Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sanacija Mataša u sadašnjim uvjetima nemoguća

Autor: Ante Vidović

26.05.2010. 22:00
Sanacija Mataša u sadašnjim uvjetima nemoguća

Foto: Vedran SITNICA



Stečajni upravitelj Mataš M.N-a u stečaju Frane Zvonimir Negro dobio je suglasnost za pobijanje protupravnih radnji kojima je vlasnik tvrtke Mladen Nekić prodao ili prenio njenu imovinu na trgovačka društva Jasen, Mataš Jasenice i Mataš grupa. Radi se o tvrtkama kojima je Mataš vlasnik ili član uprave. Negro je suglasnost dobio na skupštini vjerovnika koja je jučer održana na Trgovačkom sudu u Zadru.
– Mladen Nekić potpisao je ugovore sa sobom i počinio protupravne radnje kojima su oštećeni vjerovnici. Ugovorom vrijednim 27,8 milijun kuna koji je potpisan 24. kolovoza, 2009. prenio je motel i inventar s tvrtke Mataš M.N. na tvrtku Jasen. Ujedno su i prenesena potraživanja djela vjerovnika bez njihove suglasnosti, a oni su o tome bili obaviješteni pismenom izjavom. Ugovorom iz 29. listopada, 2009. prodana je imovina i nekretnina Mataš M.N. tvrtci Mataš d.o.o. Jasenice za 7,6 milijuna kuna. Istog dana potpisan je ugovor o prodaji zemljišta i gospodarske zgrade na 1,35 milijuna eura između tvrtki Mataš M.N. i Mataš grupe, rekao je Negro i dodao kako je sanacija stečajnog dužnika u sadašnjim uvjetima nemoguća te da treba nastaviti sa stečajnim postupkom jer ne postoje minimalni uvjeti za nastavak poslovnih aktivnosti.
Procijenjena imovina Mataš M.N. prije spomenutih protupravnih radnji iznosila je 55,3 milijuna kuna. S druge strane tražbine vjerovnika iznose više od 64 milijuna kuna od čega je 53,5 milijuna priznato od strane stečajnog upravitelja, a 10,1 milijun kuna osporavano. Među stečajnim vjerovnicima, kojih je danas na skupštini bilo 19, nalaze se pravne osobe iz Hrvatske, Austrije, Njemačke. Najveći vjerovnik među onima kojima su priznate tražbine jest Croatia banka koja potražuje 7,7 milijuna kuna. Gortanu su priznata potraživanja od 5,3 milijuna kuna, Ministarstvu financija, Poreznoj upravi 3,3, milijuna kuna, a dio potraživanja OTP banke iznosi 3,1 milijun kuna.


 HARD DISK S RAČUNOVODSTVENIM PODACIMA DOŽIVIO HAVARIJU?


Ima li tvrtka Mataš M.N. potraživanja prema drugim pravnim osobama pitanje je na koje vjerovnici nisu danas mogli dobiti odgovor. Razlog je što je hard disk na kojem su se nalazili potrebni podaci doživio havariju, rekao je Negro:
-Disk se nalazi na popravku kako bi se došlo do podataka na njemu. Ako to ne bude moguće morat će se angažirati knjigovođa kako bi se na temelju pisane dokumentacije proknjižile sve stavke untrag tri godine.