Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

TURISTIČKI KORIDOR Hrvatska zemlja za odmor bez korone

27.04.2020. 06:55


Najave o mogućem stvaranju turističkog koridora iz Njemačke prema Hrvatskoj, te informacije o razgovoru na tu temu između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njemačke kancelarke Angele Merkel, osim što su potaknule interes javnosti u Hrvatskoj, ovih dana punile su i medijski prostor u Njemačkoj. Zemlji koja je prvo hrvatsko emitivno tržište s kojeg godišnje dolazi oko tri milijuna gostiju i ostvaruje se oko 21 milijun noćenja.
Tako je Bild donio priču o tome kako prema sadašnjem stanju stvari, Hrvatska u smislu dolaska njemačkih turista na Jadran ima dobre šanse. I drugi mediji u Njemačkoj, koji su govorili o ovoj temi, ukazuju kako Hrvatska velik udio BDP-a ostvaruje upravo od turizma, te ukazuju na napore koji se ostvaruju kako bi se pokušalo barem u dijelu odraditi sezonu, ali što je i vrlo važno, ukazuju na niske brojke oboljelih i umrlih od COVID-19 što je trenutno našem turizmu jedan od glavnih aduta.


Pripreme za sezonu
Tako Stern govori o tome kako se Hrvatska već priprema za turiste. Ljetni odmor u vrijeme korone – ide li to uopće zajedno, pita se ovaj list navodeći kako se još ne može procijeniti hoće li Nijemci ovo ljeto ipak vidjeti Sredozemlje. Ali ako se pozitivni pomaci nastave kretati u dobrom smjeru u idućih nekoliko tjedana, unutareuropska putovanja još uvijek bi mogla biti moguća. Jedna od država koja se već priprema za protok turista je Hrvatska, kažu u Sternu ukazujući na informaciju kako je hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je već razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel kako bi se omogućio dolazak njemačkih gostiju u Hrvatsku, kao i da se vode razgovori s Vladama Češke, Mađarske, Austrije i Slovenije o turističkim koridorima.
Referiraju se i na izjavu Romea Dragichia, direktora predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Bildu koji je rekao kako se vjeruje da je turistička sezona još uvijek ostvariva u visokoj sezoni, jer u Hrvatskoj postoji mnogo mogućnosti smještaja u kojima je moguće održati udaljenost između gostiju.
Zaključno, Stern navodi kako Hrvatska ne prati trendove povećanja broja oboljelih od COVID-19 kakve ima većina zemalja. Ukazuju kako je to stoga što se vrlo rano krenulo sa strogim restriktivnim mjerama i ograničenjima javnog života. Navode i podatke o oboljelima i broju umrlih od koronavirusa, dodajući kako je to na milijun stanovnika, ustvari iznimno mali broj žrtava.
Kažu i kako je za ovu balkansku državu sa stotinama otoka, turistička industrija temeljna gospodarska grana. Svake godine Hrvatska primi do 16 milijuna ljudi koji ostvaruju preko 7 milijardi eura turističkog prihoda. Otprilike petina ukupnog bruto domaćeg proizvoda ostvaruje se zahvaljujući turizmu, a godišnje Hrvatsku posjeti i tri milijuna njemačkih gostiju.


Privlačenje gostiju
NTV, koji je dio njemačke RTL grupe, također je govorio o hrvatskim pripremama za možebitni doček njemačkih turista. Također navode kako je za Hrvatsku turizam vrlo bitna gospodarska grana te kako se zemlja intenzivno bori kako bi osigurala da ljetna sezona ne postane žrtvom korona krize. Zbog malog broja zaraženih, kažu, priprema se za ljetnu sezonu.
Die Welt prenosi kako se Hrvatska pozicionirala kao zemlja za odmor bez korone i zemlja koja ovo ljeto otvoreno promovira turistički odmor radi čega hrvatske vlasti usko surađuju s brojnim zdravstvenim stručnjacima na preciznom planu kako i kada se ponovo može otvoriti turistička ponuda. Iako su za sada granice Hrvatske strogo zatvorene, ukazuje Die Welt, a i dnevni list Frankfurter Allgemeinezeitung piše o tome kako će Hrvatska i Grčka bez turizma i kako se pripremaju da bi privukle goste iz Njemačke.
Tema putovanja izvan granica Njemačke vrlo je aktualna pa je i portal Urlaubspiraten donio priču o tome koje se sve zemlje trenutačno nastoje otvoriti prema njemačkim turistima. Uz ostalo, navode i Hrvatsku za koju kažu kako, kao i Austrija, zahvaljujući ranim protupandemijskim mjerama ima vrlo nisku stopu zaraze. Uz to, i oni navode kako je hrvatski premijer objavio da će granice uskoro biti otvorene za turiste iz zemalja sa sličnom korona situacijom što uključuje i Njemačku, kaže portal Urlaubspiraten ističući kao prednost Hrvatske činjenicu da ima relativno malo velikih »hotelskih bunkera« i zato su pravila socijalnog distanciranja lakša za provedbu. Podsjećaju i kako i u Grčkoj imaju mali broj zaraženih te kako su mnogi otoci, inače klasične odmorišne destinacije, čak potpuno bez korone te kako grčka Vlada razmatra mogućnost da dozvoli turistima ulazak u zemlju, ali sa »zdravstvenom putovnicom«. Sasvim drugačija je, navode, situacija u Španjolskoj. Tamo je ministar turizma Baleara Iago Negueruela iskazao skepticizam za dolaske gostiju na Mallorcu, jedno od omiljenih ljetovališta Nijemaca, barem što se ljetne sezone tiče. Ondje, pak, očekuju da će putnici stići najranije u kolovozu, i to za sada samo iz Njemačke. Tek u sljedećem koraku bi destinacija, eventualno, mogla primiti druge goste iz inozemstva.
 




Ministri turizma EU-a traže strategiju za izlazak iz krize


Uoči današnjeg sastanka u Zagrebu na kojem će putem videokonferencije razgovarati o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama, Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju (EK) i ministre turizma EU-a da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz »krize COVID-19«.
»Vrijeme je da Komisija i države članice postave ambiciozan plan oporavka za turizam i industriju putovanja, koji su najviše pogođeni krizom zbog pandemije i vjerojatno će posljednji iz nje izaći zbog postupnih ukidanja mjera i ograničenja putovanja«, poručuju iz ECTAA-e ministrima turizma EU-a.
Sastanak koji će okupiti ministre i državne tajnike zemalja članica EU-a se održava na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija i u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.
Iz ECTAA-e, koja zastupa oko 30 europskih udruženja agencija i touroperatora čije su članice više od 80 tisuća poduzeća, od sastanka u Zagrebu očekuju i dogovore o poduzimanja koordiniranih mjera za turizam u EU-u, tim više što se, po njihovim procjenama, 80 posto turističkih dolazaka u Europu ostvaruje upravo s tržišta unutar EU-a.