Investitori na jednom mjestu mogu pronaći podatke o zemljišnim česticama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljena uloga Zavoda za prostorno uređenje u razvoju Informacijskog sustava
Autor: 
Predavanje su održali Andrea Vukasović-Lončar, savjetnica za GIS te ravnatelj Zavoda Stjepan Gverić koji su objasnili kako se na odjelu Geoinformatike vodi računa o informacijskom sustavu prostornog uređenja i web GIS-u Zadarske županije
Marin GOSPIĆ
Stjepan Gverić i Andrea Vukasović - Lončar

U sklopu Županijskih dana u Zavodu za prostorno uređenje održano je predavanje o ulozi Zavoda u razvoju Informacijskog sustava prostornoga uređenja RH i Geografskog informacijskog sustava Zadarske županije. Predavanje su održali Andrea Vukasović-Lončar, savjetnica za GIS te ravnatelj Zavoda Stjepan Gverić koji su objasnili kako se na odjelu Geoinformatike vodi računa o informacijskom sustavu prostornog uređenja i web GIS-u Zadarske županije. Informacijski je sustav bitan jer se pomoću njega unose, verificiraju, javno objavljuju i razmjenjuju prostorni podaci, a sve s ciljem da se svi podaci povežu na jednom mjestu na različitim cjelinama.

Najkorisinje informacije

- Na taj način dobiva se sve ono najkorisnije što nam prostorni podaci mogu dati. Osim toga, javne usluge ostaju dostupnije, povoljnije, smanjuje se administrativni teret i postiže se veća učinkovitost rada, kazala je Vukasović-Lončar demonstrirajući kako izgledaju stranice Informacijskog sustava prostornog uređenja. Na stranicama je moguće vidjeti zasebne dijelove prostornog plana, ali i sustav za izdavanje dozvola koji je građanima vrlo važan. U zadarskom Zavodu ističu kako se od cijelog sustava najviše koriste eKatalogom i Registrom brownfield područja, odnosno napuštena, zapuštena ili neiskorištena zemljišta, objekti i infrastruktura koji zahtijevaju kakvu intervenciju, poput primjerice Šepurina.
- Sve što se može naći o povijesti neke čestice, vezano za gradnju, to se vidi unutra, kazala je Vukasović-Lončar. Sustav se dosad pokazao vrlo korisnim, a u Zavodu ističu kako se umrežavanjem podataka svih odjela omogućuje građanima lakši pristup podacima, jasnija slika o prostornom uređenju, a na jednom mjestu mogu dobiti niz podataka koji im mogu pomoći pri dobivanju dozvola za gradnju.

Geoinformacijski sustav

Ravnatelj Gverić predstavio je web GIS, odnosno Geoinformacijski sustav koji je trenutno samo interni preglednik koji Zavod razvija.
- Cilj nam je prikupiti i obraditi sve prostorne podatake koji su od značaja za cijelu županiju. Na jednom se mjestu mogu pronaći podaci o poljoprivrednim zemljištima, koncesijama na kopnu i moru. Dakle, prostorni podaci kojima barataju i drugi upravni odjeli, ali svi na jednom mjestu, objasnio je Gverić dodajući kako je u radu Zavoda taj web iznimno koristan, dajući primjer kako budući investitori na jednom mjestu mogu pronaći podatke o zemljišnim česticama, a uvidom u njihove »osobne karte«, mogu vidjeti sve informacije koje bi ih o tom zemljištu mogle zanimati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno