Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vlada ispravila propust i obustavila ovrhe na plaće i mirovine, ali za blokirane i dalje ima jedna loša vijest

27.04.2020. 12:59


Nakon što je u Vladinoj mjeri pomoći građanima kroz moratorij ovrha uočen nevjerojatan propust, te se oko svega digla prašina, jer su obustavljene samo ovrhe koje idu preko Fine, a ne i one koje idu izravno na plaću ili mirovinu, Vlada je to sada ispravila. Kako nam je i dodatno potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa, Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, koji kao ključnu mjeru predviđa zastajanje s postupanjem u ovršnim postupcima i s provedbom sudskih ovrha, zastoja provedbe ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima. Drugim riječima bit će obustavljene i ovrhe koje poslodavci ili HZMO skidaju izravno s plaće ili mirovine zaposlenim građanima ili umirovljenicima.
U Ministarstvu pravosuđa napominju da se »ovršenicima ovime omogućava da za vrijeme posebnih okolnosti raspolažu svim primanjima po osnovi plaće i drugih stalnih primanja.«


Banke zarađuju
Saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge Franak Goran Aleksić, kaže da je on prvi upozorio na ovaj veliki propust, da je dio ovršenih i blokiranih, a procjenjuje se čak jedna trećina, bio prvotnim Vladinim rješenjem stavljen u nepravnopravan položaj. Dobro je da je to sada izjednačeno, odnosno da su građani sada bar u tom dijelu zaštićeni, međutim, ostaju, kaže Aleksić, i dalje u potpunosti nezaštićeni od samovolje banaka.
– Vlada u tom dijelu, olakšavanja otplate kredita ugroženim građanima i poduzećima u ovom razdoblju, zapravo nije donijela nikakve mjere. Moratorij od tri mjeseca ionako je prekratak, a k tome je i dalje odluka o tome hoće li ga uopće odobriti prepuštena na volju bankama. Prema bankama se pokušalo milom, no ako to ne ide, trebalo je uvesti obavezni moratorij na kredite građanima i poduzećima koji su sada nelikvidni, i to bez obračuna kamata. Ovo što banke sada rade, gdje još i obračunavaju kamate za ta tri mjeseca i zapravo zarađuju, uobičajeni je vid moratorija, koji ne uvažava nikakvu kriznu situaciju. Banke su zbog nepoštenih odredbi kredita ionako dužne građanima milijarde, a sada u ovoj krizi još žele i zaraditi. To zapravo i nije čudno, ali je čudno da im Vlada to omogućava činjenicom da nigdje nije zakonski propisala obvezu moratorija i postupanja banaka u ovoj krizi koja iz zdravstvene sve više prelazi u ekonomsku krizu i depresiju, i to će se tek vidjeti, kaže Aleksić. Veli da dio oporbe predlaže moratorij od godine dana, što je i njegov stav, no kada bi zaista bio odobren moratorij na pola godine onima koji su sada ugroženi i kojima to zaista treba, to bi već bilo puno, tumači Aleksić.


Moratorij prekratak
I SDP-ov Branko Grčić kaže da su vezano za ovrhe predlagali da obustava bude bar na šest mjeseci, dok za moratorij na kredite predlažu godinu dana.
– Ovaj moratorij od tri mjeseca, što je k tome i ostavljeno bankama na procjenu hoće li ga uopće odobriti, je prekratak, jer se vjerojatno ni gospodarstvo ni građani u tom razdoblju neće moći oporaviti od krize, za koju je i neizvjesno koliko će trajati. Slovenija je stoga primjerice odmah išla s moratorijem na 12 mjeseci. Zrelije su razmišljali od naše Vlade jer su svjesni da se poslovni procesi ne mogu obnoviti u tako kratkom roku, a što povećava rizik od gubitka radnih mjesta i neimaštine. To je razlog zašto smo mi u SDP-u ponudili i zakon koji bi dakle zakonski definirao obvezu moratorija za banke prema građanima i poduzećima, uz kriterije koji su vrlo realni. No, to je odbijeno, a vladajući računaju na povjerenje i volju banaka. Ako se pokaže da mjere koje su ponuđene nisu do polovice lipnja uspjele reaktivirati gospodarstvo, bit će i puno nevraćenih kredita, aktivirat će se gomila hipoteka, ljudi će ostajati bez svojih kuća i stanova, a bit će još teže te procese zaustaviti, jer će fiskalni kapacitet već biti dosta potrošen. Mogu se dijelom složiti s onim što je rekao guverner Vujčić da je i bankama u interesu da im klijenti ostanu likvidni, međutim, ne bih im ipak davao toliko povjerenja, jer se upravo na kreditima za likvidnost, koji idu slabo ili nikako, vidi kako to povjerenje (ne) koriste, kaže Grčić.




Ministarstvo pravosuđa: Poduzimamo sve što možemo
– U okolnostima nastalim zbog pojave koronavirusa poduzeli smo i poduzimamo sve što je u našoj nadležnosti, da se osigura pomoć ranjivim skupinama društva. Tako su izdane preporuke pravosudnom sustavu da se, među ostalim, odgode svi postupci koji se odnose na ovrhe, a posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine. Nakon ovih preporuka i Hrvatska javnobilježnička komora dala je uputu javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju i to zbog eventualnih zastarnih rokova te preporučila izdavanje rješenja o ovrsi, radi poštivanja zakonskih rokova, ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu, poručuju iz ovog ministarstva.