Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici stječu nova iskustva koja će pamtiti cijeli život

27.04.2021. 10:15


U petak je svjetlo dana ugledao novi projekt učenika Gimnazije Vladimira Nazora, SvjetoNazor, koji su osmislili u suradnji s profesoricom glazbene umjetnosti Ivom Mustać Klarić te knjižničarom Antom Prtenjačom. Publika je tako u prvoj epizodi, koja je trajala sat vremena, mogla saznati odgovore na sljedeća pitanja – Koji predmeti su najdraži profesorici Weber? Što u slobodno vrijeme radi učenica Antonia? i Zašto je Maša književnica? Tema prvog podcasta bila je dakle književnost, ali učenici, a ni njihovi mentori, svakako nemaju namjeru stati na ovome, već im je u planu jednom mjesečno predstavljati zanimljive teme i razgovore s raznim gostima. Ideja i realizacija ovog zanimljivog projekta dolazi od profesorice Ive Mustać Klarić i knjižničara Ante Prtenjače koji su vidjeli potencijal u novom mediju koji postaje sve slušaniji, a brza dostupnost, mogućnost slušanja u raznim situacijama i zanimljivi gosti, svakako će privući i publiku na ovaj jedinstveni školski podcast.


Okupili kreativan učenički tim
Voditelji podcasta SvjetoNazor su učenici trećeg razreda Gimnazije Vladimira Nazora, Antonia Vanjak i Filip Matijević, a za izbor tema, osmišljavanje pitanja i samog koncepta zaslužan je i podcast tim učenica Gimnazije, a to su sljedeće: Dorotea Perica, Marta Martinović, Lana Šešelja, Lana Bugarija, Antonia Ćuković, Anđela Veršić, Žana Štambuk, Lana Matešić i Maria Bukša. Za tehničku podršku i pomoć u snimanju i montaži zaslužni su učenici smjera Medijski tehničar Prirodoslovno-grafičke škole pod mentorstvom profesorice Anamarije Ivković. Podcast se i snimao u prostorima Prirodoslovno-grafičke škole, a školske im kolege nisu samo tehnička podrška već su snimali i jingleove. Profesorica Mustać Klarić i Ante Prtenjača rekli su nam kako slična ideja postoji već neko vrijeme; dugo su, kako kažu, razmišljali o učeničkom radiju, ali smatraju kako je podcast novi, zanimljivi medij koji je trenutačno dosta popularan među svim generacijama.
– Podcasti su dosta popularni, to je novi medij. I ranije smo imali u planu raditi nešto u tom stilu s učenicima, kad smo našli format koji nam odgovara našli smo i učenike za koje smo mislili kako bi bili izvrsni u vođenju i krenuli s podcastom, objasnila nam je Mustać Klarić te je dodala kako je s idejom došla školskom knjižničaru koji je odmah bio zainteresiran i oduševljen.
– Ako se ne varam, mislim da nijedna škola u Zadru nema podcast, ovo je zaista izvrstan medij, a i dobar način da se promovira škola i rad učenika. Djeca putem ovakvog projekta svakako mogu izraziti svoju kreativnost, rekao nam je Prtenjača koji inače s učenicima radi i na školskom listu »Spužva«.
I jedno i drugo izdvojili su podcast kao dobar medij upravo zbog pristupačnosti, mogućnosti slušanja u raznim situacijama, a i ideje da tako mogu doći do većeg broja slušatelja.
– Audio je zgodan medij, pristupačan je i možeš ga slušati u svakom trenutku, rekla je Mustać Klarić dok je Prtenjača naglasio kako je SvjetoNazor prvenstveno namijenjen učenicima, ali i kako misli da će zbog zanimljivog koncepta i renomiranih gostiju iz raznih sfera društvenog života doći i do šire publike.


Do kraja školske godine još jedna emisija
– Podcast može biti zanimljiv sadašnjim i bivšim učenicima, ali i budućim učenicima te profesorima, ali i s obzirom na to da nam je ideja da nastavljamo s nekim etabliranim imenima, kao što je u ovom slučaju bila književnica Maša Kolanović, tako mislimo da ćemo privući i širu publiku koja je željna saznati nešto novo, zaključio je Prtenjača i dodao kako Gimnazija ima i vrlo uspješne učenike na raznim područjima »pa nam je tako u cilju predstaviti i njihov rad te i na taj način promovirati školu«.
Koncept podcasta je osmišljen tako da gosti budu jedan učenik, jedan profesor i neki vanjski gost, a povezivala bi ih zajednička tema, u ovom prvom broju to je bila književnost, a kasnije možda sport, glazba ili nešto treće.
– Plan nam je da do kraja školske godine snimimo još jednu emisiju pa napravimo pauzu tijekom ljetnih mjeseci i nastavljamo na jesen. Nadamo se da ćemo održati taj tempo jer ima dosta materijala i zanimljivih tema i koje možemo obratiti, rekao je Prtenjača te je pohvalio učenike koji su raspoloženi za rad pa nema straha da podcast neće ići i dalje.
– Imamo izvrsne voditelje, a i cijeli tim, učenici su jako raspoloženi za rad i stvaranje, a čini mi se da su i gosti uvijek opušteniji kod razgovora s učenicima, a i lakše im se otvaraju pa razgovori uvijek budu zanimljiv. S Mašom Kolanović učenici su razgovarali preko Zooma, a književnica je bila susretljiva i otvorena pa imamo zaista zanimljiv i sadržajan materijal, rekao je Prtenjača.




Rezultatom zadovoljni i učenici i mentori
Iako svi otprilike znamo kako izgleda snimanje podcasta, to je ipak veliki posao, a ova ekipa željela ga je napraviti kvalitetno te su se potrudili oko svih elemenata. Nakon testnog snimanja, znali su što treba napraviti i kako podcast učiniti još boljim.
– Sretni smo i zadovoljni cijelim rezultatom, kad kreneš u neki posao uvijek imaš sumnju kako će to na kraju izgledati, međutim, kad smo na kraju čuli cijeli materijal, bili smo presretni jer imamo nešto kvalitetno, lijepo i poučno što će ostati, zaključila je Mustać Klarić te nadodala kako se odmah vidi da su i djeca ponosna na rad.
– Smatram kako smo djeci pružili neka nova, živa iskustva koja će zapamtiti za cijeli život, a na kraju imamo i neki produkt koji njima ostaje zauvijek i na koji će biti ponosni, dodao je na to Ante Prtenjača.