Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izletnički brodovi još uvijek najviše na vezu

Autor: Anita Ćustić

26.05.2010. 22:00
Izletnički brodovi još uvijek najviše na vezu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Trenutačno je u gradu najviše Nijemaca i Francuza, a izlete uspijemo organizirati možda jedanput ili dvaput tjedno, što je jako malo. Osim toga, imamo i problema s brodom, više ga ne smijemo privezati na rivu pa sad svakodnevno imamo problema s vezivanjem broda, kazala je ova bukerica, naglasivši da je s obzirom da više ne zna način na koji će privući goste, njen svaki radni dan sve napetiji i neizvjesniji
Sudeći prema broju stranih i domaćih turista koji već neko vrijeme u grupama ili samostalno razgledavaju grad te masovno hrle u obilazak Poluotoka, turistička je sezona polako otpočela.
Pored vrijedne kulturno-povijesne baštine, zbog koje niti jedan posjetitelj neće zaobići Poluotok, neizbježan dio turističke ponude su i jednodnevni izleti.
Stoga su se proteklih nekoliko dana na Poluotoku “poredali” i takozvani “uredi” na otvorenom, postavljeni uglavnom na rubnim dijelovima, iz kojih bukeri i ove godine privlače pozornost gostiju željnih dodatne zabave.
Za 70 posto slabiji interes
Prema njihovim komentarima, sezona “izletnika” još uvijek se iščekuje, a prodavači izleta su mahom uvjereni da je riječ o slabom interesu, koji je uobičajen za početak sezone te onu pravu “špicu” očekuju tek u srpnju i kolovozu.
– Tu sam tek četiri dana, tako da mi je još uvijek prerano komentirati početak ovogodišnje sezone. Zasad mogu reći da naš brod još uvijek nije vozio, a turisti se ovih dana uglavnom raspituju o cijenama, traže informacije, ali grupa za putovanje još uvijek nismo imali. Očekujem da će biti bolje, barem na razini prošle godine, iako je svake godine sve više brodara i sve nam je teže. Moramo to prihvatiti, boriti se i razvijati se dalje, kazao je buker koji je već duži niz godina na istom mjestu, na Branimirovoj obali prodaje izlete na NP Kornati i NP Telašćica.
No prodavačica izleta iz konkurentskog “ureda”, koja je s bukiranjem počela još prije mjesec dana, kaže da je interes za izlete slabiji nego ikad, i za čak 70 posto nego u istom razdoblju prošle godine.
– Nikada nije bilo ovako loše, ne znam što je tomu razlog. Vjerojatno ova svjetska kriza, turisti štede na svemu. U to se svakodnevno uvjeravam jer, s obzirom da radim na ovakvom mjestu, često se susrećem s njima i redovito me pitaju, primjerice, gdje se nalazi neki veći trgovački centar gdje bi mogli kupiti jeftiniju hranu, kao i to znam li za nekog povoljnijeg iznajmljivača soba. Sve to znači da su samo rijetki spremni potrošiti novac u našim restoranima, hotelima ili apartmanima pa je logično da su se isto tako odrekli i izleta, kazala je ova prodavačica, naglasivši da je u ovih mjesec dana i turistički brod nekoliko puta otkazao vožnju, jer je grupa turista u posljednji trenutak otkazala izlet.
Jedan izlet tjedno
Turista, kako kaže, ima, i to najviše Nijemaca, Talijana i Nizozemaca i svi joj se oni svakodnevno obraćaju, ali, nažalost, samo radi informiranja.
Naglasila je također da se cijena izleta nije mijenjala pa ona i ove godine iznosi 280 kuna po osobi, a kako je istaknula, s obzirom da je kanal Mali Ždrelac zatvoren, zbog čega brod putuje dužim putem, bilo bi logično i povećanje cijena, što zbog konkurentnosti ipak nisu učinili.
Slična iskustva i predviđanja nam je potvrdila i bukerica s druge strane mosta, na Liburnskoj obali, koja je ovogodišnju sezonu prodavanja izleta započela već nakon Uskrsa. Niti ona, stojeći ispred brojnih prospekata i panoa, svoje razočaranje i strah od nadolazeće sezone nije skrivala.
– Ne bih se složila da je ovakvo stanje uobičajeno za ovo doba, jer prošle godine u ovo je vrijeme bilo puno bolje. Turisti prolaze, pitaju za informacije, cjenkaju su, ja se trudim prezentirati im najbolje što mogu, ali nitko se ne upisuje za izlet, priča zabrinuto ova prodavačica, pojasnivši da zbog svega toga ima osjećaj da gubi turiste, koji se, kako kaže, sve teže i teže odlučuju za izlet.
– Trenutačno je u gradu najviše Nijemaca i Francuza, a izlete uspijemo organizirati možda jednom ili dva puta tjedno, što je jako malo. Osim toga, imamo i problema s brodom, više ga ne smijemo privezati na rivu pa sad svakodnevno imamo problema s vezivanjem broda, kazala je ova bukerica, naglasivši da je s obzirom da više ne zna način na koji će privući goste, njen svaki radni dan sve napetiji i neizvjesniji.