Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oni se svojim tekstovima zaista trude ovaj svijet učiniti boljim

27.04.2021. 10:45


Na nedavnoj državnoj razini smotre Lidrano, ove godine na daljinu, tj. online preko platforme Zoom sudjelovala je i zadarska Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Naime, njihov je školski časopis "Bolji svijet" pozvan na tu smotru kao jedan od najboljih školskih časopisa u državi. Iako ovaj poziv ne začuđuje jer je časopis ovakav uspjeh do sada doživio tri puta, ipak su, kako kažu u Gimnaziji, i dalje posebno ponosni jer na državnu razinu nisu bili pozvani već sedam godina. Časopis je bio prezentiran u istom programu sa 17 listova osnovnih škola i 10 listova srednjih škola, među kojima su se našla i četiri digitalna školska lista. Redakciju je pred povjerenstvom, koje su činili Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus i Srećka Listeša, predstavljala Natali Pera, učenica 3. a razreda, jedna od članica redakcije "Boljeg svijeta" te njihov mentor i voditelj novinarsko-literarne sekcije profesor Damir Sikirić, a kratko su im se pridružili i ravnatelj don Ante Sorić te pedagoginja s. Ana Lipovac.


Pohvaljene teme i grafički dizajn
Članovi povjerenstva čestitali su svim pozvanim učenicima, urednicima školskih listova i njihovim mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Pohvaljen je izbor tema kod većine listova, napredak u grafičkom dizajnu listova te opremi novinarskih tekstova, ali isto tako prosudbeno povjerenstvo ukazalo je učenicima na detalje koje mogu popraviti i nadograditi u procesu stvaranja školskoga lista. Časopis je dobio riječi hvale, a Blažević Kljajo pohvalila je cijeli list koji na 76 stranica donosi poruku sadržanu u nazivu lista "Bolji svijet".
– Oni se zaista svojim tekstovima trude ovaj svijet učiniti boljim. Tome svjedoče i naslovi koji svih odišu pozitivnim vibracijama: "Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni ova karantena"; "Izaći ćemo jači"; "Više ćemo cijeniti druženje s prijateljima, šetnje i školu"; "Jedva se čekam vratiti u klupe", stoji u obrazloženju povjerenstva na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.
Mi smo odlučiti provjeriti što se krije među stranicama "Boljeg svijeta" te razgovarati s vrijednom ekipom redakcije. Zaputili smo se tako u školsku knjižnicu Klasične gimnazije gdje smo upoznali Natali Peru učenicu trećeg razreda te maturante Gabrielu Barešić i Tina Stipanova koji su nam rekli nešto o časopisu. Predstavila ga je Natali Pera koja ga je predstavila i državnom povjerenstvu, a koja je, kako kaže, vjerovala u kvalitetu zajedničkog rada te je iznimno ponosna na rezultat.


Za stvaranje bitna kreativnost, ali i volja
– Iako smo klasična gimnazija naše teme ne pokrivaju samo vjerske sadržaje već tekstovima želimo obuhvatiti život u školi i pokazati drugima kako to izgleda. Smatramo kako je škola puna sadržaja te u časopisu pišemo o nastavi u prirodi, izletima, uspjesima učenika na raznim natjecanjima, projektima, radionicama, obilježavanju značajnih datuma, putovanja, duhovne obnove i sl., ali tu su i tekstovi o raznim temama koje zanimaju naše učenike, rekla nam je Natali te objasnila kako ih je povjerenstvo pohvalilo upravo za raznolikost tema, ali i za broj učenika koji su sudjelovali u stvaranju časopisa.
– Mi smo mala škola i željeli smo pokazati to zajedništvo, učenici iz svih razreda sudjeluju u kreiranju sadržaja te je pohvaljeno upravo to što se trudimo svih uključiti u rad, a povjerenstvo je uglavnom imalo pozitivne kritike, istaknula je Natali.
Teme za list odlučuju se na kolegiju pri početku godine gdje se odlučuje krovna tema za naredni broj, ali učenici i njihov mentor trude se ubaciti sve radove bez obzira na temu, bitna je volja i kreativnost, a kako nam je rekla Gabriela u redakciji časopisa svi se potiču na rad.
– Svima se daje mogućnost da se izraze, sami dolazimo do tema, a od profesora odmah dobijemo veliku podršku, potiču nas da radimo, da pišemo bez ikakvih sputavanja i na tomu zahvaljujemo, rekla je Gabriela koja najviše voli pisati intervjue jer tako, kaže, dolazi u doticaj s drugim ljudima, saznaje nešto novo, a izdvojila je svoj razgovot sa školskom košarkaškom ekipom koja je ostvarila zapažen rezultat na školskom natjecanju.
Da se u ovoj ekipi najviše cijeni kreativnost rekao nam je i Tino koji je ispričao kako ni tijekom ove pandemijske školske godine nisu imali problema s pronalaskom tema.
– List je sastavljen uglavnom od individualnih radova, a učenici su mogli raditi od kuće, a s pronalaženjem tema nikad nema problema. Mi dolazimo s temama, mentor nas usmjerava i cijeni našu kreativnost i individualnost, rekao nam je Tino i dodao kako mu se posebno sviđa ideja časopisa koja se sastoji u tome da svaka individua dade svoj poseban pečat.




List se napuni k'o od šale


Mentor, profesor Damir Sikirić iznimno je ponosan na svoje učenike.
– Ovaj je list njihovih ruku djelo, i mene je uvijek strah da nećemo imati dovoljno materijala, pogotovo u ovoj školskoj godini u kojoj nije bilo događanja, ali svaki put k'o od šale napunimo list s pregršt dobrih tekstova i svaki me put to ugodno iznenadi, rekao je profesor Sikirić.
Osim tema i raznolikosti tekstova "Bolji svijet" je dobio pohvalu i za grafičku obradu, pa tako u obrazloženju povjerenstva stoji kako je sve rubricirano, izmjenjuju se dva-tri stupca, tekstovi su opremljeni i svi imaju međunaslove, a Marko Baus pohvalio je prozračnost lista, lijepe fotografije i vješti grafički dizajn. Iz redakcije su nam rekli kako je za veliki broj fotografija zaslužen učenik Daniel Rajič, a grafičku obradu radi Ines Bralić iz Grafikarta.
Uvrštavanje Boljeg svijeta među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj učenici su doživjeli kao veliko prepoznavanje njegove kvalitete, kao priznanje uloženom trudu i radu, ali i kao motivaciju da nastave dalje u istom smjeru. Ovom su prigodom najavili i 17. broj svog časopisa u čijem su središtu maturanti koji se pitaju kamo nakon srednje škole, a koji izlazi kroz mjeseca dana. Mi im svakako želimo da i taj broj ponovi uspjeh.