Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tinjani traže tržište za petnaest tona maraške

26.05.2011. 22:00
Tinjani traže tržište za petnaest tona maraške


Sredstva smo uložili u strojni berač s kojim ćemo ove godine početi raditi, a uz to smo kupili i atomizer vučeni za prskanje. Osim toga na našim gospodarstvima imamo 90 posto potrebne mehanizacije i sada nam je osnovni cilj pronaći tržište za ovogodišnji urod, za koji pretpostavljamo da će biti 10 do 15 tona, kazao je Vrkić


Sve što radimo usmjereno je tome da dođemo do kvalitetnog i stabilnog tržišta, današnje cijene su krajnje nepovoljne, kazao je Miljenko Vrkić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Maraška na redovnoj godišnjoj skupštini. Zadrugari su razgovarali o onome što je do sad učinjeno i što im još preostaje za napraviti kako bi osigurali tržište, racionalizirali proizvodni proces te afirmirali zadrugu kao važan čimbenik gospodarskog razvoja.
Ulaganje u mehanizaciju
Zadruga ima 15 osnivača i to su obiteljska gospodarstva koja su u zakup dobila državno zemljište. Prije četiri godine na 33 hektara zasadili su gotovo 12 tisuća stabala maraške, a ove godine očekuju prvi pravi urod. Kako bi bili što konkurentniji na tržištu, sva sredstva i poticaje uložili su u mehanizaciju.
– Temeljni polog bio nam je 7.500 kuna i od Ministarstva branitelja dobili smo 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava, koja smo uložili u strojni berač s kojim ćemo ove godine početi raditi, a uz to smo kupili i atomizer vučeni za prskanje. Osim toga na našim gospodarstvima imamo 90 posto potrebne mehanizacije i sada nam je osnovni cilj pronaći tržište za ovogodišnji urod, za koji pretpostavljamo da će biti 10 do 15 tona, kazao je Vrkić.
Zadruga je vrlo aktivna, ovih dana će u rad biti puštene njihova internetska stranica, a spremaju se i za gastrosajam u Biogradu.
Šest novih članova
– Želimo promovirati proizvode od višnje maraške. Očekujemo petnaestak tona maraške ove godine i nije problem plasirati manje količine, no problem će biti kada budemo imali 20 do 30 tona i sada radimo na tome da pronađemo tržište. Ako ga ne nađemo, sudbina višnje maraške na ovom području bi mogla biti trajno zapečaćena, kazao je Vrkić.
Udruga se i povećava, tako da je na Skupštini primljeno i šest novih članova.
– Danas primamo šest članova, a tri člana su iz Raštevića. Mi smo zadruga koja djeluje globalno u lokalnom sistemu, kroz šalu kaže Vrkić, ističući da im je namjera proširiti zadrugu te da računaju i na kooperante.
Članovi zadruge kažu da budućnost Tinja nije samo u maraški, već u brojnim poljoprivrednim granama. Samo ove godine posađeno je 40 tona sjemenskog krumpira, a istaknuli su da su jedno od poljoprivredno najaktivnijih mjesta u Zadarskoj županiji. Zbog velikog potencijala namjera zadruge je proširiti poslovanje i na druge poslove.
– Pojedinačno nemamo velike financijske mogućnosti, ali računamo da ćemo pronaći strateškog partnera i krenuti s preradom. Poslali smo prijedlog Gradu Benkovcu da nam se osigura jedan prostor za takve aktivnosti i, ako se netko pojavi da investira s nama, krenuli bismo u otvaranje pogona za preradu maraške, ali i drugog voća i povrća, kazao je Vrkić.


 IMAJU POLJOPRIVREDNU ZADRUGU, NEMAJU DRUŠTVENI DOM




Krešimir Erlić, predsjednik MO Tinj, proveo nas je kroz ovo malo ravnokotarsko mjesto te je istaknuo da je njihova budućnost u mladima i poljoprivredi koja je glavna razvojna grana Tinja. Poljoprivrednu zadrugu Maraška naveo je kao pozitivan primjer udruživanja poljoprivrednika koji bi trebali slijediti i ostali, jer tako mogu biti konkurentni na tržištu.
Ono što je trenutačno mještanima najpotrebnije su objekti društvenog sadržaja.
– Poslije Domovinskog rata kod nas nisu obnovljeni objekti društvenog sadržaja. Društveni dom je u ruševnom stanju, a tek ove godine trebala bi se otvoriti područna škola. Nije nam obnovljena niti Župna crkva i nemamo okupljalište za mlade. Potrebna nam je dvorana u kojoj bismo se mogli okupljati, jer imamo kulturno-umjetničko društvo i poljoprivrednu zadrugu koji nemaju odgovarajući prostor za okupljanje, kazao je Erlić.