Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Švonja probio put u Parku prirode Velebit!

27.04.2019. 11:59
Švonja probio put  u Parku prirode  Velebit!


Bivši predsjednik na Trgovačkom sudu u Osijeku likvidirane   političke stranke, Demokratske partije Srba (DPS), 51-godišnji Branislav  Švonja, optužen za uništavanje okoliša u Parku prirode Velebit, jučer se  nije pojavio na sudu. Švonja živi u Novom Sadu te je na raspravu kod  sutkinje Ivane Parać Krišto jučer poslao svojega branitelja Andreja Margarina.
Općinsko državno odvjetništvo Švonju tereti za kazneno djelo protiv  okoliša jer je u rujnu 2014. godine oštetio područje Parka prirode Velebit  probijajući makadamski put na zaštićenom području. Riječ je o području Čičevac u Golubiću kod Obrovca gdje Švonja ima kuću u kojoj  boravi prilikom dolazaka u Hrvatsku. Kao investitor put je probijao čak  radnim strojevima, kako je rečeno na sudu, i to bez  građevinske dozvole i  protivno Zakonu o zaštiti okoliša.
Na prvoj raspravi prošle godine Švonja je rekao da se ne osjeća krivim,  što će i dokazati u ovom postupku, no jučer se nije pojavio, ali to mora  učiniti na idućoj raspravi u srpnju.
Sutkinja je jučer saslušala svjedokinju Gordanu Renić, pročelnicu Jedinstvnog upravnog odjela Grada Obrovca, koja je svjedočila o tome je li  Švonja od Grada zatražio suglasnost za uređenje ovog puta. Renić je navela kako je riječ o klasičnom kozjem putu kojim su se lokalni stanovnici  koristili za prolaz prema kanjonu.
– Dana 6. studenog 2011. godine pisala sam Švonji u ime Jedinstvenog  upravnog odjela Grada Obrovca da bih ga izvijestila kako je taj put dio  mreže turističkih pješačkih staza. Grad kontinuirano ulaže u izgradnju i  unaprjeđenje biciklističkih staza, a predmetna staza je dio  turističkih  pješačkih staza. Tim projektom krenulo se u uređenje takvih staza na području od 350 kilometara četvornih te uglavnom nismo trebali tražiti posebne dozvole za staze na području Parka prirode Velebit. Kada radimo  na tim stazama tražimo suglasnost Parka, a stazu u Čičercu još nismo  počeli raditi te i nismo još zatražili suglasnost, kazala je Renić.
Na pitanje zastupnika Općinskog državnog odvjetništva, Dragana Veselića, je li Švonja izvijestio Grad Obrovac o namjeri da predmetnu stazu  učini prohodnijom i to s radnim strojem, odgovorila je da ih nije izvijestio kako ima namjeru poduzeti neke radne aktivnosti strojem.
– Nakon mojih saznanja iz kuloarskih priča o okrivljenikovim postupcima, on me je kontaktirao samo kako bi saznao na koji način Grad  Obrovac tretira ovu stazu, kazala je u svojemu iskazu obrovačka pročelnica.
Branitelj okrivljenog, Andrej Margarin, zatražio je čitanje nalaza  vještaka šumarske struke, Milana Arvaja, kao i to da se isti nalaz do iduće  rasprave pošalje i okrivljeniku u Novi Sad.
I obrana i optužba složili su se kako za iduću raspravu nema potrebe  pozivati svjedoke Nikolu Mitrovića i Franju Bošnjakovića, već će njihovi  iskazi biti pročitani.