Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Gaženicu brod dopremio opremu za vojnu vježbu

27.04.2021. 12:30


U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu (MVV) Immediate Response 21, u ponedjeljak je u luku Gaženica pored Zadra uplovio britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe vježbe.
Oprema je tijekom dana dopremljena u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u kojoj je ustrojeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ova multilateralna vježba usmjerena je na združenu potporu prihvata i uvođenja savezničkih snaga u područje operacije te na integraciju multinacionalnih snaga u pripremama za njihov daljnji angažman.


Vojnici iz triju zemalja
U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički će raditi pripadnici Hrvatske vojske, Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovih dana, u Zemunik će pristići vojnici triju zemalja kako bi dali potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.
Voditelj Odsjeka za potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) u Zapovjedništvu za potporu (ZzP) i voditelj centra HNS za vježbu Immediate Response 21 u Zemuniku, bojnik Zlatko Krznar istaknuo je: "Potpora ove aktivnosti odlična je prilika da postrojbe ZzP-a, kroz zajednički rad s britanskim i američkim logističkim postrojbama provjere dostignute sposobnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore zemlje domaćina". Zapovjedništvo za potporu provodi i aktivnosti vezane za operacije u luci (Port Operations) što je jedan od ciljeva sposobnosti.
"Ovo je odlična aktivnost za razvoj naše obrambene suradnje, ali prvenstveno za jačanje naše interoperabilnosti u području logistike. S NATO-om koji je temelj sigurnosti i obrane, ovo je izuzetna prilika da radimo i učimo jedni od drugih" izjavio je ovom prigodom pukovnik John Kelly, britanski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj.


Obrambena suradnja
Dio logističke opreme do sada je u Zemunik dopremljen kopnenim putem, a dostava najvećeg dijela američke vojne opreme, naoružanja i vozila u zadarsku luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.
Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 21" provodi se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021., a pored vojnog poligona "Eugen Kvaternik" u Hrvatskoj vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.
Cilj vježbe Immediate Response 21 je promicanje regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti te jačanje inteoperabilnosti savezničkih snaga sa snagama partnerskih zemalja.
"Immediate Response 21" jedna je od međunarodnih vojnih vježbi u okviru "Hrvatskog bedema 1991.- 2021.", niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske.