Tinjani traže tržište za petnaest tona maraške

Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Miljenko Vrkić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Maraška

Sve što radimo usmjereno je tome da dođemo do kvalitetnog i stabilnog tržišta, današnje cijene su krajnje nepovoljne, kazao je Miljenko Vrkić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Maraška na redovnoj godišnjoj skupštini. Zadrugari su razgovarali o onome što je do sad učinjeno i što im još preostaje za napraviti kako bi osigurali tržište, racionalizirali proizvodni proces te afirmirali zadrugu kao važan čimbenik gospodarskog razvoja.

Ulaganje u mehanizaciju

Zadruga ima 15 osnivača i to su obiteljska gospodarstva koja su u zakup dobila državno zemljište. Prije četiri godine na 33 hektara zasadili su gotovo 12 tisuća stabala maraške, a ove godine očekuju prvi pravi urod. Kako bi bili što konkurentniji na tržištu, sva sredstva i poticaje uložili su u mehanizaciju.

- Temeljni polog bio nam je 7.500 kuna i od Ministarstva branitelja dobili smo 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava, koja smo uložili u strojni berač s kojim ćemo ove godine početi raditi, a uz to smo kupili i atomizer vučeni za prskanje. Osim toga na našim gospodarstvima imamo 90 posto potrebne mehanizacije i sada nam je osnovni cilj pronaći tržište za ovogodišnji urod, za koji pretpostavljamo da će biti 10 do 15 tona, kazao je Vrkić.

Zadruga je vrlo aktivna, ovih dana će u rad biti puštene njihova internetska stranica, a spremaju se i za gastrosajam u Biogradu.

Šest novih članova

- Želimo promovirati proizvode od višnje maraške. Očekujemo petnaestak tona maraške ove godine i nije problem plasirati manje količine, no problem će biti kada budemo imali 20 do 30 tona i sada radimo na tome da pronađemo tržište. Ako ga ne nađemo, sudbina višnje maraške na ovom području bi mogla biti trajno zapečaćena, kazao je Vrkić.

Udruga se i povećava, tako da je na Skupštini primljeno i šest novih članova.

- Danas primamo šest članova, a tri člana su iz Raštevića. Mi smo zadruga koja djeluje globalno u lokalnom sistemu, kroz šalu kaže Vrkić, ističući da im je namjera proširiti zadrugu te da računaju i na kooperante.

Članovi zadruge kažu da budućnost Tinja nije samo u maraški, već u brojnim poljoprivrednim granama. Samo ove godine posađeno je 40 tona sjemenskog krumpira, a istaknuli su da su jedno od poljoprivredno najaktivnijih mjesta u Zadarskoj županiji. Zbog velikog potencijala namjera zadruge je proširiti poslovanje i na druge poslove.

- Pojedinačno nemamo velike financijske mogućnosti, ali računamo da ćemo pronaći strateškog partnera i krenuti s preradom. Poslali smo prijedlog Gradu Benkovcu da nam se osigura jedan prostor za takve aktivnosti i, ako se netko pojavi da investira s nama, krenuli bismo u otvaranje pogona za preradu maraške, ali i drugog voća i povrća, kazao je Vrkić.

 IMAJU POLJOPRIVREDNU ZADRUGU, NEMAJU DRUŠTVENI DOM

Krešimir Erlić, predsjednik MO Tinj, proveo nas je kroz ovo malo ravnokotarsko mjesto te je istaknuo da je njihova budućnost u mladima i poljoprivredi koja je glavna razvojna grana Tinja. Poljoprivrednu zadrugu Maraška naveo je kao pozitivan primjer udruživanja poljoprivrednika koji bi trebali slijediti i ostali, jer tako mogu biti konkurentni na tržištu.

Ono što je trenutačno mještanima najpotrebnije su objekti društvenog sadržaja.

- Poslije Domovinskog rata kod nas nisu obnovljeni objekti društvenog sadržaja. Društveni dom je u ruševnom stanju, a tek ove godine trebala bi se otvoriti područna škola. Nije nam obnovljena niti Župna crkva i nemamo okupljalište za mlade. Potrebna nam je dvorana u kojoj bismo se mogli okupljati, jer imamo kulturno-umjetničko društvo i poljoprivrednu zadrugu koji nemaju odgovarajući prostor za okupljanje, kazao je Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno