Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedopustiva štednja na obrazovanju!

Autor: Anamarija Bilan

26.05.2010. 22:00
Nedopustiva štednja na obrazovanju!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vlada želi reducirati novac za obrazovanje, a mi nećemo dopustiti da se štedi na kvaliteti obrazovanja jer bi to imalo dugoročne posljedice na ovu zemlju. Oni žele smanjiti pedagoški standard, žele ukinuti izgradnju škola, žele povećati broj učenika u razredu i na taj način smanjiti broj razrednih odjeljenja te otpustiti učitelje, kazao je Mihalinec
Apsolutno podržavamo racionalizaciju u sustavu, ali borit ćemo se protiv urušavanja kvalitetnog obrazovanja. Ukidanje visokoškolskog obrazovanja onemogućilo bi izlazak iz krize jer visokoobrazovani ljudi svojim znanjem mogu pomoći zemlji. Borit ćemo se za sve naše članove i zaštitit ćemo im sva materijalna prava, ako treba pravnim putevima ili industrijskim potezima kao što su štrajk, prosvjed i javno djelovanje. Ako Vlada ne odustane od svojih zahtjeva za neisplatu božićnice, regresa i dara za djecu, tužit ćemo je, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Trojanski konj
Na konferenciji, koja je održana u Tehničkoj školi u Zadru, bili su i glavni tajnik sindikata Nijaz Karić te županijski povjerenik Jere Bilan, a tema zbog koje su pozvali novinare je “Koliko su opravdane mjere štednje Vlade na obrazovanju?”.
Mihalinec je istaknuo da će tužbe sindikalista Vladu koštati duplo skuplje nego isplata ovih zakonom zajamčenih prava. Istaknuo je da su oni dobro organizirani te da, ako bude potrebe za tim, lako mogu dići sustav na noge, a vrlo lako i cijeli javni sektor.
– Mi smo ti koji moramo pokazati ‘carevo novo ruho’, koje sada nije lijepo, iako oni tvrde da je. A očekujemo da će i građani to pokazati. Uglavnom, ako bude potrebno, iskazat ćemo nezadovoljstvo, rekao je Mihalinec.
On je istaknuo da su ostali iznenađeni istupom Željka Stipića, predsjednika sindikata Preporod, kojeg je nazvao trojanskim konjem Vlade, a koji svojim zahtjevima za ukidanjem besplatnog visokog obrazovanja samo radi štetu. Mihalinec smatra da Vlada na taj način želi skrenuti pažnja s onoga što želi napraviti, a to je reduciranje novca za obrazovanje.
– Vlada želi reducirati novce za obrazovanje, a mi nećemo dopustiti da se štedi na kvaliteti obrazovanja jer bi to imalo dugoročne posljedice na ovu zemlju. Oni žele smanjiti pedagoški standard, žele ukinuti izgradnju škola, a to ne smiju. Naime, izgradnjom škola zaposlili bi naše ljude i na taj način potaknuli gospodarstvo, a oni rade upravo suprotno. Žele opet povećati broj učenika u razredu i na taj način smanjiti broj razrednih odjeljenja i otpustiti učitelje. Otočne škole žele zatvoriti što je prestrašno i borit ćemo se protiv toga. Ministar Radovan Fuchs je rekao da su mu umjetničke škole preskupe, ali one su centri očuvanja kulture i nemaju cijenu, rekao je Mihalinec o Vladinim mjerama za gospodarski oporavak i dodao da oni podržavaju racionalizaciju neučinkovitosti sustava u kojem ima previše administrativnog osoblja, ali i premalo nastavnog osoblja.
Ekipa od pet umova
Prema mišljenju NSZSS, trebalo bi male matične škole promijeniti u područne škole i na taj način smanjiti administrativno osoblje. Mihalinec se dotaknuo zaposlenika u školama, posebice ravnatelja koji su postavljeni po političkoj liniji i koji su još uvijek zaposleni iako su trebali otići u mirovinu. U tom je kontekstu Mihalinec spomenuo i Ivana Paštara, ravnatelja Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole “Stanko Ožanić”. Također je spomenuo da u nekim školama od 150 učenika ima i po sedam čistačica, što je previše.
– Silni milijuni kuna potroše se na intelektualne usluge za ‘ekipu od pet umova’ koja ide uokolo, spava u skupim hotelima i napravi prijedlog zakonskog akta koji ništa ne vrijedi. Mi Vladi nudimo naše ljude koji neće trošiti novce i koji žele unaprijediti školstvo, ali ništa od toga, rekao je Mihalinec. Prva mjera Vlade za koju je rok do srpnja ove godine jest “outsourcing” nenastavnog osoblja. Njih Vlada planira preseliti u agencije koje će ih zaposliti za manju plaću i na nesigurnijem mjestu, a ušteda na njima je mala u odnosu na intelektualne usluge.
Iz sindikata su istaknuli da će zaštititi interese nenastavnog osoblja da im se tijekom “outsourcinga” osiguraju uvjeti za neotpuštanje i zadržavanje plaća na istoj razini.
– Vlada je odlučila štedjeti na obrazovanju, a sve države svijeta koje vode računa o budućnosti ulažu u obrazovanje. Pitamo roditelje žele li da im djecu podučavaju ili liječe potplaćeni učitelji ili liječnici?! Vlada ovim potezima demotivira učitelje, istaknuli su u NSZSSH.