Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Manje linija i malo putnika

27.04.2020. 19:14


Popuštanjem mjera zaštite od pandemije koronavirusa, jutros je uspostavljen javni gradski i županijski prijevoz. Prema riječima voditelja Prometno-operativnog odjela Liburnije, Slobodana Erslana, gradski prijevoz se odvija prema nekadašnjem voznom redu za nedjelju i blagdane, dok su za prigradsku vožnju napravljeni potpuno novi rasporedi.
– S ukupno šest autobusa pokrivamo sve gradske kvartove, koji prometuju u prosjeku svakih sat vremena, rekao je Erslan, te je dodao kako su za prigradsku vožnju napravili poseban vozni red s kojim je omogućen dolazak djelatnika u Zadar iz većih mjesta s područja Zadarske županije.
Kako je dalje objasnio Erslan, ciljana skupina po kojoj se se napravio novi prigradski vozni red su oni djelatnici koji rade od 7 do 15 sati, tako da je zadnji autobus iz Zadra za prigradska mjesta u 15 i 20 sati s Autobusnog kolodvora.
Iako je jučer bilo jako malo putnika, u prosjeku od nijednog do maksimalno 2 putnika, s međugradskim prijevozom je bilo nešto malo bolje, tako da je linijom iz Obrovca došlo čak 8 putnika. Ali, prema Erslanovim riječima, postoji optimizam kako će se broj putnika povećavati.
– Sve smo autobuse pripremili za vožnju tako da smo ih dezinficirali, a vozače smo opremili maskama i rukavicama. Što se tiče gradske vožnje imamo sreću što nam je na raspolaganju šest novonabavljenih autobusa koji u svojoj serijskoj opremi imaju zaštitu, a to znači da je vozač odvojen od putnika sa staklenom pregradom, ističe Erslan dodajući kako se većina putnika pridržava pravila i nosi maskice i rukavice, no ima i onih koji se tih pravila ne pridržavaju. Međutim, kako doznajemo, Liburnija nema mogućnost utjecati na putnike i tjerati ih da nose zaštitnu masku i rukavice.
– Mi ne možemo zabraniti putniku da uđe u autobus bez maske, niti mu možemo naložiti da nosi masku, ali idemo na savjest putnika, tako da se nadamo da će se oni pridržavati pravila koja je odredio Stožer civilne zaštite, ističe Erslan, te poručuje kako su kao tvrtka spremni prema opravdanom zahtjevu prilagođavati vozne redove nekoj od ciljanih skupina djelatnika, kada za to bude potrebe.