Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Kijevu krenuo, u Škabrnji i Nadinu “diplomirao”

26.05.2011. 22:00
U Kijevu krenuo, u Škabrnji i Nadinu “diplomirao”


Škabrnjani vjeruju da je Srbija i dosad znala gdje se Mladić skriva te da su ga uhitili kako bi im bio odobren početak pregovora o priključenju EU
Unatoč intenzivnim poljoprivrednim radovima u Škabrnji i susjednom Nadinu, glavna tema jučer je bila uhićenje ratnog zločinca i haškog optuženika Ratka Mladića. Razgovarati o najtraženijem haškom bjegunacu koji će odgovarati tek za zlodjela u susjednoj BiH i to s ljudima koji su prošli najteži ratni pakao na najgori mogući način, koji još nose svježe rane svoga stradanja, nije nimalo lako niti bezbolno.
U Škabrnji i Nadinu, mjestima koja su pretrpjela najgore udare srbočetničkih zločina, smatraju kako pravda još uvijek zaobilazi počinitelje zločina u ovom ravnokotarskom poljoprivrednom raju. Naime, zloglasni zapovjednik 9. korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) sa sjedištem u Kninu zasad uopće nije optužen za zlodjela koja su počinjena u sjevernoj Dalmaciji, pa tako i na zadarskom, šibenskom i kninskom području tijekom 1991. i 1992. godine.
– Neshvatljivo je da u haškoj optužnici nema ni slova o zlodjelima nad Hrvatima. A ovdje je odigrao jednu od ključnih uloga, koja je vjerojatno odredila i njegov kasniji krvavi put, govori Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna, koji je o srpskim zlodjelima čak sedam puta svjedočio na Haaškom sudu.
Napadom na selo Kijevo nedaleko Knina, u kolovozu 1991., u kojemu su združeno sudjelovali lokalni srpski pobunjenici, tzv. martićevci i snage JNA pod Mladićevim zapovjedništvom, počelo je ispisivanje njegove zločinačke biografije. Selo je okupirano i spaljeno, a general je položio prvi ispit iz etničkog čišćenja. U rujnu njegova oklopna kolona baca se na Zadar i Šibenik, te njihova zaleđa.
– Razočaran sam jer optužnica Mladića ne tereti za zlodjela u Škabrnji i Nadinu. Ako je u Kijevu položio ispit četničkog čišćenja, krvavim pohodom i masakrom u Škabrnji i Nadinu je zasigurno “diplomirao”, govori Miljanić koji je pesimist za Mladićevu osudu za ovdašnje maskre.
Škabrnjani vjeruju da je Srbija i dosad znala gdje se Mladić skriva te da su ga uhitili kako bi im bio odobren početak pregovora o priključenju EU. Često se spominju tih ratnih dana, prvih srpskih topničkih napada početkom listopada 1991. godine, mjesnih straža i ustroja samostalnog bataljuna Škabrnja te četničkog masakra u “pohodu” na žene, djecu i starce koji su se skrivali u podrumima. No, ne žele se radovati dok Mladić i ostali izvršitelji ne stanu pred sud pravde.
– Naša je zadaća govoriti istinu svijetu koji je ne želi vidjeti, i truditi se da zločinci, koje će ionako sustići Božja kazna, za svoja zlodjela i na ovom svijetu budu primjereno kažnjeni, naglasio je Miljanić.
– To što je Mladić uhićen i što ne odgovara za ovdašnje zločine mojoj obitelji i mojim Škabrnjanima ne može biti zadovoljština. Sinko moj, nitko ne može vratiti moje rođake, moje sumještane, suznih će očiju jedna Škabrnjanka.


 ZLOČINCI SU NA SLOBODI


– Želim hrvatskim institucijama i pravosuđu poručiti da znam gdje žive ostali krvavi egzekutori Škabrnje i Nadina. Primjerice, u Srbiji živi pukovnik iz Šibenika Sretko Lakić, komandant brigade koji je vodio napad na Škabrnju. Pukovnik Mile Uzelac živi u Beogradu, a pukovnik Tripko Čečović, koji je u napadu na Škabrnju predvodio mehaniziranu brigadu, živi u Podgorici, naveo je Miljanić.




 TKO ĆE ODGOVARATI ZA NADIN


Nakon optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku iz svibnja 1991., u veljači 2005. na Županijski sud u Zadru došla su i dva zahtjeva za proširenje istrage protiv Mladića zbog naređivanja napada na Donji Zemunik, Zadar, Posedarje, Slivnicu Donju i Gornju, Pridragu, Rupalj, Galovac i Kali na otoku Ugljanu te za ratni zločin protiv civila u Nadinu i Škabrnji, koja je uz Vukovar postala najveći simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu.
– Tko će odgovarati za ubojstvo mog oca Roka i maćehe Kate? Tko će odgovarati za ubojstvo pet branitelja i 14 civila, za troje nestalih Nadinjana, pita se ispred spomenika nadinskim žrtvama Zdenko Jure Šimurina, kojem su dan poslije Škabrnje ubijeni otac i maćeha.