Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad će u Mocire – ne zna se

27.04.2021. 11:28


Udruga Svjetlo, koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom i njihove roditelje, održava aktivnosti unatoč pandemiji koronavirusa, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera. Misija i vizija udruge Svijetlo je osiguranje i unapređenje kvalitete života osoba s mentalnom retardacijom. Cilj aktivnosti Udruge je stvaranje uvjeta za nesmetanu integraciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s mentalnom retardacijom u život lokalne zajednice.
Članovi i predsjednica Udruge Irena Palčić čekaju preseljenje udruge iz prostorija zadarskog Caritasa u Mocire.
Iako se već dugo vremena obećava kako će iz prostorija zadarskog Caritasa, u kojima Udruga trenutno djeluje, preseliti u novouređeni prostor u Mocirama, rješenje problema se još uvijek ne nazire.
– Predstavnici medija su me puno puta pitali o problematici preseljenja Udruge, što nam se obećava već neko vrijeme. Nadležne institucije su nam obećale adekvatan prostor, u skladu s potrebama naših članova, ali još uvijek nemamo službenu informaciju kada bi se to moglo realizirati. Nedostaje službena komunikacija s predstavnicima lokalne uprave kako bi napokon riješili taj problem. Teško je biti u situaciji u kojoj nam se stalno nešto obećava, a ništa se ne ispunjava. Potrebe naših korisnika su vrlo specifične, a novoopremljeni prostor za potrebe Udruge uveliko bi olakšao svakodnevni rad, rekla je Palčić.
Pandemija koronavirusa uvelike je otežala svakodnevni rad Udruge, čiji članovi zahtijevaju specifičnu brigu i pozornost.
– Zbog epidemioloških mjera smanjen je broj aktivnosti koje provodimo u Udruzi. Trenutno je oko 10-ak stalnih članova, koji se mogu prilagoditi epidemiološkim smjernicama i nositi masku, s kojima se aktivno i kontinuirano radi. Dio naših članova, zbog specifičnosti svog stanja, ne želi nositi masku, pa smo odlučili smanjiti okupljanja s ciljem kontrole epidemiološke situacije i aktivnosti. U Udruzi ograniziramo aktivnosti i radionice samo za one koji žele i mogu nositi zaštitnu masku. Ostalim članovima preporučujemo da aktivnosti provode kod kuće, objašnjava Palčić.


Klub TIM
U sklopu udruge Svijetlo djeluju i radionice TIM, namijenjene osobama s mentalnom retardacijom iznad 21 godine, koje nakon završenog obveznog školovanja u Zadru nemaju mogućnosti za adekvatan rad i daljnje učenje. Organiziranim radom u radionicama kod osoba s mentalnom retardacijom zadržavaju se stečena znanja i vještine, razvijaju nove, te sprječava socijalna isključenost i otuđenost od ostatka zajednice.
– Usluga kluba TIM orijentirana je na organizaciju poludnevnog boravka i aktivnosti za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i intelektualnim teškoćama, za koje na području Županije, ne postoji adekvatan organizirani boravak i ponuda aktivnosti i radionica primjerenih za njihovo stanje, zaključuje Palčić.