Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DENIS KARLOVIĆ: “Višnjik je spreman za novi zalet”

27.04.2020. 12:44


Ne treba uopće spominjati koliko smo mi desetkovani radi ove situacije s koronavirusom – rekao je Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik, koji je »preko noći« prestao raditi. Nema treninga, nema događanja, nema utakmica već duže od mjesec dana, što je posebno teško palo klubovima, različitim udrugama, građanima koji se rekreiraju na Višnjiku i naravno cijelom kolektivu ŠC Višnjik.
– Moralo se odgoditi čitav niz atraktivnih događanja poput Svjetskog učeničkog prvenstva u košarci, završnice rukometne SEHA liga, čitav niz odbojkaških događanja. Mi smo naravno izgubili sve prihode i od različitih manifestacija i natjecanja do samih treninga.


Radno na Višnjiku
Ipak, sve ove dane na Višnjiku je bilo izrazito radno?
– Iskoristili smo ovaj period da se koncentriramo na budući razvoj kompleksa. Višnjik je spreman za novi zalet.
Spomenuli ste i nove investicije i radove?
– Prije svega je važno nastaviti s projektima koje smo započeli, poput investicije strateškog partnera Turisthotela u zgradu koja će biti zgrada recepcije Višnjika i u kojoj će biti Muzej košarke, uredi, ugostiteljski objekt. Također ćemo urediti nogometni travnjak, a završavamo i svlačionice za nogometaše što je jako važno, pošto čak 900 djece trenira nogomet na Višnjiku. Završili smo još jednu vanjsku teretanu, a upravo završavamo i svlačionice sa sanitarnim čvorom za rekreativce, što je jako nedostajalo centru. Cilj nam je da i rekreativci i oni koji se bave sportom imaju vrhunske uvjete na Višnjiku. Svakako da postoji još niz projekata koje bih željeli realizirati u budućnosti, poput stolnoteniske dvorane koja je želja i za koju vodimo razgovore s gradom. Trenutno Grad Zadar plaća najam za postojeću dvoranu, koja je dimenzijama idealna za stolni tenis, ali ju je ipak i vrijeme malo pregazilo. Svakako da nam je i u ideji dvorana za boks za koju bi i Hrvatski boksački savez značajno sudjelovao u participaciji, što bi također bio značajan korak naprijed za taj sport. Dvorana bi mogla biti glavna baza za pripreme svih reprezentativnih kategorija te naravno da bi i zadarski klubovi imajli veliku korist od te dvorane.


Uskoro otvaranje
Vjerujete li da će Višnjik biti uskoro otvoren?
– Naravno da se svi tome nadamo. I za građane je jako važno otvoriti Višnjik koji ga mnogo koriste. Ljudi me svakodnevno pitaju kada će Višnjik nastaviti normalno funkcionirati, pogotovo vanjski tereni. Ja mislim da bi se to moglo brzo dogoditi, jer postoji niz aktivnosti koje bi se mogle provoditi poput trim staze, atletske staze, teniskih centara, fitnessa na otvorenom. No, važno je mišljenje Nacionalnog stožera i svakako da ćemo i dalje postupati u skladu s njihovim odlukama.
Nekoliko datuma je u igri, a onaj 04. svibnja se čini kao realan?
– Naravno da ćemo pratiti i ovih dane sve naputke, ali kako stvari stoje po preporuci stožera, mogli bi otvoriti 04. svibnja vanjske terene za naše građane. Naravno, ponavljam još ćemo ovih dana obaviti sve konzultacije i dati preporuke građanima na koji način se moraju ponašati u samom centru. Što se tiče dvorane i bazena, za sada prva i druga kategorija sportaša će moći koristiti te usluge, ali se nadam da će se uskoro dozvoliti korištenje dvorane i bazena i ostalim sportašima i građanima.




Ljeto
Doneseno je niz odredbi o ponašanju na sportskim borilištima, ne samo u početnim fazama popuštanja mjera već i za blisku budućnost. Ima li ŠC Višnjik kapacitete provoditi te mjere?
– Višnjik ima sve uvjete kako na vanjskim terenima, tako i u dvoranama i bazenu ispoštovati sve uvjete koje će pred nas staviti Nacionalni stožer. Naravno, sve ćemo raditi u suradnji s klubovima i udrugama koje tu djeluju i koji su maksimalno korektni i disciplinirani. Imamo velik prostor za držanje distance i možemo sve iskontrolirati na zadovoljstvo naših građana i njihovog zdravlja. Prilagođavat ćemo se i prema broju korisnika u određenom periodu i prema broju dnevnih termina.
U nekim sportovima sezona je završila, odnosno donesene su odluke o zaključivanju natjecanja, dok niz sportova i dalje čeka završetak krize i nastavak natjecanja. Očekujete li aktivno ljeto na Višnjiku?
– Nadamo se tome. Svjesni smo da bi tako vratili dio prihoda, a u tom smjeru se i vodi niz pregovora. Umjesto u trećem, četvrtom ili petom mjesecu, sezone bi se završile u sedmom, osmom devetom pa i desetom mjesecu. Mi smo u stalnom kontaktu i pregovorima s nizom subjekata i nadamo se da će se sezona u većem broju sportova ipak nastaviti.
 


Teniski centar


Tenis na Višnjiku doživljava veliki uspon?
– Već prve sezone teniski centar i ovakav nezavršen je bio odlično popunjen, a imali smo i najave praktično iz cijelog svijeta za dolazak različitih kategorija na pripreme. Ovo je uostalom i prvi nacionalni teniski centar i presretan sam što se upravo na ovom projektu pokazala sinergije svih relevantnih institucija, od HTS-a do naravno Grada Zadra i samog ŠC Višnjik. Tako da smo najprije realizirali dvoboje Davis Cupa, a kao posljedica uspješne organizacije, izgradili smo i ove prekrasne terene na zadovoljstvo svih ljubitelja tenisa.
 


Trebat će vremena sportašima da se vrate u ritam


Dugi niz godina ste bili u sportu i ostvarivali vrhunske rezultate. Koliko ova kriza utječe na same sportaše?
– Svakako da utječe i nadamo se da će ove mjere što prije popustiti. Posebno će biti pogođen vrhunski sport jer sportaši predugo su bez treninga, ili s neodgovarajućim treninzima, pošto se kod kuće ili u vrtovima ne može potpuno nadoknaditi trening. I ovo je vrlo neugodna situacija, jer 10 ili 20 dana treninga u sezoni mogu sportašu naškoditi, a pogotovo je problem kada se to pretvori u mjesece. I sigurno će trebati vremena sportašima da se potpuno vrate u natjecateljski ritam.