Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iz Zadra po naslove najljepših

Autor: Krešimir Bukvić

26.05.2010. 22:00
Iz Zadra po naslove najljepših

Foto: Filip BRALA



Kandidati će do 2. lipnja biti u Zadru, nakon čega odlaze na završnicu izbora u toplice Sv. Martin
Ovogodišnji kandidati za miss i mistera Hrvatske prvi dio svojih priprema za finalnu večer izbora koja će se održati 6. lipnja, ovaj tjedan provode u Zadru u hotelskom kompleksu Falkensteiner. Osamnaest djevojaka i mladića tu će boraviti do 2. lipnja, kada idu za toplice Sv. Martin gdje nastavljaju pripremne aktivnosti za večer koja će najljepšima zasigurno promijeniti život. Jer, titula najljepših, miss i mistera, unatoč brojnim sličnim natjecanjima još uvijek slovi za najpoznatiji hrvatski izbor ljepote, događanje koje pobjednicima može osigurati unosne poslove, ulazak na velika vrata u manekenske vode.
Nije stoga ni najmanje čudno što su pripreme za spomenuto događanje vrlo opsežne i što ih mladi kandidati bez obzira na sve poteškoće bez pogovora ispunjavaju. Ustaju u šest ujutro, strpljivo podnose frizere, vizažiste, kondicijske trenere, koreografe i sve ostale pojedinosti uključene u pripremu jednog tako velikog projekta kao što je izbor za Miss i Mistera Hrvatske. Ne želeći ih gnjaviti tijekom dana pridružili smo im se u večernjim satima, nastojeći doznati kako im je u Zadru, kako se snalaze na pripremama, što očekuju od izbora, je li već palo i kakvo druženje mimo protokola…
Manuela Pasarić iz Zaprešića je jako zadovoljna, kaže da je sklopila neka nova poznanstva, da se dobro zabavlja i da je, što joj je najvažnije, stekla neka nova iskustva.
– Sigurna sam da neću požaliti. Jako mi se sviđa cijeli ovaj projekt, pa mi ne pada teško ni to što nemamo puno slobodnog vremena i što je tempo rada dosta intenzivan, ističe Manuela i priznaje da se nije sama odlučila na prijavu, već da ju je potaknuo jedan prijatelj. Za sada ne zna što će ako padne kakva titula, bit će vremena za razmišljanje.
Sam se nije odlučio na prijavu ni Melkior Vilić iz Zagreba, također, ga je nagovorio prijatelj, no kao ni Manuela nije požalio.
– Nagovorio me jedan prijatelj i evo me, uspio sam proći. Drago mi je da sam tu, sve je savršeno, od organizacije, hotela pa do svih ostalih pojedinosti. Ne pada mi teško ni ranojutarnje ustajanje, sportski sam tip tako da mi nije problem iskočiti iz kreveta, priča nam Melkior.
Na pitanje je li se upoznao i malo intimnije s kojom od kandidatkinja zagonetno nam se nasmiješio, dodajući da se svi skupa druže prije svega kroz rad, no malo privatnije baš i ne. U slučaju da pobijedi, ovisno o ponudama, volio bi se baviti manekenstvom, naravno u svrhu promoviranja svoje zemlje i njenih ljepota.
Promovirati Hrvatsku rado bi volio i Dino Biuk iz Solina. Kaže da mu je manekenstvo strašno interesantno, no hoće li na modne piste ovisi o ishodu izbora.
– Malo rođakinja, malo ekipa s posla i pristao sam se prijaviti. Da nije bilo njih teško da bih se odlučio za ovaj korak. A sada mi je jako drago, sve je odlično, sve je za naše dobro, pa čak i ova karantena, mišljenja je Dino.
U Zadru se dobro zabavlja i Eni Šukunda, Miss Sisačko-moslavačke županije.
– Budući da Sisak nema perspektivu u manekenstvu, imamo samo jednu agenciju koja propada prijavila sam se na ovaj izbor. Nisam se ništa specijalno pripremala jer ni s kilažom ni s kondicijom nemam problema, ističe Eni. Doznajemo i da će joj na finalnoj večeri najveća potpora biti dečko kojem svakodnevno daje iscrpan izvještaj iz Zadra. Kaže nam da nije ljubomoran.
– Dečko mi nije ljubomoran, javljam mu se svaki dan, no ne zbog toga što moram, već zbog toga što želim, naglašava Eni. Dodaje kako je već bila u Zadru, da je prelijep grad i da joj je žao što nema više slobodnog vremena za šetnju izvan hotela.
Kandidate Stivena Razmilića i Sašu Provlekanova, kao i većinu ostalih kandidata, na prijavu su nagovorili ili prijatelji ili rodbina.
– Došao sam na nagovor rodbine. Sestra i mama su bile uporne, a kako se i inače bavim manekenstvom zaključio sam da bi bilo zanimljivo prijaviti se na izbor. Jako sam zadovoljan pripremama, sve je savršeno organizirano, a stigao sam se i okupati, ističe Stiven. Kupanje u Zadru nije mu bilo i prvo ovosezonsko “umakanje” u vodu s obzirom da dolazi s Brača gdje se već kupaju, no brčkanje u bazenu, pogotovo s ljepoticama oko sebe dobrodošao je sport. Ipak, Stiven dodaje da neko intimnije prijateljstvo s nekom od kandidatkinja nije palo, što ne znači da i neće.
Saša Provlekanov se do izbora nije stigao kupati ni u moru ni u bazenu jer si kao poljoprivrednik nije mogao dopustiti taj luksuz. Posla je ovih zadnjih proljetnih mjeseci na zemlji bilo i više nego dovoljno. No, malo si je teretane uspio priuštiti, tek tako da “utvrdi gradivo”. Kao jednom poljoprivredniku kondicije mu nije manjkalo, no za izbor poput ovoga trebalo je motiku s vremena na vrijeme zamijeniti i utezima u teretani.
– Mislio sam se prijaviti još prošle godine, no nisam stigao tako da me evo ove. Super je druženje, odlična ekipa, sve za pet. U slučaju da pobijedim ne ostavljam poljoprivredu, to je moj poziv, pokušat ću uskladiti i jedan i drugi posao, odlučan je Saša.
Radovan Stošić je kandidat koji već iza sebe ima jednu titulu – prvog pratitelja na izboru za Model svijeta od prije nekoliko godina. Kaže da titulu nije kapitalizirao, no zato se sada prijavio na izbor za Mistera Hrvatske, da iskoristi svoje potencijale.
– Bio sam prvi pratitelj na izboru za Model svijeta prije tri godine pa kako se nakon toga nisam bavio manekenstvom odlučio sam se prijaviti na ovaj izbor da vidim imam li šanse nešto napraviti u ovom poslu. Ako ništa drugo bit će to jedna stepenica više, ističe Radovan. U slobodno vrijeme Radovan se zna prošetati i po manekenskim pistama, kaže da je zanimljivo, a da se i zaraditi za Kineziološki fakultet gdje studira. Tamo su i njegovi najveći navijači koji su mu prije odlaska poručili da se ne vraća bez prvog mjesta.


 ZADARSKA MATEMATIKA – ANITA MARIČIĆ


– Na izbor sam se prijavila iz znatiželje. Bavim se manekenstvom još od prvog razreda srednje škole, pa iako sam ponijela gotove sve revije u Zadru smatram da to sve nije bilo ništa previše ozbiljno. Izbor bi mi stoga mogao pomoći da se počnem baviti profesionalnije ovom profesijom. Inače studiram predškolski odgoj, ističe Anita.
Ni njoj za uspjeh na finalnoj večeri nije teško ustati u 6 ujutro kao ni rano leći. Zna ona da je to za njeno dobro, ne buni se. Kaže da se odlično provodi, da je sve odlično organizirano, da su cure odlične, da nema rivalstva. Dečka među kandidatima nije našla, nema potencijalnog, priznaje nam.
– Kakav dečko, to me ne zanima, glavno mi je da se svi zajedno dobro zabavimo, da smo odlična ekipa, zaključuje Anita.




 MAJA RANTUŠA, VODITELJICA PROGRAMA


– Naša su očekivanja u potpunosti ispunjena što se tiče i kandidata i direkcije i cjelokupnog sustava ovog hotelskog kompleksa. Oni se već tri dana uzastopce dižu se u 6 ujutro, imaju naporna snimanja i pripremanja. Ova generacija je izrazito sportska, 90 posto svih dečkiju su vrhunski sportaši, bave se intenzivno sportom, neki čak i profesionalno, od body buildera do hrvača i slično. Imaju stoga tempo, kondiciju pa im ovo nije naporno. Zapravo, čak im i nedostaju neke aktivnosti tako da ćemo im to upotpuniti koreografijom i teretanom. Rade na koreografiji nastupa tri puta dnevno po 2 do 3 sata, jer u finalu ne smije biti propusta. Djevojke su ove godine izrazito visoke, uglavnom se bave manekenstvom i kako sam imala prilike čuti svi su presretni ovdje u Zadru.