Pristeg: Dalmatinski udav u potrazi za vodom

Slika korisnika admin
Autor: 
udav
Mile MARIĆ
Kravosas u ruci Marijana Pintura

U obiteljskoj kući Marijana Pintura u Pristegu ovih dana bilo je vrlo uzbudljivo jer je u kuću stigao nezvani gost, zmija zvana kravosac ili dalmatinski udav.

- Na ulazu u podrum odmah iznad stepenica, a u visini moje glave, spuštajući se dolje primjećujem neobično živo klupko. Kao iskusan lovac i poznavatelj životinjskih vrsta zaključujem da nije poskok, a nije ni blavor, nego bi onako veliko klupko, po izgledu mogao biti kravosac. Rijetki ljudi ga mogu vidjeti jedan ili dvaput u životu, a naročito blizu obiteljskih kuća. Zaključujem da je naš gost stigao u potragu za vodom budući da su uobičajeni izvori pitke vode znatno pali. Kravosas se, dakle, dao u potragu za vodom, a do sada su se kući približavali i poskoci, priča nam Marijan Pintur držeći u ruci dalmatinskog udava koji svojom dužinom i debljinom plijeni pažnju i potiče na oprez i strah slučajnim ili namjernim prolaznicima u dvoru Pintura.

Nedugo zatim nakon našeg razgovora odlazimo u obližnje polje gdje Marijan Pintur pušta svoga neobičnog posjetitelja u prirodu. Zanimljivo je gledati kako ovaj dalmatinski udav praktički klizi, reklo bi se plovi poput kakvog broda kroz travu, jer on ne vijuga budući da ispod ima ljuske po kojima se pomiče i ne vijuga poput ostalih zmija. U razgovoru s Marijanom Pinturom saznajemo za narodnu predaju da je ova zmija dobila naziv kravosas budući da su je seljaci znali vidjeti omotanu za zadnje noge krave i na taj način bi se ona hranila mlijekom iz kravinog vimena, a rijetki bi slučajevi bili da bi krava i uginula ako se ne bi primijetili ugrizi od kravosasa na vimenu krave.

Ovaj je dalmatinski udav, nakon što je pobudio zanimanje, "ispričao" pričicu, iz Marijanovih ruku i s njegovog kućnog praga, otišao je svojoj "kući".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno