Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Droga je društveni problem

Autor: Alenka Festini

26.05.2010. 22:00
Droga je društveni problem


Ono što smatramo bitnim jest uspostava dobre komunikacije roditelja s djecom da ne dođe do problema ili, ako već dođe, da se na vrijeme reagira i zatraži stručna pomoć, kazala je Mesić, dodajući da je droga društveni problem te da svi moraju reagirati
U organizaciji Savjeta mladih Grada Paga u paškoj Gradskoj vijećnici održano je predavanje na temu “Sprječavanje ovisnosti”, a predavači su bili voditeljica Službe za ovisnost pri Zavodu za javno zdravstvo Margareta Mesić, prof. psihologije, i Milka Dobrović, prof. pedagogije.
– Tijekom 2009. godine na području Zadarske županije evidentirano je 617 ovisnika na opijatskim drogama od toga je 50 apstinentskih ovisnika i 35 novoregistriranih. U usporedbi sa 2008. godinom kada je registrirano stotinjak novih ovisnika, smanjena brojka evidentiranih novih ovisnika u prošloj godini ne govori o smanjenju ovisnosti na području naše županije. Naime, svaki ovisnik do trenutka kada u našem centru zatraži pomoć ima iza sebe oko 11 godina ovisničkog staža. U prosjeku to su ljudi stari oko 28 godina, a ovisni su postali u srednjoškolskoj dobi, kaže Mesić.
Ona je naglasila da se radionice na temu sprječavanja ovisnosti održavaju u srednjim školama Zadarske županije pa tako i u Pagu.
– Održavamo radionice i u osnovnim školama, ali na temu kako se ponašati u društvu i kako reći ‘ne’. Ono što je izrazito bitno, radimo i s roditeljima, educiramo ih kako prepoznati vrste droga i ovisnika. Ono što smatramo bitnim jest uspostava dobre komunikacije roditelja s djecom da ne dođe do problema ili, ako već dođe, da se na vrijeme reagira i zatraži stručna pomoć, kazala je Mesić dodajući da je droga društveni problem te da svi moraju reagirati, od liječnika, psihologa i sudstva.
– Nažalost, problem droge je prisutan u gotovo svim sredinama, a ne samo u većim, urbanim. No, u manjim mjestima to je uočljivije, prije se primijeti tko je ovisnik, budući da se mještani međusobno poznaju. Na takav problem ne treba “okrenuti glavu” već upozoriti roditelje, ovisnika. Znači treba reagirati za opće dobro svakog djeteta i čovjeka, istaknula je Mesić.
Iako je ova zanimljiva tribina bila slabo posjećena, Mesić je navela da je cilj svakog posjetitelja ove tribine da informacije koje su čuli prenose među prijateljima, susjedima. Na predavanju su podijeljeni leci i brošure o problemu droge koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Zadar, Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.
Naglašeno je da ova služba radi kako bi pomogla ovisnicima, ali i ljudima s raznim psihološkim problemima.
– Nama je cilj da roditelje upoznamo s ovisnošću i drogama, a drugi cilj nam je potaknuti roditelje na kvalitetniji odnos s djecom kako bi bilo manje rizika da dijete upadne u probleme s drogom, zaključila je Mesić.