je došlo do ideje o animiranom filmu "1202".

- S obzirom da se u samom romanu tematizira događaj koji je vrlo  važan za Hrvatsku, projekt je prepoznao i HAVC, a svojom tematikom  nadamo se kako će ovaj film imati i vrlo dobru prođu u svijetu, rekao je  Frane Herenda. Kako se radi o svega osam minuta filma roman je reduciran, ali autor napominje kako je većina glavnih likova, kao i scena, poput dolaska glavnog lika Maja u grad, ljubavne scene u samostanu i bitke  pod Zadrom, ostala. Projekt bi trebao biti završen u manje od godinu dana nakon čega keću aplikacije na domaće i međunarodne festivale.

Herenda ne skriva zadovoljstvo uspješnim putem kojim je njegov roman krenuo.

Knjiga koja se čita, sluša i gleda

- Iznimno je lijep osjećaj da je netko prepoznao dodatni umjetnički  potencijal u likovima i radnji koju sam stvorio i to ozbiljne kuće poput  HRT-a i Maxima film d.o.o. Kada sam pisao jedina želja bila mi je da ljudi  čitaju moju knjigu, u tom trenutku nije mi ni palo napamet da će se knjiga i slušati i gledati, rekao je Herenda.

A dobre vijesti nastavljaju se i dalje. Naime, uskoro iz tiska izlazi i prijevod "1202" na engleski jezik koji je kao značaj projekt prepoznao i Grad  Zadar te su za ovaj prijevod dodijeljena sredstva potpore UO za kulturu i  sport. U tijeku su razgovori s partnerima te bi ova knjiga trebala, kao dio  turističke ponude, biti dostupna u knjižarama, nekim suvenirnicama i  hostelima na Poluotoku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)