Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milanović: Razmišljam da vojska ne nazoči obilježavanju “Bljeska”

27.04.2021. 12:37


Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je izjavio kako razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO “Bljesak” u Okučanima kako bi ih se zaštitilo od politizacije te rekao da će o tome razgovarati s ministrom obrane Mariom Banožićem.
Način polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima da bi se poštivale nekakve epidemiološke mjere, pa političari i predstavnici vlasti dolazili ‘na rate’, dovodi u neugodnu situaciju, recimo, načelnika Glavnog stožera i zapovjednika Kopnene vojske koji, ako se ne žele zamjeriti nikome, moraju tamo dežurati kao na šanku… doći sa mnom, pa onda čekati Plenkovića, pa valjda Jandrokovića, objasnio je svoje stajalište predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.
“Tako da mislim da ću im reći da ostanu doma, da ih naprosto zaštitimo od politizacije. Razmišljam o tome. Sad ću razgovarati s ministrom, da ne bi bilo baš da to provodim zapoviješću, ali to je način da se vojnike zaštiti od politizacije. Jer oni se najgore osjećaju u ovakvoj situaciji”, rekao je Milanović na vojnom poligonu u Gašincima.
Tamo prisustvuje vojnoj vježbi “Stabilnost 21/1”, koja se održava u okviru niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”.
Milanović ne vidi ništa sporno u tome što je jučer, u sklopu primanja umirovljenih časnika i ratnih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane, primio i umirovljenog generala Tihomira Blaškića koji je odslužio devetogodišnju kaznu na koju ga je osudio Haaški sud za okrutno i nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima i zatočenicima od 1992. do 1994.
“Postoje razne kategorije ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kaznenih djela koja se tiču običaja ratovanja i vođenja rata – to je širok spektar mogućih prijestupa. Da je Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio”, rekao je.
Ali, dodao je, s obzirom da takvih kod nas nema, primio sam njega. Najavio je da će primiti i generala Milivoja Petkovića kad izađe iz zatvora “zato što on nije ratni zločinac”.
“Ovo što je Blaškiću dosuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću”, dodao je.
Petkovića je Haaški sud osudio za zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom šest mjeseci 1993. na dijelu teritorija pod nadzorom vlasti Herceg-Bosne.
Upitan hoće li nazočiti proslavi osnutka 4. gardijske brigade u Splitu, predsjednik je odgovorio kako ide u Knin na proslavu.
“Idem u Knin, ne u Split, ta je brigada u Kninu i vojska će takve manifestacije održavati u vojarnama”, poručio je.