Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

19. FESTIVAL CVIJEĆA Festival s dušom u Sv. Filipu i Jakovu traje već 19 godina

27.04.2019. 11:34
19. FESTIVAL CVIJEĆA Festival s dušom u Sv. Filipu i Jakovu  traje već 19  godina


Sveti Filip i Jakov još jednom je postao veliki vrtni centar. Spektakularnom svečanošću u predivnom ambijentu Ilirijinog hotela Villa Donat kod bazena, jučer je otvoren trodnevni, 19. festival cvijeća Zadarske županije, najveći i najznačajniji festival cvijeća na  ovim  prostorima.
U sklopu Županijskih dana organiziraju ga ovdašnja Turistička zajednica i Općina.
– Festival cvijeća jedan je od događaja koji zasigurno podiže kvalitetu  Županijskih dana u cjelini. Jer biljke su one koje nam oplemenjuju  život. Život u lijepom okruženju, kakvo baš cvijeće može stvoriti, ugodniji je i sretniji. Zato bih svim žiteljima Zadarske županije preporučio  da ovaj vikend posjete Sv. Filip i Jakov, razgledaju cvijeće, uživaju u bogatom programu, ali i ponesu dio ove ljepote u svoje vrtove, na svoje  balkone, pozvao je Božidar Longin, zadarski župan i  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.


Više od 100 sudionika
Izrazio je zadovoljstvo da se održava niz radionica, kao i Cvjetni korzo dječjih vrtića Zadarske županije.
– Ljubav prema biljkama važno je učiti od malih nogu, kao i razvijati  estetske sklonosti i poštivanje prirode, zaključio je župan Longin koji je  i službeno otvorio ovu spektakularnu trodnevnu manifestaciju.
Više od 100 sudionika nudi svoje proizvode: sadnice cvijeća, suvenire, cvjetne instalacije uz bogati kulturno-zabavni program.
– Festival s dušom koji otvara svoja vrata svim zaljubljenicima u cvijeće i cvjetne priče, traje 19 godina. Ne mogu ga zaustaviti ni juga, bure, kiše i nevere, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filipa i Jakova.
Ovo je mali projekt, ali s velikom dušom. Snagu i kontinuitet Festivalu cvijeću daju izlagači koji su od broja šest došli do preko broja sto.  Počeo je na početku 21. stoljeća, neka traje barem do početka 22. stoljeća, rekao je Pelicarić.
– Imamo suport hotelske kuće Ilirija, Turističke zajednice Zadarske  Županije i Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov. Po prvi put s nama nije prva dama cvića Zadarske županije, naša Klara Eškinja Glavan  koja je spriječena zbog bolesti. Želimo joj brzi oporavak, neka je dragi  Bog čuva, kao i naš Sv. Filip i Jakov, našu Općinu i Hrvatsku, nas i naše  obitelji, poželio je Pelicarić.
Pritom se zahvalio gradu prijatelju Mohaču iz Mađarske, predstavnicima Ilirije Marijani Prtenjača, Jasmini Kulaš i Ani Mikulić, župniku Dariju Mataku, načelniku Policiske postaje Biograd Petri Strmoti, gradonačelniku Biograda Ivanu Knezu i nazočnim načelnicima, ravnatelju  Ortopedske bolnice Andriji Marceliću, ravnatelju JU PP Vransko jezero  Danijelu Katičinu, direktoru Komunalca Marinu Coliću i drugima.


Proljeće i mir
– Cvit nije samo cvit već je proljeće, nada u mir u svim segmentima  života. Kupimo barem jedan cvijet i posadimo ga s puno ljubavi za bolji  svijet, zaključio je Pelicarić.
Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović,   Grada Zagreba i Udruge Napredak, pokrovitelji su  tri ministarstva ministarstava: turizma i poljoprivrede te gospodarstva, obrta i poduzetništva. Zlatni sponzor je hotelska kuća Ilirija d.o.o. Biograd na Moru,  medijski pokrovitelj je i Zadarski list.
Svečanost otvorenja 19. Festivala cvijeća sa svojim fascinantnim nastupima uveličali su tamburaški sastav instrumentalnog voditelja Ivice  Kinde, pomladak i seniori KUD-a Sv. Roko, predsjednika Ive Eškinje  Lantane, te djeca iz Dječjeg vrtića Cvit ravnateljice Mirjane Zalović. Finale svečanosti pripalo je  Djevojačkoj klapi Fjok iz Zadra i mezzosopranistici Neri Gojanović.
– U povodu Svjetskog dana plesa nastupit će plesne skupine iz Zadarske županije, dok će se u hotelu Villa Donat uz hit pjevača Marka Škugora održati Gastro humanitarna večera, najavila je voditeljica programa Branka Pelicarić iz Radio BnM-a.




Bogat današnji i sutrašnji program
Subotnja večer rezervirana je za koncert na kojem vas očekuju Tomislav Bralić i klapa Intrade od 20 sati na filipjanskoj rivi. U nedjelju od  18 sati zabavljat će vas Učiteljice.
Najmlađi posjetitelji Festivala uživat će u maštovitom dječjem programu: u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama i plesnim nastupima.
U nedjelju, 28. travnja, preko 250 mališana iz vrtića Zadarske županije okupljeni u dječji Cvjetni korzo "Neka riva u cviću pliva" prodefilirat  će rivom. Program će s početkom u 15 sati predvodi Luka Bulić, zabavljač, imitator, pjevač i glumac poznat po skladanju i pjevanju urnebesnih Bullhitova.