Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SDP istjeran, njegovo mjesto zauzima HDZ

Autor: Josip Portada

26.05.2010. 22:00
SDP istjeran, njegovo mjesto zauzima HDZ

Foto: Alenka FESTINI



Vladajuća koalicija koju čine HSP, HSS, HNS i nezavisni vijećnici nisu za nastavak partnerskog odnosa sa SDP-om, već na njegovom mjestu žele dosad oporbeni HDZ. SDP-ovci iznenađeni


Nakon godinu dana idile koja je vladala u Gradskom vijeću Paga, neočekivano je došlo do raspada vladajuće koalicije u kojoj su HSP, HSS, HNS, SDP i nezavisni vijećnici. Naime, koalicijski partneri više ne žele SDP, ali žele HDZ koji je do sada bio u opoziciji. U Pagu su se vladajuće koalicije i prije raspadale, ali sada se prvi puta dogodilo da je jedna stranka izgurana iz koalicije, odnosno nije izašla po svojoj volji. U priopćenju kojeg je nakon nedavnih unutarstranačkih izbora izdao novi predsjednik GO SDP-a Paga Dario Grašo navodi se kako će SDP ojačati svoju poziciju u vladajućoj koaliciji. Niti mjesec dana kasnije, SDP je doslovno izbačen. U srijedu su se vodili intenzivni razgovori između gradonačelnika i predsjednika paške podružnice HSP-a Ante Fabijanića i predsjednika GO HDZ-a Paga Diogena Šuljića.
Najava raspada vladajuće koalicije iznenadila je članove paškog SDP-a koji takav razvoj situacije nisu očekivali, a još manje željeli. Oni, naime, kažu kako nije održan sastanak predstavnika vladajuće koalicije na kojem bi se raspravljalo o problemima ili o njihovom zajedničkom rješavanju.
– SDP kao koalicijski partner nije bio obaviješten o tome da će se dogoditi promjene u vladajućoj koaliciji – rekao je Dario Grašo. Sve se radilo nama iza leđa i mi o tome ništa nismo znali. Nakon unutarstranačkih izbora, kada je izabrana nova gradska organizacija SDP-a izdali smo priopćenje u kojem smo naveli kako želimo ojačati svoju poziciju unutar vladajuće koalicije i kako želimo pridonijeti poboljšanju rada koalicije što smo ubrzo i pokazali u Gradskom vijeću. To očito nekome nije odgovaralo i zbog toga se SDP izgurava iz koalicije, ali još uvijek ne znamo kome je to u interesu.
U srijedu su u javnost procurile informacije o raspadu vladajuće koalicije, što je potvrdio i Josip Tičić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga i član GO SDP-a Paga. Istog dana su se sastali predsjednik paškog HSP-a i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić te predsjednik GO HDZ-a Paga Diogen Šuljić. Nakon tog sastanka gradonačelnik Ante Fabijanić je potvrdio kako se pregovara s HDZ-om, ali je dodao kako će se, bez obzira na to, razgovarati i s SDP-om. No, razgovori s SDP-om neće ništa promijeniti. Naime, posve je sigurno kako će se već u ponedjeljak potpisati novi koalicijski sporazum između HSP-a, HSS-a, HNS-a, nezavisnih vijećnika i HDZ-a. Bez obzira na to, pred članovima GO SDP-a i GO HDZ-a je buran vikend. GO SDP-a će se sastati kako bi raspravio o stanju koje je nastalo nakon najave raspada koalicije, a GO HDZ-a će se sastati kako bi razmotrio prijedloge koje im je, kao oporbenoj stranci, uputila vladajuća koalicija.
Oni koji su dobro upućeni u sve što se trenutno događa na paškoj političkoj sceni navode kako je s HDZ-om već sve dogovoreno, od članstva u odborima do raspodjele dužnosti u Gradskom vijeću.